COLUMN De Y-generatie: Britney, Miley en Lindsay

YGeneratieLaat ik voorop stellen dat ik zelf allerminst wat mag zeggen. Ik ben óók de Y-generatie. Ik bedoel trouwens niét de officiële ‘generatie Y’-term. Daarmee wordt de groep mensen bedoeld die is geboren tussen 1980 en 2001. Overigens zou dat óók voor Britney (1981), Lindsay (1986), Miley (1992) en mijzelf (1983) gelden. Maar neen, ik bedoel een andere Y-generatie. De Y-generatie waarin onze voornamen zo gemoedelijk eindigen op de letter Y. Het lijkt namelijk alsof een voornaam eindigend op de Y je verdoemt tot tragisch kindsterretje- of ander celebrity-leed. 

Laten we beginnen met de oudste dame in ons Y-gezelschap. Britney Spears. Het braafste tieneridool OOIT, inclusief schooluniform in haar debuutclip. The American sweetheart en overtuigd maagd tot het huwelijk. Ze schaakte de heetste gast uit ’N Sync (Justin! JT!) en samen waren ze het aandoenlijkste stel op de rode loper, inclusief matching outfits. She’s so lucky, she’s a star. Tot het noodlot toeslaat.

Scheert na een zenuwinzinking haar hoofd kaal. Vergeet haar slipje, terwijl ze wijdbeens uit auto’s stapt. Laat zich tot twee (!) keer toe door een low-life achtergronddanser bezwangeren. Jojoot meer dan Oprah Winfrey. Verschijnt dronken ten tonele om vals mee te blèren en uit de maat te wankelen. Als dieptepunt wordt ze onder curatele gesteld, waarbij alle beslissingen door haar vader worden genomen.

Tijd voor een nieuw kindsterretje. Lindsay Lohan staat in de coulissen te trappelen haar opwachting te maken. Net als Britney groot gemaakt door Disney. Haar definitieve doorbraak bij het grote publiek is als 17-jarige in Mean Girls. Een kaskraker. Lindsay is razend populair bij vrouwen én mannen. Eindelijk een dame met een gezond figuur en unieke, eigen look, verzuchten de bladen.

Helaas is de signature look van korte duur. Kilo’s minder en liters peroxide maken van Lindsay een broos en uitgemergeld, blond Hollywood-twijgje. Rijden onder invloed kan Lindsay best en ook een snuif slaat ze niet af. Ze verliest meerdere filmklussen en verblijft langere tijd in rehab.

Ondanks haar prille leeftijd schroomt ze de plastisch chirurg niet. Van haar gezicht blijft weinig fatsoenlijks over. Een permanente duckface is het gevolg. Haar laatste film, The Canyons, is een soft-erotische thriller waar ze slechts $100 dollar per draaidag voor opstrijkt.

Genoeg over Britney en Lindsay. De jongere generatie leert daarvan, toch Miley? Want reken maar dat Disney een nieuw talent voorhanden heeft. Het grote publiek leert Miley Cyrus kennen als Hannah Montana. Miley is pas 11, maar bereikt binnen no-time supersterren-status.

Niet gek dat de schandalen eerder volgen. Als ze 15 is, verschijnen er provocerende foto’s en op 17-jarige leeftijd zet ze haar eerste tattoo. Ze schudt Hannah Montana definitief van zich af en kiest een ruiger imago. Ze verloofd zich met hunk Liam Hemsworth, maar met het kortwieken van haar lange manen, verdwijnt ook de liefde.

De rest is geschiedenis. Meer controversiële fotosessies, nietsverhullende outfits, meer tatoeages en die eeuwige tong uit haar mond. Ze twerkt wat af, waarbij ze op het twerken-hoogtepunt flink tegen Robin Thicke aanschuurt in weinig meer dan een huidskleurig latex setje.

Dan heb ik Amy en Whitney nog niet eens genoemd. RIP, maar geen toonbeelden van blakende, gezonde sterren onder de hemel. Don’t make me go there.

Dus. Heb je ambities je dochter de spotlights in te duwen? Laat haar naam dan NIET eindigen op de Y. Noem haar Beyoncé, Jennifer, Selena, Taylor of desnoods Paris. Heus niet allemaal schandaalvrij, dat geef ik toe. Maar niemand is zo diep gegaan als de meisjes met de Y.

Er is echter één lichtpuntje aan het drama van meisjesnamen die eindigen op de Y. Dat men inmiddels, zonder te spellen, weet hoe mijn naam geschreven wordt. Thanks Lindsay.

Liefs,
Lindsay

_______________________________________________________
(dit is een herschreven versie van een column die in 2013 eerder onder mijn naam is gepubliceerd. Oude stukken die afgestoft en geredigeerd een nieuwe kans verdienen. Je vindt ze onder de tag “oudmaargoud”.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *