30something: Ouder worden is niet erg (meer)

loesje-ouder-wordenMijn 30e verjaardag is alweer even geleden, inmiddels kom ik steeds dichter in de buurt van 31. Slik. Aangezien ik vorig jaar drukker met onze bruiloft dan mijn verjaring was, ging het getal 30 aan me voorbij zonder een centje pijn. Leuk om deel uit te maken van het genootschap dertigers, stoer ook. Zeker omdat ik (vaak) jonger word geschat, is het leuk te kunnen zeggen dat ik ‘al’ dertig ben en geen 24, 26 of elke andere (jongere) leeftijd die me gegeven wordt.

Eenendertig is over 4 maanden en 12 nachtjes slapen, minder dan een half jaar. Als rebelse tiener riep ik: ‘Na je 25e ben je echt bejaard hoor! Je leven is dan super saai en je zit ieder weekend thuis op de bank’.
Right én wrong :-). 

Afgelopen zaterdag belandde ik spontaan in de vernieuwde Tivoli Vredenburg om bij zonsopgang mijn fiets te pakken en huiswaarts te keren. De week ervoor dansten Mirjam, René en ik op de deuntjes van Geheime Liefde festival en in Bangkok heb ik (reisverslag volgt ;-) na teveel buckets en Chang-bier ook vrolijk de toiletpot geknuffeld.

Dus nee: echt saai ben ik (nog) niet. Maar anderzijds weet ik wel beter mijn piekmomenten te verdelen. Doordat ik in mijn pubertijd en twintiger jaren grenzen heb opgezocht, weet ik nu goed wat ik kan hebben. Okay, ik practise niet altijd wat ik preach: die laatste bucket in Thailand was too much ;-). Maar overall is mijn behoefte naar groots en meeslepend terug geschroefd naar de realiteit. Nee; ik hoef niet altijd overal bij te zijn en ja; misschien mis ik iets maar dat vind ik niet erg (meer).

filmserie90s

Het leuke is dat ik daarnaast weer begin te lijken op hoe ik als kind was. Als meisje kon je mij uittekenen met een boek op de bank. Helemaal weg van de wereld, mijn moeder kon roepen wat ze wilde: ik zat in mijn boek. Of op zaterdagavond genieten van een spannende film of televisieserie thuis. Geef nooit op, Space Jam of Jurassic Park. Doordeweeks geen aflevering willen missen van Xena the Warrior Princess, MTV’s Daria, Beverly Hills 90210 of Hey Arnold.

Na jáááren uitgaan – serieus, ik was 11 toen ik voor het eerst naar een discotheek mocht (vrije opvoeding ;-) – vind ik het fijn(er) om thuis te hangen. Vergezeld van een goed boek, toffe film of leuke serie: heerlijk! Diezelfde ontwikkeling merk ik ook bij leeftijdsgenoten. Het hoéft niet (meer) allemaal: de hort op, uitgaan tot in de holst van de nacht en over the top.

Een verjaardag vieren we steeds vaker met een concert, high tea of lunch. Girls night is niet langer synoniem voor cocktails lurken in da club, maar een chick flick in de bioscoop met popcorn en cola: net als vroegah! En eigenlijk wil ik dit jaar ook opnieuw naar Disneyland.

Natuurlijk zijn we niet compleet bejaard, we komen heus nog wel ergens (zoals in de Tivoli of op Geheime Liefde festival dus ;-). Maar ik merk een kentering die zich van buitens- naar binnenshuis verplaatst. Wat meer rust in de tent, omdat ik daar zin in heb. Me niet laten leven door alle moetjes waar je als twintiger misschien geen nee tegen durft te zeggen.

januari-2014-131
En weet je? Vroeger had ik daar ongetwijfeld van gegruweld.
Nu ik ouder ben, vind ik dat niet erg (meer).

Vernieuwend, ouder worden is eigenlijk weer terug naar je jeugd. Ofzoiets.

Als jullie het niet erg vinden, ik ga uitloggen. Ik heb nog een boek dat smacht om uitgelezen te worden.

– xxx –ouder worden en loving it
Lins

5 reacties

  1. Ondanks dat ik pas 23 merk ik dit ook al. Opgegroeid in Amsterdam en uitgaan vanaf 13 jarige leeftijd maakt dat ik het voor mijn gevoel nu wel gezien heb. Vriendinnetjes die opgegroeid zijn in een gat op het platteland en op hun 18e (of later) pas in een grote stad gingen wonen vinden mij nu een saaie huismus. Maar ik geniet ervan, de rust en tegelijkertijd toch wen druk leven met allerlei andere activiteiten. Alleen gewoon niet meer tot in het holst van de nacht! Of ochtend;)

  2. Haha herkenbaar hoor! Same here (32 alweer..)
    Een vriendin die in NY woont vertelde dat ze daar bij een 30something verjaardag spreken over “a party on the 3rd floor”. En als je 40something wordt, verhuist de party dus naar de 4th floor. Hoe hoger in het gebouw hoe mooier het feestje natuurlijk, totdat je de ultieme penthouse-party hebt, stel ik me zo voor :-)

  3. Haha, leuk en herkenbaar. Als mededertiger ben ik het helemaal met je eens. Met mijn vriendinnen zit ik tegenwoordig vaker bij iemand thuis met een wijntje en 90's hitjes dan dat ik in de KostenKoper of Winkel van Sinkel sta, ook heel gezellig. En series kijken of een boek lezen is wat mij betreft de perfecte weekendbesteding :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *