FILM: Jagten (2012)

Thomas Vinterberg weet als geen ander onderlinge verhoudingen neer te zetten. Schurend, schrijnend en onder de huid. Vinterberg’s Festen (1998) zou nooit meer overtroffen worden, aldus filmkenners. Jagten is echter een zeer geslaagde poging.
Hoeveel kun je eigenlijk kapot maken met een klein kinderleugentje?

Lucas en zijn vrienden zijn samen opgegroeid. Ze gapten appels als kwajongens, reden samen brommer als tiener en nu ze volwassen zijn is hun leven nog altijd nauw met elkaar verbonden. Regelmatig trekken de heren er op uit voor een mannenweekend: jagen.

De vrienden slepen Lucas door een pittige scheiding en respecteren dat hij, nadat de basisschool waar hij docent is sluit, kleuterleider wordt. Langzaam aan krijgt Lucas zijn leven weer op de rit. Zijn zoon Marcus komt binnenkort zelfs bij hem wonen en hij date een knappe collega. All is good in de kleine gemeenschap, met hun vaste gebruiken en tradities.

Wanneer het fantasierijke dochtertje van zijn beste vriend verzint dat Lucas haar onjuist benaderd heeft, zet dit de verhoudingen op scherp in de hechte commune. De directrice van de kleuterschool probeert op haar manier correct om te gaan met deze beschuldiging, maar overmant door angst en in shock neemt ze niet de zuiverste beslissingen. Kinderen liegen immers niet over zulke zaken. Toch?

We zien wat dit betekent voor Lucas en zijn plek in het voorheen zo serene dorpje. Stel je voor wat jíj zou doen als je beste vriend hiervan beschuldigt wordt. Je wéét dat het niet waar is, maar twijfel is snel gezaaid in iets precairs als kindermisbruik. Het zaadje wordt geplant en kruipt onder de huid. Eenieder die betrokken is bepaalt op zijn of haar beurt hoe ze handelen.

Kiezen ze partij voor Lucas? Of voor het engelachtige meisje Klara dat, bang om gestraft te worden voor haar leugen, haar verhaal volhoudt. Suggestieve vraagstelling en vage kenmerken maken ook andere kinderen onderdeel van het complot. Ondertussen gaat Lucas stuk. Letterlijk. Zijn relatie loopt op de klippen en hij wordt een paria. Het stigma van pedofiel blijft aan hem kleven, zelfs na de vrijspraak.

Mads Mikkelsen wint dit jaar in Cannes de prijs voor beste acteur. En dat is volledig terecht. Je leeft mee met Lucas, maar het gevoel bekruipt je tóch: verbergt hij iets? De film is vlijmscherp. Vinterberg baseerde Jagten op een dossier dat hij na Festen (ook over misbruik) van een psychiater toegestuurd kreeg. Dit is niet het dossier van het jonge meisje Klara. Het dossier is van Lucas, die de rest van zijn leven herinnerd wordt aan de kleine leugen van een kind met een te grote fantasie.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *