Eten: bataat / zoete aardappel

Zoals ik in een eerder blog (Superfoods in de ‘gewone’ supermarkt) schreef: ik hou van gezond & lekker eten, maar ben niet obsessief (genoeg ;-) om hier veel moeite voor te doen. In de Lidl en daarna in de Ap viel me een toevoeging in de categorie groenten op: de zoete aardappel. Van buiten leek ‘ ie op een mix tussen een aardappel en een lange wortel. Maar wat moet je ermee?

Mede sporty spice Lauwie gaf hulp: onder begeleiding van een personal trainer wordt ze niet alleen flink afgebeuld, ze heeft ook een strikt voedingsschema. Haar recepten deelt ze via Facebook en tadaa: daar was de zoete aardappel. De bereiding bleek simpel en als experiment kocht ik een kilo zoete aardappels.

Mijn man is geen fan van dit soort bevliegingen. Voor hij het weet moet ‘ ie aan de spinazie-shakes, mag er enkel nog met kokosolie gebakken worden en eet ‘ie dus zoete aardappel. Hij is een ouderwets type: wat de boer niet kent, dat eet ‘ie niet. Echt balen voor ‘m dus met een vrouw als ik ;-)

Anybataat, terug naar de zoete aardappel. Inmiddels heeft de bataat twee keer op het menu heeft gestaan is het een blijvertje. Net als de kokosolie ;-) De spinazie-shakes halen niet iedere week de boodschappenlijst. Ach ja. You can’t win ‘ em all! Ik vind de bataat lekker omdat hij niet zo melig is als de gewone aardappel. De smaak is wat krachtiger en ik eet er minder van dan wanneer ik reguliere aardappels eet: ik ben sneller vol.

Vergis je trouwens niet, de naam zoete aardappel slaat eigenlijk nergens op. Het is enkel de uiterlijke gelijkenis, ze zijn geen familie van elkaar. Wel maakt bataat, net als de gewone aardappel, deel uit van de koolhydraten-groep qua voeding. Bataat bevat vooral veel vitamine C en bètacaroteen (wat weer omgezet wordt in vitamine A). Lees hier meer over de voedingswaarden en glycemische index (GI) van dit product.

De zoete aardappel leent zich goed voor bereiding in de oven: in schijfjes, partjes of frietjes-vorm. Een minuutje of 40 bakken op 220C. graden, besprenkeld met (kokos)olie en op smaak gebracht met chili- of paprikapoeder, zeezout en rozemarijn of honing. De keuze is reuze! Daarnaast schijn je er goede puree van te kunnen maken (aldus een collega). Dat heb ik echter nog niet geprobeerd.

Hebben jullie wel eens zoete aardappel of bataat gegeten?

5 reacties

  1. Ik heb het eens als ovenfriet geprobeerd, maar ik vond het zó vies dat ik het niet opgegeten heb, en dat betekent in mijn boekje HEEL vies! Ik vind het namelijk wel écht zoet…. Doe mij maar normale aardappel ovenfriet.

    Ik vind het tussen een aardappel en een wortel in liggen.

    Na het ovenbataatfriet-misbaksel heb ik ze eens gewoon gekookt. Dát vond ik nou wél lekker! Dus toen heb ik ze nog een paar keer gekookt gegeten met wat groente en een stukje vlees. Beviel me een stuk beter.

  2. Gepoft zijn ze ook lekker. Aardappel met een vork inprikken en dan 13 minuten op vol vermogen in de magnetron. Daarna kruislings insnijden en vullen met een mengsel van crème fraîche, bieslook, witte peper & zout.

  3. Ieuw!!!!! Heel vies! Zou het niet durven te eten! Jullie zijn echt gek als jullie dat eten! Ik hoop dat jullie je wijzer maken en nietnaar andere meningen luisteren!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *