ETEN: Zelf chocolade maken, vet makkelijk!

lindsayvallen chocolade puur raw maken header

Als ik wist dat zelf chocolade maken zo ontzettend gemakkelijk is, had ik het veel eerder gedaan. Alle combinaties zoals ík die lekker vind, in een handomdraai klaar! Toch weet ik mezelf aardig te beheersen ;-) en heb ik ‘pas’ drie keer zelf chocolade gemaakt. In deze blog leg ik uit hoe ik deze chocolade maak, waarbij er meer foto’s zijn dan tekst. Want het is echt vet makkelijk, dus. Maar dat had ik al gezegd.

lindsayvallen chocolade puur raw maken

Wat heb je nodig?

– 5 eetlepels rauwe cacaopoeder
– 5 eetlepels kokosolie
– 4 eetlepels honing (ahornsiroop of agavesiroop kan ook)
– een snufje zeezout
– je favoriete noten/zaden/bessen naar smaak

En nu?

Smelt de kokosolie in een (steel)pannetje. Mijn kokosolie is vloeibaar door de warmte van de afgelopen dagen, dus deze stap kan ik overslaan. Wanneer de kokosolie volledig vloeibaar is, doe je er de eetlepels cacaopoeder bij. Goed roeren. Ook voeg je een zoetmaker (zoals honing of ahornsiroop) toe, weer goed roeren. Voeg ook een snufje zeezout toe, maar niet teveel! Ik ben één keer uitgeschoten met zeezout, toen was de chocolade wel héél zout uitgevallen, haha. Een soort extreme zeezout Tony Chocolonely, niet lekker :-(. Als laatst voeg je naar smaak walnoten, pistachenoten, goji bessen of zonnebloempitten toe. Eigenlijk kun je (bijna) alles toevoegen, wat jij lekker vindt in chocolade.

Freeze!

Nu je alle ingrediënten gemixt hebt, giet je dit mengsel in een vorm of bakje. Ik gebruik Tupperware-bakjes die ik had staan, die hebben precies de grootte van een Ritter Sport chocoladereep :-). Je zorgt dat het mengsel de dikte heeft van een reep chocolade en maakt de bovenkant netjes en gelijkmatig met een lepel. Vervolgens zet je de bakjes of vorm voorzichtig in de diepvries. Dit laat je twee uur staan. Oh ja! Vergeet niet de pan of kom uit te likken ;-).

Huisgemaakte chocolade!

Na twee uur haal je de bakjes of vorm uit de diepvries en klaar ben je! Ik krijg de chocolade makkelijk en zonder breken uit de bakjes. Ik wikkel ze in zilverfolie en bewaar ze in de koelkast, zelfgemaakte chocolade heeft iets meer de neiging om te smelten. Meestal lukt het de repen een paar dagen te bewaren. Daarna is de chocolade op ;-).

En dat is het! Vet makkelijk toch? Ter illustratie plaats ik de foto’s van het proces op chronologische volgorde onder deze post. Maar zelfs zonder plaatjes gaat het je makkelijk af.

Heb jij wel eens chocolade gemaakt? Wat zou jouw favoriete combinatie zijn?

Liefs,
Lindsay

lindsayvallen chocolade puur raw maken (2)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (3)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (5)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (6)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (7)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (8)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (9)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (10)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (11)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (12)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (13)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (14)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (15)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (16)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (17)

lindsayvallen chocolade puur raw maken (18)

Eet smakelijk! Laat je me weten of jouw chocolade lukt en hoe ‘ie smaakte?

4 reacties

  1. Oh, heerlijk hè! Ik maakte een tijdje geleden zelf chocola met hazelnoten, en -misschien gedeeltelijk doordat het zelfgemaakt was- ik vond het de lekkerste chocola die ik ooit had gegeten.
    Wat jij nu zegt over zeezout erdoor doen had ik nog niet bedacht. Wat slim! Want dat haalt de smaak omhoog. En bovendien heeft Tony al bewezen dat zout door chocola lekker is. Goed idee zeg, die ga ik de volgende keer proberen, dankjewel!

    groetjes, Nathalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *