DIY: zelfhulp en ‘mijn’ boekentips

img073
Onlangs blogde ik over mijn ervaring met zelfhulpboeken. Velen waren nieuwsgierig naar welke boeken ik precies heb gelezen. Ik vond dit lastige vragen, want wat voor mij uitstekend werkt, kan iemand anders misschien doodongelukkig maken. Tot ik het artikel “Waarom zelfhulp werkt”van Maaike Schoon (c) in de Opzij van juni las. Blijkbaar ben ik niet de enige DIY-gekkie ;-) Als je kans ziet de Opzij nog te scoren bij je plaatselijke supermarkt of tijdschriftenwinkel: doen! Niet alleen wordt er helder uitgelegd waarom zelfhulp werkt, ook staan er nuttige boekentips in.

img071
Nu durf ik wat zekerder mijn eigen boekentips te delen. Ook de boeken die ik minder kon waarderen deel ik.

Misschien heb jij er juist wél wat aan :-)

* Leven in je leven – Jeffrey E. Young
Leven in je leven
Ik heb dit boek destijds op aanraden van mijn therapeut gekocht. Het is een echt doe-boek, er staan verschillende opdrachten in en je moet zelf aan de slag. Alleen lezen is niet voldoende ;-) laat ik je uit die droom helpen.

Je leert negatieve gedachten en valkuilen (waaronder gebrek aan zelfvertrouwen, onzekerheid en ongezond perfectionisme) niet alleen herkennen, maar leert ook hoe je deze in de toekomst kunt aanpakken.

Ik heb veel aan dit boek gehad en lees het nog regelmatig terug als ik een moeilijk moment heb of niet zo lekker in mijn vel zit. Het leest makkelijk weg en spreekt je op een prettige manier aan.

 

* Zelfverzekerd door het leven – Pieternel Dijkstra

Zelfverzekerd door het leven
Je moet even door de ietwat kinderachtige en het joviale taalgebruik van de schrijfster heen lezen, maar het went. Ze gebruikt populaire taal maar dat kan juist het tegenovergestelde effect hebben. Ik heb het boek een kans gegeven en ben blij dat ik stug doorgelezen heb.

Ik zou dit boek als zelfhulpboek light beschrijven, specifiek voor vrouwen. Dit omdat er veel aandacht uitgaat naar de onzekerheid die je als vrouw kunt hebben over je uiterlijk en hoe je jezelf minder leert vergelijken met de perfecte beelden die we voorgeschoteld krijgen in de media.

Dit kun je best aan een zwembadrand lezen, waarna je stukken tevredener bent over je bikini-lijf ;-)

 

* De Sleutel / The Secret voor jongerenJoe Vitale / Paul Harrington

The SecretZo ongeveer het meest gehypete boek van de afgelopen jaren: The Secret. Ik heb het met verwondering en plezier gelezen. Het is wel over the top Amerikaans. Denk: iemand die een dollarbiljet op zijn muur prikt, wordt vervolgens multimiljonair omdat hij door positieve gedachten en visualiseren van dit dollarbiljet zijn wens rijk te worden het universum in stuurt. En voila: zijn gebeden worden verhoord. Mits je het universum op de juiste, positieve manier aanspreekt.

Je leest het al, ik ben ietwat sceptisch over dit boek. Misschien gezien mijn nuchtere Hollandse komaf. Toch vond ik het okay qua boeken, mits met een korreltje zout. Ik heb het jongerenboek en werkboek aangeschaft om The Secret wat tastbaarder te maken.

* Mijn geluk maak ik zelf wel – Astrid Maria Boshuizen

057-mijn_geluk.indd
Een zelfhulpboek à la Sex and the City. Denk Cosmopolitan, Happinez, Viva. Misschien niet literair verantwoord maar voor de doelgroep (lees: jij en ik als twentysomething dame in de moderne maatschappij ;-) uitstekend.
De schrijfster is geen psycholoog maar journalist en coach, geïnteresseerd in psychologie, spiritualiteit, relaties en lifestyle. 

Het leuke aan dit boek vind ik de actuele praktijkvoorbeelden. Zoals de “Ik woon VT: Volkomen Top”, over waarom huizen in woonmagazines altijd zo jaloersmakend mooi zijn in vergelijking met mijn crib. Omdat deze door een interieurstylist met de grootste precisie geënsceneerd zijn natuurlijk ;-) Heerlijk vind ik dit boek! Feest der herkenning voor de meer light zelfhulpboeken.

 

Kelly Cutrone – divers

If you have to cryKelly Cutrone.

Ieder respecterend The Hills / The City – fan ként Kelly. Oprichtster van People’s Revolution en de baas van Whitney gedurende The City.

Waarom is The City ooit uit de lucht gegaan abrupt tijdens seizoen 2, ik huil nog steeds! I loved Whitney en haar spin-off. Maar dat terzijde ;-)

 

Kelly is het type niet lullen maar poetsen. If you have to cry, go outside.

Omdat het onprofessioneel is op de werkvloer te janken, hoe klote je je ook voelt of hoe denigrerend je baas je ook behandeld. En believe me, Kelly is niet zomaar geworden zoals Kelly nu is. Ze heeft haar bagage en is daar behoorlijk open over in haar boeken. Dat mag ik wel. Ze is behoorlijk in your face en spreekt je streng toe. Maar daar hou ik van en dat werkt voor mij. Plus, het is een heerlijk kijkje in de mode- en evenementenwereld.

Ondanks dat dit geen échte zelfhulpboeken zijn, heb ik er veel aan gehad op persoonlijk vlak.

* Het geheim van slanke mensen – Mieke Kosters

Het geheim
Ik heb mijn liefde voor de methode van Mieke nooit onder stoelen of banken gestoken. Het geheim van slanke mensen is geen dieet. Het is een mindset. Een lifestyle. Het ontleed de psyche achter (over)eten en leert je de emotie die vaak gepaard gaat met eten, los te knippen.

Ook dit boek lees ik nog regelmatig als ik een zwak moment heb. Inmiddels ben ik sinds mijn zwaarste gewicht uit al een hele tijd stabiel 10 kilo kwijt en dat is mede dankzij de methode van Mieke.

Niet voor niets tipte zij me de Viva-fotoshoot in bikini. Ik ben ook een slanke geluksvogel geworden die kan eten wat ze wil. Crux is, ik wil niet meer zoveel ;-)

Mijn rots in de branding wat betreft afvallen. Ik kan niet anders zeggen. Het boek spreek me op precies de juiste toon aan en ik heb lezende dan ook menig traan gelaten. Uit herkenning, uit frustratie en uit woede. Dus ja: ik heb zeker veel aan dit boek gehad.

Op mijn te-lezen-stapel liggen nog twee zelfhulpboeken. De kracht van het nu en De kracht van het nu in de praktijk van Eckhart Tolle. Ook gehyped, maar ik ben er toch nieuwsgierig naar.

Het lezen van een zelfhulpboek vereist wel een andere manier van lezen dan een chicklit, een thriller of de 50 Shades-reeks, vandaar dat ik bewust kies wanneer ik een zelfhulpboek lees. Ik wil dit geconcentreerd en met aandacht lezen omdat ik serieus wil leren van de materie. Voor mij draagt het bij aan mijn ontwikkeling en het is een stuk goedkoper dan een psycholoog ;-)

Hebben jullie baat bij zelfhulpboeken? En welke lees je dan zoal? Of vind je het nonsens?

xoxo Lins

2 reacties

  1. Oeh, thanks voor de zelfhulp boekentips! Ook ik houd ervan, haha.

    Vooral het boek 'Mijn gelukt maak ik zelf wel' maakt me nieuwsgierig. En The Secret voor jongeren heeft voor mij de hele wereld van zelfhulp boeken en positief denken geopend. Geen geweldig goed boek, heel Amerikaans inderdaad, maar als je de kernboodschap eruit haalt is dat eigenlijk al genoeg :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *