Friday FILM Kingsman: The Secret Service (2014)

Kingsman posters
Vroegâh zat ik wekelijks in de bioscoop. Toen René en ik nog een abonnement hadden, keken we soms wel drie films op een dag. Heerlijk, je even helemaal onderdompelen in de fantasiewereld die een film kan creëren. En vergeet de lekkere popcorn niet. Sinds Tara is geboren, zijn we nog maar één keer naar de bioscoop geweest. Oh ja, als iemand een betrouwbare, leuke babysitter in Houten-Noord kent die in de avonduren haar of zijn zak- en kleedgeld wil spekken, hollereer! Tot die tijd kijken we daarom graag films thuis, want dat gaat uitstekend. Rond 20u00 gaat er iemand naar bed, die we pas de volgende ochtend rond 07u00 horen. Perfect om nog een film aan te zetten rond 20u30.

Afgelopen weekend zagen we Kingsman: The Secret Service uit 2014. Op IMDB krijgt ‘ie een 7,8 en daar ben ik het zeker mee eens. Als je van Engelse humor, behoorlijk bloederige en brutal actie, maar ook spionnen houdt, is dit je film. Dikke bonus: Colin Firth en Samuel L. Jackson spelen een prominente rol. 

Ik hou van Britse films. Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch, Rock ’n Rolla, Trainspotting, maar ook de 007 Bond en Monty Python. Kingsman heeft die typische, droge Britse humor, maar tegelijkertijd dat scherpe wat ik soms mis bij grote, Amerikaanse kaskrakers. Niet alles gaat zoals het het publiek het misschien graag ziet, want this ain’t that kind of movie.

this aint that kinda movie

Kingsman vertelt het verhaal van de ridders van de ronde tafel. Soort van. Ik wil niet teveel verklappen, juist omdat er een aantal leuke twists in de film zitten. Het komt erop neer dat een straatjochie, wat geen benul heeft van de goede manieren waar de Britten bekend om staan, op een bijzondere manier toch in aanraking komt met deze moderne ridders.

Deze hedendaagse ridders zijn onderdeel van een speciale spionage-eenheid en hebben al flink wat wereldrampen weten te voorkomen. Helaas sneuvelt er een ridder – risico van het vak – en moet er een nieuwe spion gerekruteerd worden. Je voelt ‘m al aankomen. Tussen alle welopgevoede, Engelse upper class George en Harry’s, mag ook het straatschoffie met de vlugge vingers deelnemen aan de training.

Dat doet hij niet onverdienstelijk, hoewel hij zich flink moet aanpassen. Bovendien staat er een nieuwe wereldramp te wachten in de vorm van Samuel L. Jackson. Net als in Pulp Fiction een echte bad motherfucker. Maar wel één die van disco houdt.

kingsman-6

De vechtscènes zijn behoorlijk brutal, zelfs het karakter van Samuel (Richmond Valentine, een soort evil Steve Jobs) kan ze zelf niet aanzien. Ik vind ze bijzonder leuk gefilmd, bijna cartoonesk. Niet zo bloederig als Kill Bill, maar er vloeit flink wat bloed.

Daarnaast zijn er een aantal twists in het verhaal die je niet ziet aankomen. Daar hou ik van. Juist omdat ik veel films kijk, ben ik blij verrast als ik iets niet verwacht. Dus dat doet Kingsman ook goed.

V2yWSeE

Last but not least, ik ben helemaal hoteldebotel van Colin Firth en die speelt in deze film weer formidabel. Zijn timing, accent en de droogheid waarmee hij speelt, geniaal. Behalve spanning en sensatie, zit Kingsman ook boordevol grinnik- en lachmomenten.

Maar de echte held is voor mij Taron Egerton, die het straatjochie Eggsy speelt. Wat een topgozertje! Zo fijn om een nieuw, fris gezicht te zien dat bovendien goed kan acteren. Hij draagt de film met verve.

tumblr_nnq1g8zVBA1uqxv87o2_500

Het enige minpunt dat ik kan bedenken, is dat er een sequel komt. In 2017, als ik IMDB mag geloven. Ik hoop dat Kingsman 2 het origineel eer aandoet. Maar voor nu, geniet lekker van de eerste versie. Kingsman: The Secret Service is uit op DVD en geloof me: van deze 2 uur ga je geen spijt krijgen.

tumblr_nkxhwpedoE1qa1s2no3_r2_250

Hou jij van Britse humor en typische, Engelse films? En heb je Kingsman al gezien?

Liefs,
Lindsay

6 reacties

  1. Ik krijg le boyfriend niet vaak mee maar de bios maar deze wilde hij zien. Enorm genoten en later nog eens gekeken; blijft goed. Ben benieuwd hoe het vervolg is…

  2. Ooooh ja! Deze film in de bios gezien! Verwachte er niet veel van maar heb de film echt met plezier gekeken! Ben overigens benieuwd wat voor gevolg deze film gaat krijgen….

  3. #teamcolinfirth ook hier haha! Ben helemaal eens met wat je hebt getypt. Een film die zijn geld waard was bij de videotheek.

  4. Klinkt goed! Ik ben zelf juist meer van de series (drie films op één dag, hoe dan!?), maar de laatste tijd probeer ik steeds vaker een film op te zetten. Deze onthoud ik :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *