DIY: verf je jeans

Eerder deze week liet ik jullie in mijn looks een outfit zien met een geverfde jeans. Hoe ik dat gedaan had, vroegen jullie je af. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik al op jonge leeftijd kleding verfde. Mijn ouders verfden donkere jeans en zwarte broeken of kleding die vaal was geworden. Niet omdat we thuis crisis hadden, maar om de kleding die je graag droeg, niet 1, 2, 3 in de vuilnisbak te smijten zodra het ietwat kleur verloor. Dus kleding verven is mij met de paplepel ingegoten! En natuurlijk deel ik dit ook graag met jullie.

Niet alleen is past het erg goed binnen mijn shop-stop, ook is het duurzaam en gaat je lievelingsjeans zo een stuk langer mee. Je kunt met de hand verven, maar ik heb altijd geverfd met hulp van de wasmachine – dus zal ik deze methode aan jullie demonstreren.

Mijn boyfriend-jeans van de H&M droeg ik niet erg vaak meer. Op school vond ik het een fijne jeans, lekker baggy en ik kon er goed in bewegen. Maar echt netjes is ‘ie natuurlijk niet. Dus ik dacht: waarom niet verven! Als ‘ie donker is draag ik ‘m allicht meer dan dat de jeans in de kast ligt te verstoffen…

Ik verf maar 1 jeans, dus dat is 500 gram. De verpakking raadt ook aan, voor het optimale kleur-resultaat, max. 1 kg., maar liever 500 gr. te verven.

De gebruiksaanwijzing die op de verpakking staat:

1. Trek rubberen handschoenen aan en leeg de zak verfpoeder in de trommel van de wasmachine. Voeg het droge kledingstuk toe. Start de wasmachine direct op een 40C. graden programma (geen economisch of voorwasprogramma).
*Ik heb gekozen voor het “katoen”-programma op 40C. graden, met mijn wasmachine duurt dat 1,5 uur.

Hop, wasmachine aan en 1,5 uur geduld hebben ^^


Uh-oh, als dat maar goed gaat!

– anderhalf uur later –
*pomtiedom! ^^

2. Voeg uw reguliere wasmiddel toe en was op 40C. graden katoen programma om overtollige verfstof te verwijderen en de machine te reinigen.
*Nu de jeans geverfd is, was je hem nogmaals maar dan met wasmiddel op het programma zoals hierboven aangegeven.

Jeetje, alweer anderhalf uur wachten? Oh well, beter dat dan straks blauwe billen! Of dat je geverfde jeans zo lekker afgeeft op de nieuwe witte bank #fail


Onze wasmachine heeft een überblije eind-tune als het programma beëindigt is en je kunt in het display lezen: “end“.

3. Buiten het bereik van een directe warmtebron drogen en de eerstvolgende wasbeurten afzonderlijk wassen.
*Dit betekent zoveel als, in de lucht laten drogen, niét in de droogtrommel of op de verwarming. Gewoon op een wasrek of op een kledinghanger.

En tadaa!


Klaar om te drogen! Whoa, donker hè? De kleur gaat nog iets lichter uitvallen, natte kleding is altijd donkerder.
Overigens is de kleur behoorlijk afhankelijk van de hoeveelheid stof die je wil verven. De verpakking geeft aan:
> tot 500gr. stof (1 jeans) in de volle kleur
> tot max. 1 kg. (2 jeans) kleurt in een lichtere tint
En let wel, als je broek een kleurtje heeft zal dit mengen: een rode jeans met deze verf wordt paars.

De volgende dag is mijn jeans droog en dit is het eindresultaat:


Zo zie je goed het kleurverschil met before hè? Van een vale, lichte verwassen jeans naar dark denim. Het kost je een uurtje of drie (exclusief drogen) en een verpakking Dylon kleurverf à € 8,20 (adviesprijs).

Ik koop mijn textielverf bij de drogist (Kruidvat, D.I.O. drogisterij) maar je kunt het ook online bestellen.

Neurotische extra TIP: Omdat ik heel zuinig ben op mijn wasmachine, draai ik nà het geadviseerde  was-rondje met wasmiddel, nog een extra lang programma op 90C. graden met schoonmaak-azijn en soda. Ook maak ik de rubberen rand goed schoon omdat daar nog verfresten kunnen achterblijven. Stel je voor dat ik daarna een witte was zou draaien, dan ben ik toch achterdochtig. Better safe then sorry, dus een rondje van de zaak!

Dus, that’s how it’s made!

Je kunt bijna alles verven: jeans, shirts, pantalons, you name it. Let wel: op katoen, linnen en viscose krijg je de volle kleur. Even het materiaal-kaartje lezen dus, om gevlekte kleding of half-gepakte verf-delen te voorkomen. Wol, zijde, polyester, acryl, nylon en kleding met een speciale coating kan niét geverfd worden.

Heb jij wel eens kleding geverfd? Je kunt op een relatief goedkope manier je kleding toch een leuke oppepper geven!

xoxo Lins 

15 reacties

 1. Leuk! Ik verf ook wel eens kleding, maar vroeg me af hoe het zit met het stiksel. Dit blijft de oorspronkelijke kleur, toch? Of heb je hier misschien ook een tip voor?

 2. Hi Tiny! De stiksel blijven inderdaad altijd hun oorspronkelijke kleur, dat kun je ook goed zien bij mijn jeans. Ik heb een keer de klassieke fout gemaakt een witte broek te verven, wat daarna echt géén gezicht was omdat de broek donker was, maar nog altijd witte stiksels had! Dus ik zou wel kijken of het stiksel past bij de te verven kleur.

 3. Hi Tiny! De stiksel blijven inderdaad altijd hun oorspronkelijke kleur, dat kun je ook goed zien bij mijn jeans. Ik heb een keer de klassieke fout gemaakt een witte broek te verven, wat daarna echt géén gezicht was omdat de broek donker was, maar nog altijd witte stiksels had! Dus ik zou wel kijken of het stiksel past bij de te verven kleur.

 4. Let ook op stoffen die beschermd zijn met een finish, dat wil ook niet lukken! Een mooi voorbeeld zijn verschillende stoelhoezen en plaids van de Ikea. Ook stoffen van synthetische garens zijn nauwelijks te verven. Wel combinaties van bv polyester met katoen, deze geven alleen een lichtere eindkleur.

 5. Mijn gekochte zwarte coated jeans is erg vaal geworden. Het coated laagje lijkt er ook af te slijten, want her en der zijn er stukjes blauwe spijkerstof zichtbaar. Je schrijft dat broeken met een coating niet geverfd kunnen worden, maar ik wil mijn broek toch graag zwarter maken. Heb je tips?

 6. Ik wil een blouse donker denim blauw verven, echt donker dus. Zou je dan beter zwart en denim verhoudingsgewijs kunnen mengen denk je? Heb gister natuurlijke indigo gebruikt maar dat is te licht en ben nu te ongeduldig om het vijf baden indigo te geven. (-; De stof zelf is nu denim blauw.

 7. Hai lindsay,

  Ik heb een mooie spijkerbroek die bij de kont versleten is, kleur is lelijk geworden daar door veel fietsen. Zou het helpen wanneer ik hem verf? Of is het dan zo weer kaal?

  1. Hi Els, ik denk dat wanneer de stof versleten is, dit met een verfbeurt misschien eventjes maskeert, maar de stof blijft natuurlijk versleten. Dus dat zou alleen een soort \’laagje\’ van verf over het beschadigde stuk van je jeans worden, ik ben bang dat je het snel weer gaat zien.

 8. Hoi,
  ik las dat je de wasmachine schoonmaakt met Soda en azijn.
  Samen gebruikt heffen ze elkaars werking op en zal alleen de 90 graden zijn werk doen.
  beter de ene keer soda en de andere keer azijn gebruiken .

  Wel is het zo als je soda en azijn samen doet dat het bubbelen vuil losweekt > beter geschikt voor doucheputje bv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *