Column: Van krabbel tot trouble

Een manspersoon die niet reageert op de dame in kwestie, maar de expliciete achtergrond van de foto. Die hij meent te herkennen van een vakantiebestemming. Dat daagt uit tot een discussie die – op zijn initiatief – van onderschrift bij het vakantiekiekje verplaatst wordt naar de inbox.

Hij schrijft leuk, dacht ik. Dat vind ik tenslotte belangrijk, als iemand leuke woordgrapjes maakt. Ik ben er zelf ook niet vies van, taal is zeg maar echt mijn ding. Na wat berichten met veel lachende gele gezichten (ofwel smileys) en lol’z stelt hij een ontmoeting in Het Echte Leven voor. Slik…

Hyves overzicht

Na een eenmalig internetdate-debacle (mooi woord voor Scrabble) ben ik echter niet gerust op De Ontmoeting. Het loopt vast uit op een fiasco en ik zou gedesillusioneerd achterblijven met enkel leuke mailwisselingen als herinnering. Toch laat ik me door de andere partij en vriendinnen verzekeren dat het écht het proberen waard is.

Zo fiets ik (modebewust laat) naar de afgesproken locatie. Zonder roos of andersoortige herkenningsbloem in mijn knoopsgat. Ik heb vooraf zijn online fotoalbum uitvoerig doorgespit en als hij verstandig is, hij ook. Nee andersom natuurlijk, bedoel ik. Niet dat hij zijn eigen album heeft doorgespit maar het mijne, om de awkward twijfel bij herkenning te verkleinen.

De Ontmoeting.
Zijn online foto’s zijn voordeliger dan het Kruidvat, hoewel even verrassend. Maar hij schrijft leuk, dacht ik. Dat vind ik tenslotte belangrijk (zie alinea 3). En wat hoe belangrijk is uiterlijk nu eigenlijk? Het is niet dat ik mezelf tot de categorie Victoria’s Secret-modellen reken, dus een Calvin Klein-man verwachten zou onevenredig oneerlijk zijn. Ondertussen krijgen we een intiem tafeltje voor twee in het tapasrestaurant.

Aan tafel zonder geel glimlachende, knipogende smileys en dansende bananen wordt mijn gerustheid er niet minder op. De ‘on’ in ongerust dient zich aan na het voorgerecht. Deze jongeman is Niet Leuk in Het Echte Leven. Toch vind ik het, ondanks verwoede reddingspogingen van vriendinnen, Niet Netjes om met een in scène gezet sms’je of belletje het restaurant te verlaten.

Ik skip het dessert, wat vrijwel uniek is voor mij. Toegegeven: hij werkt hard om goed uit de verf te komen. Toch steekt de avond bleekjes af naast mijn geschepte verwachtingen. Zoals mijn ouders me vroeger belerend toespraken: ik ben niet boos, maar teleurgesteld. Zijn ouders hebben hem geleerd vooral nooit op te geven, want na het slaapverwekkende diner stelt hij voor nog een spelletje pool te spelen.

Overvallen door zijn vasthoudendheid hoor ik mezelf miezerig ‘ja’ antwoorden. Dat mijn afwijzende houding bij hem niet aankomt, is ook uniek, want het enthousiasme straalt niet van me af. Understatement of the year. Zeker nu ik geen toetje op heb.

Ik laat hem het potje pool winnen, onder het mom ‘scoort hij toch nog vanavond’ en ben opgelucht dat ik naar huis kan. Alleen. Denk ik. Hij heeft geen bord maar een compleet 36-delig serviesset voor zijn kop: hij stelt voor me thuis te brengen. Of in ieder geval voor de helft mee te fietsen.

Gelukkig lukt het me de ruggengraat te rechten en vriendelijk te bedanken. Op de fiets terug verwittig ik mijn vriendinnen van deze disaster date en thuis zet ik mijn laptop aan. Op het moment dat ik inlog op de vriendensite speelt mijn mobiel de toon van een ontvangen bericht. “Wat was het leuk. Ik heb genoten. Ook van het restaurant en het poolen, trouwens.”
Zucht. Tijd om te ontvrienden.

Moraal van dit verhaal: leuk krabbelen staat niet gelijk aan leuk babbelen, gele lachende gezichtjes bieden geen garantie voor de werkelijkheid en soms moet je echte vrienden van vlees en bloed tegenspreken als ze denken dat iets goed voor je is. Iets als internetdaten, bijvoorbeeld.

_______________________________________________________
(dit is een herschreven column van Lindsay uit 2010. Oude stukken die afgestoft en geredigeerd een nieuwe kans verdienen. Je vindt ze onder de tag “oudmaargoud”)

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *