Catfish: Privacy? Priva-wie?

Maaike Tender nep account verzamelGister ontving ik een inbox bericht op mijn lindsayvallen.nl Facebook-pagina. Een meisje liet me printscreens zien van een profiel van ene Maaike Tender (waarschijnlijk ook een fake naam). Deze Maaike doet zich voor als een meisje uit Almelo dat naar school gaat aan het ROC, werkt bij kledingwinkel CoolCat en voegt veel jongens toe in haar vriendenlijst. Haar profielfoto? Een foto van mij, van ongeveer 10 jaar geleden. Catfish-alert!

Profielfoto Maaike TenderDirect dacht ik aan de bizarre documentaire en de realityserie op MTV. Holy crap, ineens worden mijn foto’s gebruikt om een fake profiel een gezicht te geven! Ik was stomverbaasd, voelde medelijden voor de persoon achter het profiel maar ik was ook een beetje boos. Ook op mezelf. Natuurlijk ben ik bewust van wat ik online deel, maar potverdorie: iemand is zomaar aan de haal gegaan met mijn foto’s. Had ik zelf voorzichtiger kunnen zijn?

Ja natuurlijk. Ik deel ontzettend veel, al ruim 9 jaar. Via mijn blog en vervolgens via social media toen dit populair werd. Hoewel ik mijn eigen eindredacteur ben en zelf bepaal wat ik plaats, schrok ik toch. Direct heb ik een melding gemaakt op Facebook, het profiel gerapporteerd als eigendomsrecht en de faker ook een bericht gestuurd. Ook heb ik haar vrienden een bericht gestuurd en een waarschuwing geplaatst op Facebook.

Maaike Tender waarschuwing FB

Vannacht lag ik toch te woelen. Hoewel het relatief ongevaarlijk is, zat het me niet lekker. Het is bij toeval dat iemand mij attendeerde op dit misbruik, maar echt moeilijk is het niet om een heel fotoalbum van mij te kopiëren. Vanmorgen heb ik toch maar een slotje gezet op mijn Twitter- en Instagram account. Alsof de duvel ermee speelde kwam het kritische filmpje “Look up” van Gary Turk* in het journaal voorbij.

Social media heeft ons leven verrijkt. Het is leuk te delen en elkaar te ‘zien’. Maar tijdens mijn Thailand-reis vond ik het ook rustgevend er even niet mee bezig te zijn. Ik zou liegen als ik beweerde niet druk te zijn met social media. Sharing is caring. Maar blijkbaar betekent delen soms ook stelen.

En hoewel mijn blog absoluut geen hoogvlieger is qua views, bezoekersaantallen of volgers, heeft iemand toch genoeg materiaal verzameld om een verzonnen persoon in beeld te kunnen creëren. Dat vind ik best eng, als ik eerlijk ben.

Tegelijkertijd realiseer ik me dat het een illusie is dat dit in de toekomst voorkomen kan worden. Een online archief van ruim 9 jaar aan beeldmateriaal, met één klik op de blog. Het heeft het me aan het denken gezet over wat ik deel. Misschien weer back to basic qua bloggen. Tekst: schrijven zoals mijn blog ooit gestart is. Geen overbodige foto’s of afbeeldingen (van mijzelf) die weinig toevoegen aan mijn verhaal. Anderzijds wil ik me niet censureren en me (laten) beperken.

Ik heb geen conclusie of moraal van dit verhaal. Geen belerende vinger of spijt van mijn online gedrag. Ik hoop dat Facebook de juiste actie onderneemt om het gerapporteerde misbruik te stoppen. Of dat Maaike Tender zich realiseert dat het veel leuker is gewoon jezelf te zijn. In het echte leven én online.

Ik mijmer nog even verder over de opkomst en toekomst van de online wereld, mijn persoonlijk gebruik en of het überhaupt (a)sociaal wenselijk gedrag is, waar social media ons tot aanzet, uitdaagt of verleidt.

– xxx – Lins

*PS: het kritische filmpje “Look up” van Gary Turk wat ik bedoel, bekijk je hieronder

6 reacties

 1. Mooie blog geschreven Linds over wat je nu is overkomen, omdat iemand jouw foto's heeft ja ik noem het bij het echte woord gewoon heeft gestolen. En ook ik vraag me af waarom iemand zoiets doet ??? Maar dat het erg vervelend is kan ik me heel goed voorstellen en dat filmpje had ik inderdaad al gezien omdat het vanmorgen op het nieuws was.En ja ik hoop inderdaad dat Fb er iets mee doet en kan doen zodat jouw foto's van ruim 10 jaar geleden heel gauw bij en met Maaike Tender verdwenen zijn van FB.
  Maar je hebt hier weer een mooi blog geschreven over dit toch wel vervelende item.
  Ben trots op je en dikke kus mam. <3

 2. Lindsay… heel knap hoe je dit kan verwoorden :).
  Het is een ervaring geweest. Je moet dit plaats geven. en je bent in jezelf opzoek naar hoe je hier mee moet handelen. Dat beschrijf je heel mooi.
  Helaas gaat alles met vallen en opstaan. Je zet nu een slotje op dingen, misschien voel je er over een paar week daar weer niet prettig bij omdat het tegen een andere gevoel opbotst.. of misschien vind je het allemaal wel heel fijn, omdat het gevoel van die veiligheid toch belangrijker is :). Wie weet?
  Het is allemaal een proces… en ik ben blij om te lezen hoe bewust en volwassen je er mee omgaat :)

  1 ding vind ik heel belangrijk om te zeggen. Ik volg je blog nog niet zo lang, alleen het delen heeft zeker zijn waarde. Je hebt zeker heel veel lezers en echt wel veel trouwe lezers. Het delen van jouw verhalen op jouw eigen manier wordt dus heel goed gewaardeert ^_^

 3. Mooie blog over een (ik kan me voorstellen) nare ervaring. Waarom doet iemand zoiets? Snap de keuzes die je in je hoofd hebt.. Gooi je overal een slot op en alleen nog tekst of deel je toch nog meer?? Het blijven moeilijke zaken. Foto's deel ik nauwelijks nog alleen degene waarvan ik dat wil.. Ik ben benieuwd wat je keus gaat zijn.. en al zou je enkel een blog met tekst doen? Lezen doen we 'em toch wel..

 4. Heey Lindsay, ik lees je blog pas sinds een paar weken en echt bizar dit. Hoop voor je dat het goed komt. Wat betreft het filmpje look up, ik heb mijn facebook in Oktober 2013 verwijderd en mijn samsung note ingewisseld voor een sony die alleen kan bellen en sms'en. Het was de beste beslissing sinds jaren. Ik voel mezelf veel beter, want vergelijk me niet meer elke seconde van de dag met alle "leuke posts" van mijn 500+ facebook "vrienden". Ook viel me in de vakantie op dat ik niet zo de behoeft had om wifi spots te vinden, waar mijn vriendinnen niet zonder kunnen. Zitten we met een groep van 12 meiden in een apres-ski tent in de zwitserse bergen met zijn allen rond een tafel allemaal foto's te maken van hoe wij aan het feesten zijn. Heel akward. Een groep die steeds foto's in feestposes maakt en vervolgens 10minuten in de whatsapp groep voor thuisblijvers napraat. Buitenstaanders zien een groep meiden in een cricel met een smartphone pielen. Whoohoo wat een feest. not.

 5. Heel freaky dit. Een blog hebben en zo veel online delen heeft ook echt nadelen, ik ondervind ze ook (in een andere vorm). Maar goed, het plezier dat ik eruit haal weegt voorlopig nog veel zwaarder, dus laat ik het zo. Maar het kan geen kwaad om daar af en toe even bij stil te staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *