Eten: This sh#t is bananas! (ofwel: bananenbrood)

lindsayvallen.nl bananenbrood (12)

Ik ben niet bepaald een early adopter wat betreft koken, bakken en recepten. Afgelopen november biechtte ik aan jullie op dat ik er niet veel van bak (haha!) in de keuken. Een simpele pasta, Hollandse pot of uit pakjes koken kan ik wel. Maar als newlywed moet ik natuurlijk iets meer op mijn repertoire krijgen ;-) Bovendien, ik vind het stiekem best leuk te experimenteren achter het fornuis (30something huisvrouwen-alert! ;-)


Het gaat me inmiddels best aardig af. Voor Kerst kreeg ik van mijn kersverse echtgenoot een heus kookboek (Culy) én koksmes. Ik heb (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow in huis en waag me steeds vaker buiten mijn comfort kook-zone. Op diverse (food)blogs zag ik lately bananenbrood voorbij komen. Nadat Marieke (Brouwertje.com) opbiechtte een bakn00b te zijn en tóch een mooi bananenbrood bakte, durfde ik het ook aan.

Ere wie ere toekomt, het recept is van Annemerel.com. Je vindt haar recept hier, wat erg duidelijk en goed vertaald is. Ze heeft trouwens veel meer (gezonde) recepten online, ik krijg er de smaak (letterlijk) van te pakken. Annemerel noemt het recept voor bananenbrood fool proof, dus dat bewijs ik graag ;-)

lindsayvallen.nl bananenbrood (17)De ingrediënten waren niet heel lastig te vinden. Bananen, blauwe bessen, Griekse yoghurt en bakpoeder kocht ik bij Lidl. Speltbloem en agavesiroop bij de lokale groenteboer die een voorliefde heeft voor biologische producten. Ik heb daar ook quinoa meegenomen, dat stond in Gwyneth’s boek. Voor een toekomstig kook-experiment. Het zelfrijzend bakmeel en de pecannoten scoorde ik bij de Ap.

Ik las dat je in plaats van zelfrijzend bakmeel ook wijnsteenbakpoeder kan gebruiken en op Facebook tipte iemand me amandelmeel. Maar met de ingrediënten zoals op de foto is bananenbrood al een behoorlijk gezonde keuze. Per plakje bananenbrood is het 145 kcal. en het is erg low-fat.

Het recept is écht fool proof. Het was ook zo gepiept. Het ovenblik vette ik in met kokosolie en ik liet het bananenbrood bijna 2 uur op 150C. in de oven staan. Wij hebben een oud bakbeest van een gasoven die vaak véél te snel gaat, dus ik heb bewust stand 1 (dat is bij ons 150C. graden) met een langere baktijd gekozen.

lindsayvallen.nl bananenbrood (2)lindsayvallen.nl bananenbrood (3)lindsayvallen.nl bananenbrood (4)lindsayvallen.nl bananenbrood (5)lindsayvallen.nl bananenbrood (7)lindsayvallen.nl bananenbrood (8)Kijk, dit is na één uur bakken. Ik dacht: hmm, zal ik de oven harder zetten of zal ik de baktijd verlengen? Aangezien ik het bananenbrood wel goed gaar en mét een mooi, bruin bovenkantje wil, koos ik voor de langere baktijd.

lindsayvallen.nl bananenbrood (11)Tadaa! Na twee uur is dit het resultaat. Ik prikte in het brood met een satéprikker, als de prikker er schoon uit komt (zonder restjes) is het gaar. Dat heb ik ooit geleerd ergens ;-)

lindsayvallen.nl bananenbrood (9)Pretty! Ik ben best wel trots op mezelf, ondanks dat het waarschijnlijk één van de gemakkelijkste recepten ever is. Het geeft me hoop voor nieuwe projecten!

lindsayvallen.nl bananenbrood (12)Vanmorgen hebben René en ik ontbeten met 2 plakjes bananenbrood en het vult goed. Ook niet onbelangrijk: het is hartstikke lekker! Zelfs René, die als typische man de ingrediënten nogal zweverig en hipster vindt ;-), hapte zo zijn plakken bananenbrood weg.

Bananenbrood is heerlijk als ontbijt, maar ook als tussendoortje of lunch. Of een gezonde variant voor cake op een verjaardag. Dankjewel Annemerel en Marieke voor dit fijne recept!

– xxx – Lins

5 reacties

  1. Lekker he? Ik heb het ook al twee keer gemaakt en we hebben het toen een paar dagen als gezond tussendoortje mee naar werk genomen. Ook bij mij een man die er amper vanaf kon blijven!

  2. Haha ik heb deze week ook al twee bananenbroden gemaakt. Ander recept wel. Vandaag nog eentje, met havermoutmeel en béétje witte bloem, 2 bananen, 2 eieren, bakpoeder en baksoda, wat palmsuiker en rozijnen.
    Eerlijk gezegd vond ik de eerste wel lekkerder, met meer bloem dan havermoutmeel, zonder palmsuiker en rozijnen. Maar die had ik ook echt gestaafmixed. Volgende week weer een beetje aanpassen en opnieuw proberen ^_^.
    Ik ben helemaal fan! Heerlijk suikervrij tussendoortje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *