BAKKEN: Blueberry spelt muffins

lindsayvallen spelt Muffins 1

Mijn goede voornemen meer te kokkerellen, bakken en bereiden, gaat me steeds beter af. Dankzij mijn kookboeken Culy en (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow durf ik steeds vaker het gasfornuis en de oven te gebruiken voor recepten zonder pakjes ;-). Na het bakken van bananenbrood was ik toe aan een nieuwe uitdaging in de oven. Hoewel de woorden (en bijbehorende discussie) superfoods, gezonde en/of bewuste keuze me letterlijk en figuurlijk de strot uitkomen, is het fijn dat deze spelt muffins niet baggervet en overladen met suikers zijn. Het zijn blueberry spelt muffins! 

Er zijn online honderden recepten te vinden voor blueberry muffins, je ziet door de blauwe bessen de muffins niet meer ;-). Ik heb gewerkt met ingrediënten die ik al in huis had en daarom andersom geGoogle’d. Ik heb ingetypt wat er in mijn keukenkastjes staat en zo kwam ik bij een samenstelling van dit recept.

lindsayvallen spelt muffins blueberry (2)

– 110 gram speltbloem
– 4 eetlepels speltvlokken
– 120 ml. ongezoete amandelmelk
– 1 ei
– 3 eetlepels kokosolie
– 3 eetlepels honing
– geraspt vanillestokje
– halve theelepel bakpoeder
– halve theelepel kaneel
– handje bosbessen
– snufje zout

Terwijl ik de ingrediënten klaar zet, verwarmt de oven voor op 160 C. graden. Wij hebben een erg oude oven (ooit overgenomen van de vorige bewoners) die TURBO snel heet is. De cijfertjes van de temperatuur zijn er zelfs afgesleten, dus het is altijd een beetje gokken met behulp van een oven thermometer. Ik gok dat de oven tussen de 160 C. en de 180 C. graden verwarmt.

lindsayvallen spelt muffins blueberry (4)

Je mixt alle droge ingrediënten: speltbloem, speltvlokken, bakpoeder, kaneel en snufje zout in een grote kom.

lindsayvallen spelt muffins blueberry (5)

Vervolgens doe je in een andere kom alle natte ingrediënten: amandelmelk, kokosolie (mijn kokosolie is vloeibaar geworden dankzij de zomerhitte, lekker makkelijk hihi :-), honing en een ei erbij.

lindsayvallen spelt muffins blueberry (6)

Ook rasp ik hier het vanillestokje doorheen. Mijn handen ruiken de rest van de dag naar vanille, stiekem best lekker.

lindsayvallen spelt muffins blueberry (7)

Ik roer alle natte ingrediënten met het geraspte vanillestokje een beetje door elkaar en dat ziet er dan zo uit.

lindsayvallen spelt muffins blueberry (8)

Je hebt nu een kom met de droge ingrediënten en een kom met natte ingrediënten. Drie keer raden… [insert drum roll] ;-) we gaan deze mixen! Zet je mixer maar klaar!

lindsayvallen spelt muffins blueberry (9)

Eerst mix ik de natte ingrediënten zodat het ei breekt en alles goed gemengd is met elkaar. Zoals je ziet heb ik niet alleen een erg oude oven, maar ook een erg oude mixer. Deze heb ik van mijn tante gekregen toen ik in 2006 op kamers ging. Waarschijnlijk had zij ‘m ook al even (gezien het design ;-), maar hij werkt nog als een tierelier!

lindsayvallen spelt muffins blueberry (10)

Dan is het nu tijd om de twee komen samen te voegen. 2 cups, euhm. Ja, sorry dit is een eten-blog, ik stop met vieze grapjes voordat ik je eetlust bederf ;-).
(PS: okay, check nog even die oude bakplaat: menn wat heb ik daar op staan boenen toen we deze oven overnamen. Alle Jif, Mr. Muscle en mijn eigen inspanningen ten spijt, de bakplaat wordt niet schoner dan dit. Maar met een velletje bakpapier erop hindert dat nooit).

lindsayvallen spelt muffins blueberry (11)

There ain’t a problem that I can’t fix. Cuz’ I can do it in the mix ;-).
In 2 minuten met de mixer op de hoogste stand (bij mij is dat standje 3) mix je alle ingrediënten met elkaar. Het wordt een erg plakkerige substantie en ik heb daarna mijn keukenblok moeten boenen. Mijn advies: kies een hogere kom om in te mixen. Of zo’n handige kom met een deksel.

lindsayvallen spelt muffins blueberry (12)

En zo ziet dat er na 2 minuten mixen op de hoogste stand uit. Vervolgens gooi je er een handje bosbessen door. Je mixt niet meer! Anders breken de bosbessen open en dat wil je niet. Je roert de bosbessen voorzichtig door de mix (met een spatel of lepel bijvoorbeeld).

lindsayvallen spelt muffins blueberry (13)

Nu ga je de mix met bosbessen overscheppen in muffinvormpjes. Ik gebruik hier een lepel voor, maar het kost wel wat moeite. De mix is erg plakkerig en ik moet even oefenen om per muffinvormpje een goede hoeveelheid mix te verdelen.

lindsayvallen spelt muffins blueberry (14)

Zes muffins verder gooi ik bovenop nog drie à vier losse bosbessen voor de mooi. Wat ik als kook-n00b vergeten ben, is de vormpjes invetten. Na het bakken krijg ik de muffins daarom moeilijk uit hun papiertje. Een volgende keer zal ik de vormpjes invetten met kokosolie. Ook heb ik inmiddels een vaste muffinvorm gekocht, dat staat net iets steviger.

lindsayvallen spelt muffins blueberry (15)

Dag muffin baby’s! Bakze! De oven is inmiddels voorverwarmd op 160 C. à 180 C. graden (ik kan dit niet precies zeggen, omdat onze oven dus geen cijfertjes meer heeft ;-). Maar om en nabij deze temperatuur laat ik de muffins 30 minuten in de oven bakken.

lindsayvallen spelt muffins blueberry (16)

Even spieken tussendoor. Het ruikt heerlijk, mijn hele huiskamer ruikt naar kaneel, vanille en bosbessen.

lindsayvallen spelt muffins blueberry

Tadaa! Na 30 minuten zijn de blueberry spelt muffins klaar. Ik laat ze 10 minuten in de oven staan om langzaam af te koelen: zo voorkom je dat ze inzakken. Daarna serveer ik de muffins op een bordje van Blond Amsterdam. Ondanks het feit dat ze wat lastig uit hun papiertje te verwijderen zijn, smaken ze heerlijk.

Ik deel ze met een vriendin die op bezoek is en geef haar nog 2 muffins mee voor thuis met haar vriend. De volgende ochtend ontbijten René en ik met de overgebleven 2 muffins. De muffins smaken warm en vers het lekkerst vind ik, maar de volgende ochtend is ook nog prima te doen. Hoewel de woorden (en bijbehorende discussie) superfoods, gezonde en/of bewuste keuze me letterlijk en figuurlijk de strot uitkomen, is het fijn dat deze spelt muffins niet baggervet en overladen met suikers zijn. Een lekkernij zonder je al te schuldig te voelen over een mogelijk creeerende muffin-top, nice! ;-)

Heb jij wel eens muffins gebakken? Kun je me nieuwe recepten of lekkernijen aanbevelen die ik kan proberen?

Liefs,

Lindsay

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *