Apenkooien! En andere dingen die ik mis (van de basisschool).

Apenkooien(foto: Jelmer & Steven Calvijnschool Gouda)

Hoera, vanaf vandaag is het schoolvakantie in de regio Midden-Nederland! Dat is de regio waar ik woon én werk. Want ik zit niet meer op school. Helaas. Als kind vond ik de schoolvakanties vaak (te) lang, want ik was een leergierige nerd. Bovendien vermaakte ik me prima in de klas met mijn vriendinnen. De laatste schooldag voor vakantie ging je apenkooien met gym. Ik was gek op apenkooien. Ik mis apenkooien. Ik mis best veel dingen van de basisschool. Jij ook? Dan herken je dit vast.

kauwgombal
Het geluid van de ijscoman. DAAR ISSSIE IK HOOR ‘M!
Rennen voordat ‘ie weer wegrijdt! Als ik geluk had, kreeg ik een gulden van mijn ouders. Niet dagelijks, niet wekelijks, maar soms. Prima overigens, zo blijft het bijzonder en waren we niet tonnetje rond als kinderen. Mijn persoonlijke favoriet was deze rakker. Inclusief diepgevroren kauwgombal onderin waar je je melktanden kapot op kauwde.

758px-Playdoh
Play-Doh, dat lekker niet hard werd zoals die smerige klei op school.
Deze spaghettimachine hadden wij ook. Ik herinner me levendig de geur en structuur van Play-Doh. Heerlijk, die zachte klei kneden en rollen. Wel goed het deksel op de potjes doen, want als het eenmaal uitgedroogd is, kun je de boel weg mieteren.

 

Pin art

Je gezicht in deze smerige, stinkende metalen pinnetjes duwen. VOELT. ZO. LEKKER!
Ik wilde dit hebbeding ZO graag. Maar ik had ‘m niet thuis, snif. Mijn tante had ‘m wel. Heerlijk om op visite je handen en gezicht hierin te duwen. Dat mijn broertje, neefjes, nichtjes en wie weet nog meer dit ook deden, hinderde niet. Goed voor je weerstand.

flippo album

Flippo’s. Omdat kinderen een REDEN nodig hebben om chips te eten.
Wat moet Smiths zich rot gelachen hebben. Kinderen, die van nature al graag de zoute chippies eten, nóg meer redenen geven hun ouders de oren van de kop te zeuren om NOG MEER CHIPS WANT MIJN FLIPPO VERZAMELING MOET COMPLEET! Briljant, dikke pluim voor de verantwoordelijke marketeer.

Capri Sonne

Capri Sonne. Heerlijk. Als je het rietje goed prikte.
Anders zat je onder de plakkerige smurrie en zoog je liters lucht mee door je rietje.

School TV weekjournaal
YES! Als deze installatie het lokaal in gerold werd, was het feest!
De televisie kwam het lokaal in voor SchoolTV Weekjournaal op vrijdag, educatieve films of Met je kop in de knijp van de lokale Utrechtse zender RTV Utrecht. Ik heb in groep 8 zelfs een rolletje gespeeld in de laatst genoemde serie. Het Weekjournaal is onlangs na 33 jaar van de buis gehaald, eeuwig zonde. Generaties kinderen (waaronder ikzelf) leerden op een begrijpelijke manier over onderwerpen die op dat moment actueel waren. RIP SchoolTV Weekjournaal.

Disney films

Disneyfilms.
Eigenlijk mis ik ze niet, want ik heb mijn favorieten inmiddels op DVD. Wat ik niét mis is het terugspoelen na afloop en de kwaliteit die verloren ging na ontelbaar kijken en terugspoelen.
Mijn basisschool top-3 op volgorde van lievelings :
1. De Kleine Zeemeermin
2. Belle en het Beest
3. Aladdin

Tina 1995

De Tina. Het grootste weekblad voor meisjes.
Met Moppies van de week: 2Unlimited, de strips van Noortje, complete verhalen en interviews uit binnen- en buitenland. Ik verslond de Tina en haalde vakkundig de nietjes uit het midden wanneer ik posters op mijn tienerkamertje op wilde hangen. Met van die plakgom, zodat mijn roze behang niet beschadigde. Maar die plakgom liet mooi wel vetvlekken achter.

Megafestatie

De Megafestatie. Een soort Huishoudbeurs voor tieners, als ik er op terug kijk ;-)
In groep 8 ging ik voor het eerst en volgens mij ben ik tot Havo-4 (1999) blijven gaan. Optredens van Def Rhymz, Jody Bernal, Oh die 3, klimmen en klauteren op de stormbaan van de Landmacht, maskertjes bij Dr. van der Hoog, gratis tasjes, magazines en pennen. Ook was er karaoke. Om te zingen. Dat durfde ik heus wel. Ik heb de videoband nog, samen met een klasgenootje uit groep 8 zingen we I will survive. Dat was in 1995 een erg populair nummer dankzij de cover van de Hermes House Band.

Fabuland

Ik had geen Lego, ik had Fabuland. Met dat konijn.
Lego voor meisjes, opnieuw een slimme marketingzet uit de 90’s. Goed voor je motoriek door het bouwen, maar ook ruimte voor verhaaltjes naspelen met schattige diertjes. Fantasie moet je wel hebben, want een KROKODIL en een LEEUW die dat heerlijke konijntje naast zich in de klas dulden? ;-)

BH90210 Models Inc
Mijn favoriete series: BH90210 en Models Inc.
Oeh, wat was ik verliefd op Brandon. Mijn eerste crush, denk ik. Hoewel, ik vond Jesse uit Free Willy ook wel knap. Die heb ik zelfs nog ontmoet in de Free Record Shop Meet & Greet, zwijmel. Anyserie, ik dwaal af.
Zelfs voordat ik überhaupt een beha’tje nodig had, was ik verslaafd aan BH90210. Mijn favoriete meisje was Kelly en ik had een BH90210 dagboek, pennenset, knuffel en broodtrommel. Fangirl much? ;-) Ook keek ik graag naar Models Inc., dat helaas maar een seizoen had i.v.m. tegenvallende kijkcijfers. Enne, herken je uiterst rechts Trinity uit the Matrix (wat jaren later in 1999 :-)?

Ah, zoete zomervakantie. Wat was je fijn. Ondanks mijn nerdigheid wist ik me goed te vermaken die 6 weken. Eindeloos zwemmen op de Maarsseveense Plassen, in zwembad de Krommerijn of Strijkviertel. Logeren bij vriendinnetjes. Op vakantie met de boot van mijn oom en tante. Naar de Piekenkermis. Zoveel stoepranden, buskruit of bomen klimmen ik maar wilde, want lekker lang licht ’s avonds. Activiteiten via kinderspeeltuin Bankaplein, met als favoriet hutten bouwen.

Zou het geen gat in de markt zijn om nostalgische zomervakanties aan te bieden? Een soort “Back to the 90’s” all inclusive trip? Inbegrepen: ijsjes van de ijscoman, hutten bouwen, apenkooien, de Megafestatie, Play-Doh en flippo’s? Ik zou direct boeken, wat jij?

– xxx – (met de streepjes en drie keer x, zoals dat destijds hoorde ;-) Lins

 

12 reacties

 1. Jaa flippo’s en dan altijd de zak vanaf onder openmaken want daar zaten ze (niet dus). En de tina, die was geweldig! Als bij ons in de boekhandel de Noortje strips in de uitverkoop liggen neem ik ze altijd mee :) blijft leuk

 2. Whaha, perfecte samenvatting van mijn jeugd. Fabuland was ik totaal vergeten, te gek! En de flippo's, de Tina, Disney. Heerlijk!

 3. Geweldig dit! Op de megafestatie heb ik nog ooit een 'date' gewonnen met Michiel Huisman! En hij schijnt nu echt 'hot' te zijn… En ik kan de rest ook wel opnoemen met 'Oh ja!' en 'Cool!' erachter, haha. Alleen als we gingen Apekooien werd ik chagrijnig, ik deed liever vangbal.

 4. Hahahahah… Briljant! Maar als je BH90210 keek EN Models Inc heb je ook vast Melrose Place gevolgd! Geniale series! Dat ijsje met die veel te hard bevroren kauwgombal.. heerlijk! En Apekooien was ook zeker 1 van mijn favoriete onderdelen van de gym.

 5. Geweldig!
  ik ken alleen Fabuland niet…
  En wat ik een klein beetje mis in het rijtje is de v en d schoolcampus. Ik vond het zooo leuk om daar rond te struinen in de vakantie en de leukste agenda te scoren!

  1. Oh, je hebt helemaal gelijk Yvonne! Dat was inderdaad heerlijk, je vergapen aan alle mooie nieuwe schoolspullen, hopend dat je de complete set zou krijgen (kaftpapier, schriften, agenda, etui, pennen etc.) :-) Thanks for sharing!

 6. Hilarisch!
  Over de ijscoman; ik ben op dit moment in Ecuador en in Baños hoorde ik het vrolijke deuntje van een ijscoman door het hele dorp. Bleek het een vuilniswagen te zijn! Wat een domper!!

 7. JAAAAA wat een herkenbaar logje!!
  Ik zou hier nog aan toe kunnen voegen: De tekenfilmseries zoals: Maple town, dungeons and dragons en Heman…
  Aan speelgoed: De spirograaf, geurpennen, dufties, trollen en poppels…
  Een educatief speelgoed: Iedereen kan schilderen, fimoklei en krimpiedinkie..

  Ik zou ook zo een vakantie boeken! Fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *