Argh, audities!

Zoals de meesten inmiddels wel weten, ambieer ik een carrière als actrice.
Aangezien ik (nog) niet tot de crème de la crème van Nederlandse lichting actrices hoor (lees: van Houten, Jansen en van Doesburgh), word ik dan ook niet gevraagd om zomaar een rol te spelen. Neen, ik mag gewoon auditie komen doen.
Gisteren was het weer zover.

Nu moet je weten, audities doen is iets wat zelfs de meest getalenteerde actrices verafschuwen. Het is een soort Idols, maar dan zonder de camera’s (of soms met, maar in ieder geval niet op nationale televisie). Voor de rest kan de kritiek net zo bikkelhard en de sfeer in zo een ruimte net zo inspirerend zijn. Niet dus.

Gisteren had ik een auditie in een zaal van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Nu is dat geen vervelende ruimte, het is een mooie ruime zaal met spiegels en een hoog plafond. Bovendien is de Hogeschool voor de Kunsten een inspirerende omgeving want het krioelt er van de aanstormend acteurs, theatermakers en regisseurs. Een ware brij van bohemien zielen. In ieder geval veel beter dan een met TL-verlichte gang of een bomvolle discotheek waar ik wel eens mijn kunsten heb moeten vertonen.

Allereerst is er een semivriendelijk (want je medelotgenoten zijn tegelijkertijd ook je concurrenten) voorstelrondje. Wie wat heeft gedaan, met welke regisseurs gewerkt heeft en misschien zelfs al met televisie heeft gewerkt. Die haal je er overigens zo uit. Niet alleen omdat je ze misschien herkent, maar de meesten vinden vooral zichzelf zo geweldig.

Gisteren was de sfeer onderling goed, alleen bracht de regisseur in kwestie uit ‘goh, wel veel blondjes’. Dat klopte ook, want we waren met 7 man, waarvan 1 heer, 6 dames en daarvan 5 blondines. Way to go voor de brunette! Gelukkig had ik een herkenbaar shirt aangedaan want anders schrijft de regisseur (die zo creatief is dat hij uit verwardheid je naam niet kan onthouden) op ‘dat meisje met dat zwarte shirt is geweldig, kies haar!’ in zijn aantekeningen, terwijl de rest van de groep ook een zwart shirt draagt. Dus niet doen.

Overigens was ik bij een andere auditie deze zomer júist zwart gekleed, want toen mocht ik voor de casting van een ‘gothic meisje’ opdraven. Nu heb ik daarna meteen mijn agentschap gebeld of ze mijn portfolio recentelijk nog hadden bekeken. Ik (1.83 lang, witblond haar, blauwe ogen en een open, frisse uitstraling) zou mijzelf namelijk niet direct casten als gothic meisje.
Voor de vorm had ik nog wel mijn All Stars aangedaan en wat eyeliner getrokken om mijn ogen, maar erg overtuigend was ik niet naast de Tokyo Hotel meisjes in de auditieruimte.

Anyway, de blonde meisjes gisteravond, de brunette en de heer in kwestie deden al gauw onze schoenen uit en liepen warm door de ruimte. We liepen in slow- en fast motion, acteerden een taart te bakken en improviseerden met teksten. We speelden tieners die ’s nachts inbraken bij een zwembad en een mislukt stel boeven die door een laserbeveiligde ruimte een diefstal moesten plegen.

Tot slot had iedereen de ruimte om een zelfgekozen monoloog voor te dragen. Ik had gekozen voor een monoloog uit Phileine Zegt Sorry, waarmee ik eerder al René Mioch overtuigde en doormocht met de audities van Veronica’s Be a Moviestar. Een monoloog met emotie, schreeuwen en mezelf doodschieten onder de tekst: ‘geluk is als een geladen revolver die tegen je slaap gehouden wordt en waarvan iedere moment de trekker overgehaald kan worden’. Pang!

Dus. Een uur voorbij, en de regisseur die morgen eerst een week in Berlijn vertoeft voor hij ons uitsluitsel kan geven over de toelating ja of nee.
Ik ben benieuwd.
Zouden audities überhaupt ooit leuk worden?
Laat ik eerst deze maar weer eens afwachten.

Toi toi toi, break a leg and keep your fingers crossed.

3 reacties

  1. Hey liefje!
    Ik weet zeker dat je het heel goed gedaan hebt. Mocht actrice niet lukken dan kan je makkelijk schrijfster worden. Maar met zo'n multitalent als jij moet het zeker goed komen! Nogmaals sorry en you rule the world forever and ever!
    Love u so much en ben super trots op jou!
    Kusjes overal zo vaak je maar wilt!

  2. Had ik je al verteld dat jij de mooiste vrouw van de hele wereld bent?Love u so much schat! Wil je echt nooit meer kwijt!Kusjes van je vriendje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *