4 kilo afvallen, voelt als 40 kilo. Over geloven in jezelf en willen veranderen.

Viva totaal 10 juli 2013 Lindsay bikini lindsayvallen.nl
Uit onderzoek blijkt dat afvallers na drie jaar significant zwaarder zijn dan respondenten die aangeven nooit te lijnen. Opvallend is vooral de grote gewichtstoename bij vrouwen.
Aldus Tatjana van Strien, hoogleraar Psychologie van eetstijlen, die hier onderzoek naar deed (bron nieuws.nl en bron vu.nl). Nu is het bij mij (gelukkig!) nog steeds zo dat ik slanker ben dan op mijn zwaarst vroeger. Toch zeul ik sinds de wintermaanden consequent 2 à 4 kilo extra mee dan in mijn slankste periode (juni 2013 – november 2013).

Vorig jaar beloonde ik mijzelf met de fotoshoot in de Viva. Trots als een pauw was ik, eindelijk de strijdbijl met eten begraven (lees hier wat ik daar vorig jaar over schreef). Afgelopen februari sprak ik mezelf toe op mijn blog, maar helaas is het gewenste gewichtsverlies nog niet bereikt. En daar kan ik niemand de schuld van geven, behalve mezelf.

lindsayvallen.nl mieke woorden afvallen

Het gekke is: iedereen gelooft in mij. Mijn man, mijn vriendinnen, mijn familie, zelfs lieve blog-lezeressen die me bemoedigende woorden schrijven en Mieke Kosters, nota bene de schrijfsters van Het Geheim van Slanke Mensen. Het vervelende is, dat ik niet in mezelf geloof. Ik verval weer in mijn negatieve gedachten en kan het patroon niet doorbreken. Denk ik.

Dat vervelende stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ‘Je kunt het toch niet, bolle. Dacht je dat je altijd slank kon blijven? Dat kan jij toch helemaal niet, loser. Geef maar toe aan je aandrang om chips, Ben & Jerry’s, chocolade, koekjes en gebak te bingen’. Dus volgt er weer een vreetfestijn. Alles door elkaar. Ik proef niets van alles wat ik naar binnen stop. Het is zoveel meer dan frustratie weg eten. Het is mijn safe zone, mijn vlucht, mijn verslaving.

Ik ben voortdurend bezig met piekeren over mijn gewicht en eten. Na mijn eetbuien verstop ik de verpakkingen of zwak mijn eetgedrag af onder het mom ‘Ik heb het verdiend hoor, laat me nu gewoon even. Het is maar één keer’. Niet dus. Ik schaam me terwijl ik dit typ en de tranen biggelen over mijn wangen. Ik walg van mijn eetgedrag en van het lichaam wat daar de consequenties van ondervindt. Ik voel me zwak omdat ik mijn eetbuien en gewicht niet onder controle heb. En het ergste van dit alles is dat ik weet dat ik zelf de enige ben die dit kan veranderen, maar smoesjes en excuses blijf verzinnen om dat niet te doen.

Klotezooi. Ik weet zelf hartstikke goed wat ik moet doen. Uit mijn zielige slachtofferrol en strijden. Als honger niet het probleem is, is eten nooit de oplossing. Ik ben zelf als enige verantwoordelijk voor mijn eetgedrag. Het stemmetje dat wil dat ik misluk, dat ik me gedraag als een verslaafde junk als het even moeilijk is, moet verdomme haar bek houden Ik ben sterker dan dat. Ik ben de baas. Dat is waar ik in mag geloven en vertrouwen. Ik wil veranderen.

Ik wil gelukkig zijn met mezelf. 
My aspiration in life would be to be happy.

12 reacties

 1. Wat een fijne eerlijke posts heb je. Ik ben sinds ik samenwoon ook een aantal kilo's zwaarder. Het erge is, ik eet gezond, zie het getal op de weegschaal dalen en begin meteen zakken chips, spekjes en ijsjes weg te kanen. En dan geef ik het maar de schuld dat ik afgelopen 8 dagen ziek ben geweest (ja wel echt heel heftig, nu alleen nog onwijze keelpijn, dat is waarom ik de ijsjes kocht).
  Dat Snap Je Toch Niet?! Zóoo blij dat de weegschaal een beetje daalt (nog niet eens op streefgewicht) en vervolgens vreten alsof de wereld-voedsel-voorraad bijna op is.

 2. Ik lees al een tijdje je blog en ik vind het vervelend voor je dat je zo met je gewicht worstelt. Wat ik wel wil zeggen is dat je me een ontzettend leuk persoon lijkt en dat ik het superknap vind dat je altijd zo eerlijk bent! Hopelijk vind je een manier om van die eetbuien af te komen!

 3. Bedankt voor deze post (en de linkjes naar je andere posts)! Dit heeft mijn ogen geopend voor de situatie waarin ik zit. Het eeuwige piekeren, smoesjes verzinnen en de vele halfhartige pogingen om eindelijk die 20 overtollige kilo's te verliezen. Ik kan mede door jouw verhaal niet langer doen alsof ik me goed voel bij wat ik nu weeg. Ik geniet van m'n leven, maar ben niet te genieten over mijn gewicht en lijf. Dankjewel voor de eye-opener!

 4. Ik volg je al langer, en heb zoveel respect voor hoe je hiermee omgaat. Zo open, eerlijk en herkenbaar. Het doet me goed om te zien dat mijn eigen gedachten niet abnormaal zijn, maar jij jezelf ook zo voelt.
  Denk aan wat je allemaal hebt bereikt, je kan het gewoon! De wil moet er echt zijn, en het regime.. Hoe trots ga jij je weer voelen over een aantal weken als je er vol voor gaat, en wat voor blog schrijf je dan?!! :) Lieve Lindsay, kop op!

 5. pffft.. Heel herkenbaar dit. Heftig en emotioneel dat jij het ook zo ervaart…
  Ik had precies hetzelfde kunnen schrijven. Die strijd lijkt soms zo nutteloos…
  Dankjewel voor je open en eerlijkheid Lindsay.

 6. Hoewel ik het niet zo extreem heb als jij, is dit hele verhaal enorm herkenbaar. Bij mij gaat het in fases superrr goed en ook weer heel slecht. Kan maar geen balans vinden. Ik weet verder ook niet zo goed wat ik erop moet zeggen, alleen dat ik ook weet dat je het kan! Zet 'm op babe!

 7. Ik snap hier helemaal niks van. Ik heb zelf zware problemen met eten en probeer het te begrijpen. Maar Jezus, 4 kilo bovenop een slank lichaam? Is Is dat die tranen waard mooie meid? Jouw probleem zit hem volgens mij niet in die kilo’s maar in je hoofd. Je bent in therapie geweest om jezelf niet meer te troosten met eten, maar heb je ook geleerd dat je gewicht -binnen een bepaalde marge- geen flikker uitmaakt?

 8. Lees eens het boek van Monique rosier-monster&mo of Google eens naar nooitmeeropdieet.nl of op YouTube filmpjes over intuïtieve vesting.misschien is dit een betere weg, want hoe meer je bezig bent met afvallen etc hoe meer eetbuien je soms kunt krijgen.je wordt er in ieder geval niet gelukkig van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *