Column: Britney, Lindsay & Miley: de Y-generatie

Laat ik voorop stellen dat ik zelf allerminst wat mag zeggen. Ik ben óók de Y-generatie. Ik heb het niet over de officiële term ‘generatie Y’; de groep mensen geboren tussen 1980 en 2001. Overigens zou dat voor zowel Britney (1981), Lindsay (1986), Miley (1992) en mijzelf (1983) ook opgaan. Neen, ik bedoel de Y-generatie waarin onze voornamen zo gemoedelijk eindigen op de Y.

Het lijkt alsof een voornaam eindigend op de Y je verdoemd tot tragisch kindsterretje- of ander celebrity-leed.

YGeneratie

Britney, het braafste tieneridool ever en overtuigd maagd tot het huwelijk. De heetste gast uit ’N Sync geschaakt (Justin! JT!) en tongt met Madonna (!). She’s so lucky, she’s a star. Tot het noodlot toeslaat.

Scheert na een zenuwinzinking haar hoofd kaal. Vergeet haar slipje terwijl ze wijdbeens uit auto’s stapt. Laat zich tot tweemaal toe door een low-life achtergronddanser bezwangeren. Jojoot meer dan Oprah Winfrey. Verschijnt dronken op toneel om vals mee te zingen en uit de maat te dansen. Als dieptepunt wordt ze onder curatele gesteld waarin alle beslissingen door haar vader worden genomen.

Tijd voor een nieuw kindsterretje. Lindsay Lohan staat al te trappelen in de coulissen. Net als Britney groot gemaakt door Disney. Haar doorbaak als 17-jarige in Mean Girls is een kaskraker. Eindelijk een dame met een gezond figuur en unieke, eigen look, verzuchten de bladen.

Helaas is de signature look van korte duur. Kilo’s knallen en liters peroxide maken van Lindsay een broos en uitgemergeld blond Hollywood-twijgje. Rijden onder invloed kan best en ook een snuif slaat ze niet af. Ze verliest meerdere filmklussen en verblijft langere tijd in rehab. Ondanks haar leeftijd schroomt ze plastische chirurgie niet. Van haar gezicht blijft weinig fatsoenlijks over. Een permanente duckface is het gevolg. Haar laatste film, The Canyons, is een soft-erotische thriller waar ze (slechts) $100 dollar per draaidag voor opstrijkt.

Genoeg over Britney en Lindsay. De jongere generatie leert daarvan, toch Miley? Want reken maar dat Disney een nieuw talent voorhanden heeft. Het grote publiek leert Miley Cyrus kennen als Hannah Montana. Miley is pas 11 maar bereikt binnen no-time supersterren-status.

Niet gek dat de schandalen eerder volgen. Als ze 15 is verschijnen provocerende foto’s en op 17-jarige leeftijd zet ze haar eerste tattoo. Ze schudt Hannah Montana definitief van zich af en kiest een ruiger imago. Ze verloofd zich met hunk Liam Hemsworth maar met het kortwieken van haar lange manen, verdwijnt ook de liefde. De rest is geschiedenis. Ze twerkt wat af met als hoogtepunt de afgelopen VMA’s; waar ze flink tegen Robin Thicke aanschuurt in weinig meer dan een huidskleurig latex setje.

Dan heb ik Amy en Whitney nog niet eens genoemd. Don’t make me go there.

Heb je dus ambities je kind beroemd te maken? Laat haar naam dan niet eindigen op de Y. Noem haar Madonna, Christina, Beyoncé, Jennifer, Selena, Taylor of desnoods Paris. Heus niet allemaal schandaalvrij, dat geef ik toe. Maar niemand is zo diep gegaan als de meisjes met de Y.

Het enige lichtpuntje aan alle drama’s van meisjesnamen eindigend op de Y? Dat vreemden inmiddels wél weten hoe mijn naam geschreven wordt.

Thanks Lindsay.

4 reacties

  1. Ik vraag me wel eens af waar iemand als Miley de moed vandaan haalt om zich zo ordinair te gedragen. Kent ze geen schaamte? Zal ze nooit eens nadenken over wat anderen, zoals haar eigen ouder, hierover denken? Ergens heb ik hier wel een klein beetje respect voor, puur om het feit dat ze doet wat ze zelf wilt en zich niet te veel van anderen aantrekt. Maar dit gaat te ver.. helaas.. Ik ben benieuwd hoe het met haar afloopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *