COLUMN: Een vriendinnen break-up

Lauren Conrad end friendship

Een vriendschap beëindigen is misschien niet het leukste onderwerp om over te bloggen, maar waarschijnlijk heeft iedereen wel eens te maken gehad met een vriendinnen break-up. In tegenstelling tot het verbreken van een relatie waar de glossy’s vol mee staan (10 stappen om hem te vergeten, how to get over a break-up, manieren om vrienden te blijven met je ex), lees je weinig over uitmaken in girlcode stijl. 

Misschien omdat de term BFF’s staat voor Best Friends Forever en niet voor Beste Vriendinnen Tot We Uit Elkaar Groeien. Je hoort zelden een vrouw vertellen dat ze haar haren afknipt, op zoek is naar een rebound vriendschap of met een doos tissues én pint Ben & Jerry’s op de bank zit omdat haar vriendschap uit is. Maar waarom eigenlijk? Vriendschappen hebben een begin en een eind, gebaseerd op wat jullie beiden nodig hebben op dat moment. Toch is het eind soms dichterbij dan het gezworen forever.

Close doors

Vriendschapsverdriet
Ik heb geen seks met mijn (ex)vriendinnen, maar verder vind ik een vriendschap behoorlijk relationeel. Sommige vriendinnen ken ik langer dan ik mijn man, ik bedoel maar. Zoals ik eerder deze week schreef, zijn vriendinnen ontzettend belangrijk voor me. Niet gek dat het pijnlijk is wanneer je een vriendschap verbreekt. Als je bij een seksuele relatie liefdesverdriet hebt, noem ik de pijn bij het beëindigen van een platonische relatie ‘vriendschapsverdriet’.

Uitmaken met vriendinnen
Ik heb in mijn leven 3 vriendinnen gehad met wie het inmiddels ‘uit’ is. Het kan verdrietig en pijnlijk zijn als een vriendschap stopt, maar als de relatie frustrerend en doelloos werd, kun je ook opluchting voelen. Bovendien is er weer ruimte om je te focussen op (nieuwe) vriendschappen die beter bij je passen. Als je leert van je ex-vriendinnen zoals je leert van je ex-partner, is er geen wrok of haat. Tenzij ze een echte bitch is, maar dan weet je in ieder geval – net als bij een foute man – waar je voortaan met een grote boog omheen moet lopen ;-).

Relaties gaan uit, iedere seconde van de dag
In mijn 30 jaar op deze aardbol en bijbehorende vriendschappen realiseer ik dat het beëindigen van een vriendschap weinig zegt over haar en ik. Het betekent niet dat de ene persoon beter is (geworden) dan de ander, maar veel vaker dat we in een andere richting groeien. Ik bedoel niet dat je dezelfde doelen moet nastreven omdat je vriendinnen bent, maar teveel verschillen – ook in persoonlijke groei – maken een vriendschap niet (langer) de moeite waard. Het is soms pijnlijk om te realiseren dat je uit elkaar gegroeid bent, maar vergelijk een vriendschap met een relatie. Relaties, zowel liefdes- als vriendschappelijke relaties, gaan soms uit. Simpel als dat.

Lose and learn

Fun while it lasted
In ons leven hebben we behoefte aan verschillende vormen van vriendschappen, passend bij de levensfase waar je je op dat moment in bevindt. Een vriendin kan perfect zijn om de tropenjaren in het uitgaansleven mee te delen: beiden begin 20 en single, samen naar feestjes, festivals en op zonvakantie (onder het genot van veel wijn), studentikoze pasta’s en mannenpraat over daten. Maar de houdbaarheid van een vriendschap is verbonden met de keuzes die jullie daarna maken. Blijft zij de partygirl terwijl jij meer diepgang zoekt en begrijpt zij niets van je plotselinge burgerlijk bestaan? Dan is het niet gek dat je elkaars taal niet langer spreekt en samen de vriendschap opzegt.

Lauren Conrad people

Geen match
Misschien realiseer je dat je nooit bij elkaar hebt gepast, maar kom je daar pas achter als je weet wie je zélf bent. Als kind heb je geen diepgaande gesprekken over de zin van het leven of normen en waarden. Je partner in crime moet kunnen buskruiten, bomen klimmen en van de hoogste duikplank durven. Meer eisen stel je niet, want dat is vriendschap als je jong bent. Als je ouder wordt, blijkt dat jullie gedachtegoed en doen en laten absoluut geen match zijn. Soms is dat moeilijk, want je kent elkaar al zo lang. Maar het verleden is geen garantie voor een toekomst samen. Soms denk je terug aan de leuke herinneringen, maar weet je dat het de nostalgie is die je mist en niet de persoon in kwestie.

Miss memories

Niet meant to be
Een innige vriendschap met wie je voor het eerst alles deelde. De eerste keer, praten over ‘het’ met jongens en geheime briefjes en codenamen. Een vriendschap die meerdere keren ‘voor altijd’ bezworen is, maar toch de tand des tijds niet overleeft. Jullie waren onafscheidelijk en werden als duo gezien, hoe kan dat nou? Soms is het gewoon niet meant to be. Als je jezelf in de spiegel kunt aankijken en weet dat jij je best hebt gedaan, is liefde ook elkaar loslaten.

Stay in your heart

Gezelligheid kent geen tijd
Persoonlijk ben ik – op latere leeftijd – ook positief verrast door innige vriendschappen die zich ontpopten bij vrouwen met wie het geen liefde op het eerste gezicht was ;-). Of vriendschappen die vanuit iets knulligs als een hobby op vrijdagavond gegroeid zijn tot onmisbaar. Tijd zegt niet zoveel over een relatie heb ik gemerkt. In deze vriendschappen ga ik dieper dan de hierboven beschreven voorbeelden, terwijl onze looptijd veel korter is.

Never left

Leren en loslaten
Je kunt lessen leren van iedere vriendschap. Juist van een verbroken vriendschap kun je veel leren. Wat je leuk aan haar vindt, maar zeker ook wat je stoort. Alle relaties in je leven hebben een doel: iedereen maakt deel uit van een hoofdstuk in jouw boek. Als het hoofdstuk van een vriendin over is, kun je haar loslaten en soms terugbladeren naar haar hoofdstuk in het verleden. Maar vergeet niet dat er nog veel lege, onbeschreven bladzijdes voor je liggen om te schrijven, met vriendinnen aan je zijde die passen bij dat betreffende hoofdstuk :-).

Heb jij het wel eens een vriendschap ‘uitgemaakt’? Ervaar je ook dat sommige vriendinnen passen bij een bepaalde levensfase en het daarom natuurlijk is dat je niet best friends forever kunt zijn?

Liefs,
Lindsay

12 reacties

  1. Toevallig dit artikel heb je geplaatst op de dag dat ik een vriendschap van 12 jaar heb beëindigd.
    Of nou ja de bom is gebarsten.
    Inderdaad te verschillend en het liep al tijden stroef.. dit was de druppel. Jammer, maar ik ben altijd een beetje gevoelloos en kan er niet heel hard om treuren..

  2. Ik zag dit op je instagram, en werd heel benieuwd haha. Inderdaad een heel toepasselijk artikel, ook voor de leeftijdsfase waarin ik me nu bevind! Mooi verwoord.

  3. Ik zag dit ook op instagram en het trok meteen mijn aandacht. Zes-en-een-half jaar geleden maakte mijn toenmalige beste vriendin het uit, waarom weet ik niet. Alleen dat de redenen die ze me gaf nergens op sloegen. Ik heb haar na die mail niet meer gesproken, dat wilde ze niet (of wel om te zien of ik moeite voor haar zou doen, maar ik liet geen spelletjes met me spelen). Het verdriet van het verlies is nog steeds heel erg aanwezig, niet omdat ik HAAR mis, maar wel de vriendschap die we hadden en vooral; het vertrouwen om mezelf bloot te geven aan iemand. Want in elke vriendschap die daarna kwam of is gekomen heeft niets anders dan wantrouwen en angst de boventoon gevoerd, ik hou je liever op een afstand. Ik ben zelfs bang dat mijn vriend er elk moment een punt achter kan zetten, gewoon omdat hij daar zin in heeft.

    Sorry voor het ellenlange verhaal, ik moest het even kwijt en dit was een mooie plek.

  4. Ik heb dit eigenlijk ook wel zo een beetje.. Ik heb sinds 3 maanden geleden een vriend en mijn 2 beste vriendinnen of ja ik weet niet of ik ze nog wel zo kan noemen.. Doen erg afstandelijk. Normaal deden we echt alles met z’n 3en en nu word ik niet eens meer mee gevraagd. Ze hadden me verteld dat ze zich voelen vervangen door mijn vriend. Terwijl ik wel diegene ben die constant zit te vragen van kom iets doen enz. Er komt zeg maar alleen moeite van een kant.. Is dit het einde van onze vriendschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *