9 maanden getrouwd, 9 feiten als getrouwde vrouw

39. lindsayvallen.nl Trouwen

Hoera, vrijdag de 13e juni. Vandaag precies 9 maanden geleden, op vrijdag de 13e september 2013, stapten mijn man en ik in het huwelijksbootje. 9 maanden getrouwd, dat zijn drie kwartalen, 39 weken, ofwel 273 dagen. Hoewel er in essentie weinig verandert, zeker wanneer je al jaren samenwoont en een relatie hebt (zoals in ons geval), zijn er een aantal verschillen. Ik zet 9 feiten als 9 maanden getrouwde vrouw op een rij.  

1. Je nieuwe achternaam went.
Sneller dan je denkt. Ik vind het nu totaal logisch hoe ik heet, terwijl ik mezelf 29 jaar anders heb voorgesteld. Mijn naam rolt er inmiddels soepeltjes uit en ik voel me nog iedere keer trots bij het uitspreken van mijn dubbele achternaam. Misschien raar, maar ik vind het ook gezellig dat we nu ‘samen’ dezelfde naam dragen.

2. Je hebt nog steeds onenigheid.
Just keeping it real ;-). Getrouwd zijn is niet ‘het altijd met elkaar eens zijn totdat de dood ons scheidt’. Getrouwd zijn is ruzie maken, maar nooit meer twijfels voelen dat dit misschien het einde van de relatie is. Je wéét dat je voor elkaar hebt gekozen, definitief en voor altijd. Scheiden is voor ons een no-go. Dus als ik ruzie maak, voel ik me ondanks het meningsverschil minder onzeker. We komen er heus wel uit, want we zijn getrouwd. We hebben bewust voor elkaar gekozen, leuke én minder leuke kanten. Ruziemaken is als gehuwde vrouw minder eng, want er staat geen relatiebreuk op het spel. Zo ervaar ik het.

3. Je hebt een man.
No shit Sherlock! Soms floep ik er nog uit ‘mijn vriend’, maar steeds vaker ‘mijn man’. Het voelt erg cool en volwassen om dit te zeggen overigens. Soms grijns ik er daardoor wat goofy bij. Maar een man hebben is gewoon tof.

4. Ik ben aangekomen.
Ik wind er geen doekjes om. Leuk (en veel) is het niet, maar ik ben niet zo slank als op mijn trouwdag. Behoorlijk stereotypering bevestigend hè? Ik werk minder hard voor de slanke lijn en dat resulteert in wat kilo’s erbij. Ik ben bezig het tij te keren maar hey: ik ben toch al getrouwd ;-).

17. lindsayvallen.nl Trouwen

5. Nee, ik ben niet zwanger.
Die zag ik natuurlijk aankomen na punt 4. Die 9 maanden getrouwd ben ik onbevrucht doorgekomen. Soms zie ik familie of vrienden uit hun ooghoeken gluren terwijl ik een wijntje inschenk en hoor ze denken: nog niet dus. Of floepen random kennissen of collega’s het er gewoon uit: ‘Ben je nog niet zwanger?’. Bedankt voor je interesse in mijn seksleven, ik ben nog niet bezwangerd. Zodra ik een bun in the oven heb, merk je het vanzelf. Of niet. Bemoei je met je eigen geslachtsorganen ;-).

6. Je hebt oog voor trouwringen bij anderen.
Schuldig! Voordat ik getrouwd was, interesseerde de huwelijkse status van kennissen, collega’s, kassameisjes, conducteurs, festivalgangers of vreemden me totaal niet. Nu spiek ik stiekem vaak naar de ringvingers van mensen die ik minder goed of totaal niet ken. Even checken, hoor jij er ook bij?

7. Je bent extreem blij voor bruidjes-in-wording.
Deze zomer trouwt een bevriend stel, een collega en een close vriend van de familie. Als een ware fangirl jubel ik hoe leuk trouwen is! Ook deel ik tips hoe te voorkomen dat je een bridezilla wordt. En mijn belangrijkste advies is: geniet van jullie dag, kies bewust hoe jullie het samen willen en heb schijt aan de rest. Klinkt hard, maar je trouwt met z’n tweeën en wij hebben alles naar onze smaak en wensen gedaan. Geen weddingplanner, veel DIY en klein en intiem.

Misschien niet naar andermans verwachting of behoefte, maar wij hebben onze trouwdag samen als één van de mooiste dagen van ons leven beleefd. Mensen klagen toch wel en je kunt niet iedereen tevreden stellen. Het bruidspaar tevreden stellen lijkt me de eerste prioriteit op een bruiloft, toch?

8. Je levendige herinneringen van iets gerelateerd aan ‘de bruiloft’.
Vorige week fietste ik met een vriendin langs het stadhuis en riep: ‘Ik zie de engeltjes in de Kleine Zaal!’. Nerd ;-). Ik krijg vlinders als ik newlyweds de trappen van het Utrechtse stadhuis zie afdalen. Of glimlach fietsend op de singel waar ik met mijn vrijgezellenfeestje vaarde. Straal als men praat over vakantie op het eiland van onze honeymoon. Draag trots mijn bruids-pumps wanneer ik deze opnieuw draag onder een ‘gewone’ outfit. Een berg aan memories die ik opnieuw beleef als ik iets zie, hoor of lees wat gerelateerd is aan de bruiloft. Sorry, misschien neemt dit in de toekomst nog af ;-). Maar ik ben er nog steeds zo vol van! :-)

23. lindsayvallen.nl Trouwen

9. Ik ben pas 9 maanden getrouwd. 
Pas 9 maanden, hartstikke kort.
Want het is zo leuk om getrouwd te zijn! Een 90-jarig jubileum is misschien lastig, maar ik kan niet wachten op de komende dagen, weken, maanden en jaren. Minimaal 60 jaar getrouwd zijn, daar ga ik voor! Dan blog ik tegen die tijd hoe het is om 60 jaar getrouwd te zijn :-).

Ben jij getrouwd? Lang, kort of helemaal niet? :-)

– xxx – Lins

5 reacties

 1. Waauw Linsay ik krijg spontaan zin om
  Te gaan trouwen al ik je blog lees!! Fijn dat je nog geniet van die ene speciale dag!! Zo hoort dat! Trouwen hoe jullie het zelf wouden en
  Schijt aan de rest! Jullie moeten
  Het toch zelf ook betalen! Jullie zijn
  Zeker een goede voorbeeld voor andere getrouwde
  Stellen! Ik heb zelf nooit dat behoefte om te trouwen en daar zit veel redenen achter! En ten eerste moet ik wel een vriend voor hebben hihihi ! Ik wens jullie nog vele maanden ( en jaren) nog geluk toe!!

 2. Wauw wat een leuke blog! Ik trouw over 2 weken (aaaahhh zenuwen slaan toe ;p) en ik vond dit zo leuk om te lezen haha. Ik kan me nu totaal niet voorstellen dat zijn achternaam gaat wennen haha maar dat komt idd vast vanzelf! Ik ga even al je bruiloft artikelen opzoeken!

  Liefs XX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *