FILM: 2012 in movies

Met pijn in mijn (film)hart moet ik bekennen dat ik de 150 movie challenge niet heb gehaald. Ik heb veel films gezien (zeker 60 dit jaar, rekende ik snel uit) maar geen 150. Maar, 60 gedeeld / door 12 maanden = 5 films per maand. Daar kunnen mijn oud-docenten filmeducatie trots op zijn, toch? Bijna wekelijks zit ik in de bioscoop of kijk thuis een film. Heerlijk, wegdromen bij een film in een andere werkelijkheid. 

Movietime2012
De films hierboven hebben een bijzondere indruk op mij gemaakt in 2012. Cloud Atlas durf ik voorzichtig op #1 te plaatsen. De cast, het uitgangspunt van de film, de kostuums en enscenering. Het is een film waar je over blijft denken. Dat vind ik mooi. Ik heb niets tegen commerciële kaskrakers à la The Avengers, Ted en Men in Black 3 (ook gezien dit jaar) maar een film waar ik thuis nog van denk: ‘goh, stel je toch eens voor’, dat is voor mij de ultieme filmervaring. Dan ben ik écht meegezogen in het verhaal en onder de indruk.

Jagten doet dat evengoed. Misschien toch omdat het films zijn waar je niet achterover kunt leunen. Je zit op het puntje van je stoel en wordt geraakt door de personages. Zoals Driss en Philippe uit Intouchables. Opvallend genoeg beiden Europese films, Jagten uit Denemarken en Intouchables uit Frankrijk. Niet je typische Hollywoodfilm.

Skyfall, The Dark Knight Rises en Breaking Dawn part 2 zijn dit natuurlijk wel! Als Twihard moét Breaking Dawn part 2 in mijn 2012 favorieten. Wat keek ik uit naar de verfilming van het laatste deel uit de Twilight Saga. Ik bezocht de film twee keer in de bioscoop, met beide keren een Twilight marathon (!) vooraf. En Breaking Dawn part 2 stelde niet teleur!

Bond, James Bond is ook in mijn lijstje beland. Eindelijk weer een échte 007-film, shaken not stirred! Ik vind Daniel Craig behoorlijk Bond-waardig en Javier Bardem als bad guy zo gaaf! Net als anti-held Bane in The Dark Knight Rises. Je begrijpt deze slechteriken en dat is de verdienste van de acteur die de rol vertolkt. Well done dus Javier en Tom Hardy!

Films die ik verder ‘wel leuk’ vond dit jaar: We Need to Talk About KevinSavages, The Cabin in the Woods, Black Out, Dark Shadows en The Hunger Games. Ik heb een Pathé Unlimited-kaart maar als ik bereken hoe vaak ik Pathé bezocht heb, valt dat nogal tegen. Ik twijfel dus of ik deze kaart zal houden. Het is weliswaar maar € 19 euro per maand, maar toch.

Overzicht2012
Eigenlijk is er nog maar één film die ik wil zien in 2012 en dat is Life of Pi. Het boek kreeg ik zes jaar geleden voor mijn 23e verjaardag en is zo bijzonder, dat ik reuze benieuwd ben naar de filmbewerking.

Wat zijn jullie filmtoppers van 2012? Dompel je jezelf graag onder in de filmische wereld of heb je geen geduld om twee uur op je kont te zitten? 

xoxo filmfreak Lins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *