COLUMN Komen trends steeds sneller terug?

terugkerende-trends-column-mode-fashion

Met gruwel keek ik naar outfits van mijzelf als 17-jarige: wortelbroeken van Levi’s 501, spaghettibandjes, oversized spijkerjacks, dierenprintjes en overknee laarzen. Nooit, nee: NOOIT, zou ik mijzelf ooit nog zo toetakelen. Alles ging direct de prullenbak in. Zelfs de derde wereldlanden kon ik dit niet aandoen, vond ik. 

Mom jeans, spaghetti tops en chokers

Hoe komt het dan toch dat ik anno 2016, opnieuw een wortelbroek jeans (huidige term: mom jeans), spaghettibandjes tops, dierenprintjes en overknee laarzen in mijn kast zie liggen? Vorig jaar griezelde ik nog van deze kleding van bijna twee decennia geleden, wat een modeflaters. Maar ach, gut, ik was pas zeventien en wist niet beter.

Nu ben ik drieëndertig en draag (weer) spaghettibandjes tops over een coltrui, overknee boots aan mijn voeten en hijs me opnieuw in een high waisted jeans met toelopende pijpen. Natuurlijk niet in dezelfde maat als ik destijds als 17-jarige droeg (helaas), maar toch.

Dat droegen wij vroeger ook

Ik hoor mijn moeder nog verzuchten: “Als ik vroeger alles had bewaard voor je…”. Zij doorzag jàààren geleden al dat trends blijkbaar terugkomen. Afzaklaarsjes, puntschoenen, minirokjes: alles had zij óók gedragen. Ja hoor, dacht ik als puber, dat zal wel. Echt no way dat jij in dezelfde minirokjes liep die nu in zijn, moedertje.

Inmiddels weet ik wel beter. Ik loop in precies dezelfde kleding als krap twintig jaar geleden. Wat ik jaren geleden afzwoer, moét ik nú hebben! En wel allemaal! Panterprint, spaghetti tops, mom jeans (denk: de Levi’s 501 uit onze middelbare schooltijd), zelfs de puntschoenen komen in 2016 weer helemaal terug als ik de modekenners mag geloven.

If you can’t beat them

Nu kan ik twee dingen doen. Één: mezelf een oud wijf vinden, omdat ik trends (alweer) terug zie komen. Twee: of de trends weer omarmen. Jullie begrijpen inmiddels dat dit laatste meer op mij van toepassing is.

Toch bekruipt me de laatste tijd een angstig gevoel. Niet leeftijdsgebonden, maar tijdgebonden. Het houdt mij ontzettend bezig, want er is bijna niets bevredigender dan shoppen, maar…

Als de trend steeds sneller terugkomen, dragen we binnenkort toch alsmaar hetzelfde?

Liefs,
Lindsay

_______________________________________________________
(dit is een herschreven versie van een blog die in 2009 eerder onder mijn naam is gepubliceerd. Oude stukken die afgestoft en geredigeerd een nieuwe kans verdienen. Je vindt ze onder de tag “oudmaargoud”.

1 reactie

  1. Haha, gelukkig bestaat er ook nog iets als ‘eigen smaak’ 😜 moet ik zeggen dat ik altijd eerst moet wennen aan de meeste trends, voordat ik er zelf in ga lopen. Laat dan vaak de trend alweer voorbij zijn 😂 Panter en hemdjes over coltruien waren nooit mijn ding, ik hoop dat dat dit ook dit keer aan mij voorbij gaat 🙈

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *