COLUMN Piek vooral NIET tijdens je middelbare schooltijd

Piek niet op je middelbare school column

Mijn dringende advies aan alle high school scholieren: piek VOORAL niet gedurende je middelbare schoolcarrière. Ik weet dat je niets liever wilt dan vooral pieken tijdens je middelbare schooljaren, maar er komt niets goeds van. Ik spreek niét uit ervaring, want ik heb (zoals je overduidelijk kunt opmaken uit bovenstaande foto’s :’-) NIET gepiekt op de middelbare school. Ik blonk niet uit in een sport, heb mijn hele middelbare schooltijd geen verkering gehad, zat op toneel en scouting (nerd!), hield van (griezel)boeken lezen en mijn kledingstijl was niet bepaalde trendy.

Was ik onwijs cool en populair? Nee. Ik was eigenlijk heel gemiddeld: ik had vriendinnetjes genoeg, mocht op zaterdagavond mijn eerste voetstappen in het uitgaansleven zetten en werd niet gepest (een enkel plagerijtje daargelaten). Ik wenste vurig dat ik net zo knap was als de mooiste meisjes van de school, die begeerd werden door de knapste hunks en ik wilde net zo stoer zijn als de meisjes die alles durfden en niet bang waren voor de rector. Maar nu ik erop terug kijk, ben ik blij dat ik zo heerlijk gemiddeld was. The best was yet to come

lindsayvallen.nl-blog-dinsdag-Carrie-940x940

lindsayvallen.nl-blog-dinsdag-Carrieboek-940x702

Je wilt niet pieken op de middelbare school. De rest van je leven is dan gedoemd om te mislukken“.

Bovenstaande quote komt uit The Carrie Diaries, over de tienerjaren van de ons allen bekende Carrie Bradshaw. Dé Carrie Bradshaw. The Carrie Diaries is een soort prequel van Sex and the City. Twee ontzettend leuke boeken en verfilmd als serie #tip.

Hoewel je misschien denkt dat de überstijlvolle Carrie – die wij eerder kenden uit SATC in New York – ook op de middelbare school al piekte: nope. Carrie was niet zo populair als de cheerleaders op haar high school. Ze was druk met schrijven, haar vriendinnen (die eveneens heel gemiddeld zijn) en heeft een crush op Sebastian Kydd (gespeeld door Austin Butler, die overigens echt fucking lekker is, ook al is hij geboren in 1991).

carrie-diaries-intro
Hubba hubba on the left.

ustv-carrie-diaries-s01-e01-2

En dit zijn The Jens. In het midden karakter Donna LaDonna, het populairste meisje op school. Donna is de leider van een kliekje à la Mean Girls, genaamd The Jens. Iedereen kent wel een Donna (of Regina George ;-) en The Jens op haar middelbare school. Ze heeft de grootste tieten, óf de grootste mond, óf de gaafste outfits, óf verkering met de knapste hunk van de school, óf een combinatie van dit alles ;-) en iedereen kijkt tegen haar op.

Carrie en haar vriendinnen leggen in het boekfragment een meisje op de middelbare school uit dat ze absoluut niet zoals The Jens wil zijn. Sure, je kunt onwijs populair zijn op de middelbare school en door iedereen benijd worden om je borsten/lef/schoonheid/cheerleaderdansjes, maar hoe ga je dat in hemelsnaam overtreffen als je ouder wordt?

1414343194-tumblr_mvefdpquow1qcjpgvo1_500

Als je op de middelbare school een goofy hobby hebt, zoals het lezen van griezelboeken en fan bent van horror, zul je geen sexy outfit hebben met carnaval of verkleedfeestjes.

gemaskerd bal Lindsay als Dracula 1997

Nee, dan verkleed je je gewoon als Dracula, spuit je zwarte haarverf in je blonde lokken en steken je knokige knietjes onder je te grote C&A rok uit, terwijl je een mannenblouse van je vader draagt. In 1997 was ik geen sexy 14-jarige op een verkleed verjaardagsfeestje, maar liet ik mijn moeder een cape maken zodat ik mijn geliefde Dracula kon zijn, inclusief Paul van Loon-zonnebril. Haha :-).

DBL Duitsland excursie Potsdam 1998

Mijn lievelingsoutfit in Havo 3 is een afgeknipte Energy jeans, een véééééls te groot (waar blijven die tieten?) t-shirt van Oxbow, mijn Swatch horloge en een suffige pony. Ik wilde een pony omdat Baby Spice mijn favoriete Spice Girl was, maar bij mij lukte het toch nooit zo met stylen. Make-up? Daar doe ik niet aan, wat een gepriegel.

1996 fotoshoot
Ik ben dan ook reuze ongemakkelijk wanneer ik onder handen genomen word tijdens een fotoshoot in 1996. Niet dat ik de ambitie heb fotomodel te worden, maar met dat lange lijf zonder tieten krijg ik op de Megafestatie een kaartje van een scout. Tot dusver kende ik alleen de scouting waar ik als padvinder iedere zaterdag de vlag hees. En wat doe je aan naar een fotoshoot? Je lievelings Oxbow t-shirt, haha :’-). Ik herinner me nog dat er prachtige meisjes waren in de meest fantastische outfits. Ik had gewoon mijn spijkerbroek en t-shirt aan.

Wat een leuke bijkomstigheid is van die fotoshoot, is dat ik daarna eens door de Tina gebeld word om in de ‘Dit ben ik’-rubriek te staan (lees hier meer, dit artikel heb ik eerder als Flashback Friday-post gedeeld :-). Mijn haar is hier toch nog wel een beetje Baby Spice dankzij de mevrouw van haar & make-up.

DBL Eindexamenjaar Havo5 1999-2000 2000 examenjaar havo Gala 2000 (10)

In mijn eindexamenjaar (Havo 5 1999-2000) word ik 16 en heb HET nog nooit gedaan. Ik heb zelfs nog nooit verkering gehad, want ik word altijd hopeloos verliefd op jongens die mij niet zien staan. En Leonardo DiCaprio belt me ook niet. Toch vermaak ik me prima: ik zit in de examenjaarboek commissie (joepie, schrijven!), ga bijna iedere zaterdag uit met mijn vriendinnen (onder het genot van Bacardi Breezers) en ook op scouting en toneel is het nog steeds dikke pret. Soms denk ik wel dat er iets mis met me is, want iedereen heeft verkering en doet HET, behalve ik. Toch is verkering ook niet heiligmakend, merk ik als ik huilende vriendinnen troost die gedumpt worden.

In de zomer van 2000 slaag ik met vlag en wimpel, ik werk een tussenjaar, ga op vakantie naar Lloret de Mar als ik 17 ben en ga daarna studeren. Ik neem me niét voor om het totaal anders te doen op de (nieuwe) hogeschool, want populair zijn om je tieten/lef/schoonheid gaat me vooralsnog niet lukken. Ik heb cup 75A, ben nog steeds geen durfal en ik merk dat ik inmiddels wel wat aandacht van mannen krijg, maar ik ben nog steeds geen ultiem lekker wijf.

Ik merk dat populariteit sowieso veel minder een ding is in je studententijd, wat ik stiekem wel fijn vind. Ik hoef niet langer op te kijken naar het meisje dat ik nooit zal zijn en krijg in mijn eerste studiejaar zowaar mijn eerste vriendje. De jaren gaan voorbij, het vriendje ook en hoewel er altijd wel iets te vergelijken blijft qua populariteit, is het nooit meer zoals op de middelbare school. I didn’t rule the school, dus daarna kon ik op mijn gemak gaan pieken.

MeanGirls-Regina Mean Girls

Ik ben nu 31 en heb eigenlijk al die dingen waar ik als tiener van droomde, zonder de coolste of populairste meid van de middelbare school te zijn geweest. Ik ben getrouwd met een ontzettend knappe kerel (we verschillen van mening wie knapper is voor de ander, ik vind dat René knapper is als man voor mij dan ik als vrouw voor hem, hij denkt het omgekeerde ;-), met wie ik samen toffe reizen heb gemaakt, een grote-mensen-huis heb gekocht en ik ben zwanger van onze dochter.

Ik heb nog steeds een fijne vriendenkring met wie ik leuke dingen doe: dansen op festivals, huisfeestjes en talloze eet- en filmdates. Ik heb nog steeds nerdy hobby’s als lezen, schrijven (bloggen) en wil het komende jaar zelfs op pianoles en leren naaien. Ik denk niet vol verlangen terug aan mijn middelbare schooltijd waar ik begeerd werd door iedere puisterige puber, want ik ben nooit gekroond tot prom queen. Ik rouw niet om de coolheid die ik verloren ben sindsdien, want ik heb deze coolheid nooit bezeten. En die tieten? Ach ja, die groeien nu ook best lekker met zo’n zwangerschap #beterlaatdannooit ;-).

queen bees

Dus lieve middelbare scholieren, ambieer alsjeblieft niet om Queen Bee te zijn. Wees geen The Jens of kijk niet op tegen real life types als Donna LaDonna of Regina George. Sure, op de middelbare school ben JIJ het stralende middelpunt en wil iedereen jou zijn of mét jou zijn, maar hoé ga je dat ooit overtreffen?

Zoals de quote van Candace Bushnell zegt: “Na de middelbare school gaat het met hen alleen maar bergafwaarts“. Wil je liever 4 tot 6 jaar pieken? Ga gerust je gang gedurende je middelbare schooltijd. Maar mijn advies is om je piekmomenten te bewaren voor de jaren daarna. Die duren namelijk een stuk langer.

Kijk maar naar Carrie.

carrie10f-8-copy

Liefs,
Lindsay

12 reacties

  1. Mijn middelbare schooltijd was juist een tijd van pieken (en dalen). De eerste drie jaar waren een hel, maar in de vierde was iedereen die mijn leven een hel maakte naar de mavo of het mbo, ik kreeg een vriendje (dat al van school af was, dus het was een supervolwassen relatie die de rest van de middelbare school- en begin van mijn studietijd meeging) en ging in een bandje spelen en had genoeg baantjes om allemaal leuke dingen te kunnen doen. Bovendien vertrouwde mijn moeder op mijn gezond verstand waardoor ik eigenlijk nooit iets niet 'mocht'. Echt een hele leuke tijd.

  2. Haha ik moest hier om lachen
    "Tot dusver kende ik alleen de scouting waar ik als padvinder iedere zaterdag de vlag hees." Leuk om te lezen! Je bent een tikkie ouder dan ik maar ik herken toch best veel van de jaren 90/zero's style en de Tina natuurlijk haha leuk!

  3. Geweldig stuk!! Zoveel herkenbare dingen, de afgeknipte spijkerbroek met opbouw t-shirt :-))))))
    Ga mijn dochter over 7 jaar de nietpiekadvies geven ;-)

  4. Ik ben het hier heel erg mee eens! Aan pieken op de middelbare school heb je uberhaupt helemaal niets. Want je leven opbouwen begint daarna pas. En daar wil ik als cijfernerd graag nog aan toevoegen dat hoe minder je geluk hebt op de middelbare school/in het begin van je leven, hoe exponentieler je gelukscurve daarna zal lopen!! In normale taal, je geluksgrafiek stijgt niet alleen, je stijgende lijn stijgt ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *