(*) Blijf jij voor altijd online?

S
(*) deze blog is een samenwerking
.

Onlangs vertelde ik jullie over mijn social media-moeheid. Cold turkey verwijderde ik Instagram en Snapchat, zoals ik dat eerder deed met mijn persoonlijke Facebook-pagina. Even wennen natuurlijk, maar ik voel me er onverwachts goed bij. Mijn (offline) leven is een stuk relaxter!

In de reacties las ik dat sommigen van jullie ook een aantal social media kanalen hebben verwijderd. Dat vond ik interessant. Worden we selectiever in de informatie die we online delen? En zou dat aan leeftijd liggen of is het iets van deze tijd? Af en toe nadenken waar je online bent en of je dat ook wilt blijven is eigenlijk zo gek nog niet. Maar hoe beslis je nou welke accounts blijven bestaan en welke er got to go? 


Blijf ik online?

Eerst bedenk je natuurlijk of je überhaupt een kanaal wil verwijderen. Heb je al die social accounts écht nodig? Of heb je stiekem last van FOMO (fear of missing out)? Geloof me, ik krijg nog steeds uitnodigingen voor feestjes, zelfs zonder Facebook ;-). Ga bij jezelf na welke accounts belangrijk zijn en welke je eigenlijk niet meer gebruikt. Ergens is het gebruik gewoon een die-hard verslaving, dat durf ik persoonlijk best toe te geven.

En ook al log je op sommige socials nooit meer in, de inhoud die je er ooit op plaatste, blijft gewoon bestaan. Soms zelfs voor altijd. Ja, zelfs die gênante liefdesquotes toen het jaren geleden uitging met je eerste vriendje. Maak een overzicht van alle voor- en nadelen per kanaal en hak dan de knoop door. Wil je blijven lurken? Maak dan je hele profiel leeg en blijf lekker meelezen met je vrienden ;-).

Social media testament
Sommige internetgebruikers denken niet na over stoppen of doorgaan. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 16% van alle internetgebruikers graag voor altijd online wil blijven. Ik bedacht me: wat gebeurt er met mijn online aanwezigheid als ik er ooit niet meer ben? Blijft alles dan staan? Ik vind het prettig om daar zelf de regie in te hebben. Naast een testament en het regelen van een uitvaartverzekering, heb je het dan bijvoorbeeld over iets als een ‘social media testament’. Hierin schrijf je op wat er met jouw profielen moet gebeuren als jij er niet meer bent. Vermeld wel je gebruikersnaam en wachtwoorden, dat scheelt speurwerk voor de personen die dit testament onder ogen krijgen (die hebben dan wel wat anders aan hun hoofd). Een andere optie is het gewoon lekker aan hen overlaten en er niet bij stilstaan :-).

Geef anderen de regie
Als je zelf forever offline bent, kunnen jouw vrienden en familie namelijk prima beslissen wat er met je social media accounts gebeurt. Daar hoef je zelf weinig voor te doen. Zo hebben Twitter, Instagram en LinkedIn een speciale pagina waar je het overlijden van een gebruiker kunt doorgeven. Meestal hebben ze dan een akte van overlijden en jouw gegevens nodig. Na akkoord wordt het profiel opgeheven. Overnemen is niet mogelijk. Bij Facebook kan dat overigens wel! Onder de optie ‘beveiligingsinstellingen’ kun je een contactpersoon aanwijzen die toegang krijgt tot jouw profiel als je overlijdt. Wees gerust: privéberichten blijven privé. Deze zijn niet meer toegankelijk als het profiel wordt overgezet. Pfjiew!

Blijf jij voor altijd online of wil je ook dat bepaalde accounts met jou mee offline gaan? En wat vind je van een social media testament? Ik ben benieuwd naar jullie mening!

Liefs,
Lindsay

17 reacties

  1. Oh ja, dat herinner ik me ineens weer Yvonne! Ik moet eerlijk zeggen dat het mij ook wel bevalt, alleen mijn blog en dan Twitter (in tegenstelling tot alles wat ik eerst had). Precies wat ik vorige week ook schreef: hoe herinneren mensen je als je jezelf door alleen de social media zou zien? :-)

 1. Ik heb geen social media, ik snap het nut niet dat mensen kunnen zien en lezen waar je bent en hoe je leven eruit ziet. Ik blijf liever online onvindbaar, werkgevers, klanten, hoeven mij niet op te zoeken. Daarbij vind ik het echt zonde van mijn tijd.

 2. O nu snap ik het. Ik kon je ineens niet meer vinden op instagram. Ik dacht dat het een soort schrikreactie was nadat je gestopt bent met Wehkamp. Je moet gewoon doen wat je je hart je ingeeft. Taartje zal je nog handen vol bezorgen en de gewone wereld is ook al druk en veel, soms heftig en heel leuk. Blijf je wel bloggen? Ik volg je nu 1,5 jaar met plezier? groetjes

  1. Hi Marloes, nee hoor :-), dat stond er absoluut los van. Ik was het persoonlijk gewoon zat, heb er wat uitgebreider over geschreven in mijn laatste \’Bijbloggen #8\’. Misschien wijd ik er binnenkort nog een blog aan, over IFS (\”Information Fatigue Syndrome\”), oftewel information overload ;-). Ik wil juist blijven bloggen, daarom heb ik IG verwijderd, heb de laatste week al zoveel meer ideeën en stukken getikt! Leuk dat je me al zo lang volgt :-)

 3. Ik gebruik social media om te netwerken… Alhoewel dat er voor Twitter en Instagram minder in zit. Voor mijn blog heb ik ook geen Facebookpagina en dat hoeft ook niet. Instagram gebruik ik ook weer om inspiratie op te doen: een dagje weg ergens heen, te leuke babykleding kopen bij winkels waar ik voorheen nog nooit van heb gehoord. Twitter gebruik ik voor informatie en vacatures vooral..

 4. Social media is erg handig medium om te netwerken , met mijn bedrijfje vorig maar had ik binnen no time een omzet van 5/6 euro per maand. Dat had zonder nooit zo geweest. Social media hoort gewoon erbij tegenwoordig. Eerlijk mensen zonder vind ik beetje apart, alsof ze iets te verbergen hebben… Misschien als je verder niets online doet is het logischer maar zakelijk gezien heeft het zoveel meerwaarde in veel sectoren. Als ik iemamd ouderwets zie proberen te verkopen vind ik dat zo naïef en niet meer van deze tijd. Vaak loopt het dan helemaal niet totdat ze wel een fb pagina nemen en dan een veel groter bereik krijgen.

  Neem jouw blog, zonder instagram had ik nooit een kijkje genomen en waarschijnlijk omdat ik je naam minder voorbij zie komen verwatert ook het kijken op je blog. Nu kan je mij wel missen (zo belangrijk ben ik niet hahaha) maar zo zullen wel veel meer mensen denken..

  1. Wat raar om te denken dat iemand dan iets te verbergen heeft. Heel veel mensen zien de meerwaarde er niet van in, of hebben niet de behoefte om hun gedachten etc te delen met vreemden. Niet iedereen heeft zoveel sociale contacten nodig. Maar als het voor sommige mensen fijn is en werkt, prima toch!

  2. Hi Isabel, wat fijn dat je zoveel omzet uit social media haalt! Dan snap ik natuurlijk wel dat je hier de (zakelijke) waarde van inziet :-). Mijn blog is mijn hobby, daar verdien ik niks aan (en dat vind ik juist prima ;-). Daarom vond ik het ook makkelijk om die van social media los te knippen en \”mis\” ik jullie natuurlijk wel als leuke reacties ;-), maar heeft het geen gevolgen voor mij persoonlijk. Ik blijf met net zoveel plezier bloggen (merk zelfs dat ik meer schrijf, haha :-). Als webshop of organisatie is het inderdaad een slim medium om direct in contact te zijn met je potentiële klanten. En nu neem ik zelfs even een kijkje op je site, ben je gewoon Fitmommy Demico! Haha, zo had ik je dus nooit herkend omdat je Instagram-naam heel anders is! :-)

 5. Ik volgde je op ig, was je ineens “kwijt”. En las hier dat je cold turkey gestopt bent. Juist met dank aan jou heb ik gisteren m’n ig foto’s verwijderd en m’n hele profiel opgezegd, m’n dochter van 1 is mama haar tijd en aandacht nodig, moet zeggen, voelt goed!! ;)

   1. Het is HEERLIJK!! Zit nu werkelijk te twijfelen of ik fb ook zou gaan verwijderen. Vind samen spelen met m’n tuttie toch tig keer fijner dan constant op ig de “perfecte” families voorbij te zien komen.

 6. Leuk artikel! Erg interessant. Ik vind zelf de 'First' drang altijd zo interessant. Ik werk op een afdeling met 12 mensen, waar het een soort sport is geworden om het eerste een nieuwtje te vertellen. Bliep bliep hoor je dan. Pingeltjes van de Telegraaf, NOS etc. En dan als eerst kunnen zeggen; "Goh, Maxima heeft een nierbekontsteking." Bijvoorbeeld ;). En wat ik helemaal super irritant vindt is de RIP drang op social media. Wanneer er een bekend persoon is overleden willen mensen altijd direct op FB of waar dan ook zetten RIP die-en-die. Oké, ik draaf door. HO. Terug naar je artikel. Ik heb vorige week instagram verwijderd. Fb heb ik nog wel. Eigenlijk alleen omdat de aannemer die ons huis bouwt (nieuwbouwproject) ons op de hoogte houdt via FB. Dmv foto's etc. Ik wil FB wel houden, maar doe er verder niet zoveel mee. Twitter heb ik wel, en ik kijk daar nu ook wat vaker op sinds Instagram van mijn telefoon af is. Weet je.. Dat hele online gebeuren vind ik niet zo erg, maar ik wil gewoon niet (meer) zo'n persoon zijn die de HELE dag op d'r telefoon zit. Ik betrapte mezelf erop dat ik terwijl ik mijn dochter een broodje gaf, ondertussen instagram zat te checken. Ik zet nu ook bewust elke avond m'n telefoon om 20:30 uur op vliegtuigstand. Als er iets is, kunnen mensen mijn man bereiken.

  1. Hey Renee, mede Instagram-loze-moeder ;-). Bevalt het (ook) goed? Ik vond het inderdaad zo vervelend worden om bijna geautomatiseerd je telefoon te checken, de hele dag door! Enne, die drang om online dat soort RIP-berichten te plaatsen is enerzijds wel mooi, als een soort massale online steun voor de overledene, of bij rampen zoals MH17 en recent natuurlijk Parijs. Maar zoals de hele Zwarte Pieten-discussie of het asielzoekersbeleid, wat daar allemaal wel niet online over verkondigd wordt. Ik had de laatste tijd eerder een social media overload door de vele informatie die je de hele dag door ongecensureerd op je afgevuurd krijgt (en zelf was ik er net zo schuldig aan).

 7. Ik persoonlijk zou mijn instagram en facebook echt niet zo snel kunnen verwijderen haha, ik heb dan zeker last van FOMO, maar ik bevind mij ook wel in een andere levensfase. Ik ben nu namelijk 19, dus dat is misschien wel een belangrijk verschil wat betreft social media.

 8. Hi Lindsay,

  Zelf laatste weken ook een stuk minder actief op sociale media, gewoon omdat ik er niet aan toe kom. Nu merkte ik vandaag ineens dat ik al tijden geen post meer van jou gezien heb op instagram. (ik was een soort anonieme volger, like’te wel eens berichten maar reageerde niet vaak)
  Googelend op je naam en ‘instagram’ kwam ik bij deze blogpost terecht. Ik vind het heel jammer dat je gestopt bent, maar snap je standpunt helemaal.
  Normaal volg ik eigenlijk niet direct blogs, maar altijd via FB/Insta, maar ga me nu toch abonneren op je blog.

  Liefs,
  Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *