30something: To be or not to baby

Blijkbaar is het na een bepaalde leeftijd volkomen beleefd te vragen of ‘jullie’ al ‘bezig zijn’. Of te insinueren dat je na het trouwen, baby’s gaat bouwen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut niet beledigd of gekwetst door deze intieme vragen naar de status van mijn baarmoeder. Leuk dat je geïnteresseerd bent in ons seksleven joh!

Lindsay peuter kleuter

Neen, we bouwen nog geen baby’s en zijn hier ook niet mee bezig. Ik kan me voorstellen dat wanneer dit wél zo is, deze vragen behoorlijk confronterend zijn. Omdat het bijvoorbeeld niet lukt. Of omdat slechts één van de twee partners dit dolgraag zou willen.

Anybaby, onlangs heb ik van dichtbij de zwangerschap van één van mijn besties meegemaakt. Negen volle maanden straalde ze als een wulpse babymomma en nooit heeft ze geklaagd of pijntjes of vermoeidheid. Op onze bruiloft stond ze op kittige pumps mét buik haar vrouwtje, van ’s ochtends vroeg tot midden in de nacht. Vorige week beviel ze van een prachtige vent. Overigens beviel een ander vriendinnetje tijdens onze bruiloft van haar babyboy. Romantische dag hè? ;-)

Ik ken leeftijdsgenoten die inmiddels twee of zelfs drie koters hebben rondlopen, waarvan sommige kids al naar groep 4 gaan. Die bewuste meiden riepen al op de basisschool: ik word moeder! Ondanks mijn vele oppasbaantjes, als fervent lezeres van de Babysittersclub, had ik niet diezelfde ambitie. Ik geniet als ik mijn vriendinnen die al moeder zijn met hun oogappeltjes bezig zie. Ik like de potjes-updates en fruithapjes-Instagrammetjes.

Babysittersclub
Ik ben dus zeker niet anti-kinderen. Ik vind ze hilarisch en lig vaak dubbel om de opmerkingen en fratsen die ze uithalen. Ik vermaak me echter nog prima alleen én met z’n tweeën als getrouwd stel. We willen graag nog een reis naar Thailand maken, zijn nog te graag onverantwoord op stap ;-) en ik ben (nog) niet bereid om dit op te geven voor een kind.

Mijn prioriteiten liggen op dit moment niet daar. Je draagt de verantwoordelijkheid voor een klein mensje wat volledig op jou vertrouwt en van jouw zorgen afhankelijk is. Als ik ooit moeder mag worden, wil ik er volledig voor mijn kind zijn. Dan geef ik met alle liefde mijn nachtrust, wilde haren en vrije, niet-ingeplande leventje op. Maar nu voel ik dat nog niet.

Over mijn leeftijd maak ik me niet druk. In glossy’s en magazines lees je verontrustende berichten over zwanger raken op leeftijd of risico’s op borstkanker wanneer je (relatief) laat kinderen krijgt. Deze onderzoeken zijn zeer zelden wetenschappelijk gestoeld en slecht onderbouwd.

Ik denk dat het belangrijk is dat je kinderwens puur is en vanuit jouzelf en je (eventuele) partner komt. Niet omdat je denkt dat het hoort, of dat je bang bent dat het later niet lukt. Of je druk ervaart van je partner of (schoon)familie.

Het allerleukst voor een baby is geboren worden bij een mama (en papa, of én mama, of twee papa’s :-), die het allerliefst van alles dat kleintje wil. Toch?

– xxx – Lins

15 reacties

 1. Mooi geschreven weer meisje en zo waar wat je er allemaal opschrijft en omschrijft.
  En ik weet het jij weet het, ik ben er trots op dat jij mijn dochter bent en zo mooi alles kan verwoorden naar je gevoel en je hart.

 2. Amen to that! Ik heb er 1 van 4 jaar en al een paar jaar krijg ik wekelijks de vraag: en wanneer komt nummer 2? Eh…. nou misschien voorlopig niet. Misschien wil ik er maar 1, zit ik in een relatiecrisis of lukt de 2e niet zo makkelik als de eerste? Die vragen zijn net zo irritant als de mensen die denken dat ze zomaar even ongevraagd aan je zwangere buik mogen komen. Hello? Ik zit toch ook niet zomaar aan jouw love handles/billen/borsten? Zo! Dat lucht op! :-)

 3. Helemaal mee eens :) Zo ben ik nu 22, en heb al sinds m'n achttiende rammelende eierstokken! Zodra ik en m'n vriend allebei klaar zijn met school dan kan het, als het aan mij ligt, nooit lang meer duren. Maar kinderen krijg je, je plant ze niet natuurlijk…

 4. Nou heb ik de leeftijd nog niet echt dat mensen het van me verwachten, maar mijn vriend is 9 jaar ouder en dus houdt het mensen wel bezig. Om ons heen worden veel kindertjes geboren en ik vind het heel leuk om ze te zien, maar net als jij moet ik er nu nog niet aan denken om al mijn dingetjes opzij te zetten voor zoiets verantwoordelijks. Het komt als wij er klaar voor zijn en daar heeft niemand iets mee te maken!
  Wel slim om hierover te bloggen, nou krijg je de vraag nooit meer ;-)

  1. Hi Lindsay! Ik ben mijn Google zoekresultaten aan het opschonen, zou je bovenstaande reactie willen verwijderen (en deze dan ook)? Alvast bedankt!

 5. Al vanaf de middelbare school wist ik dat ik moeder wilde worden en dat gevoel is niet veranderd. Inmiddels ben ik 26 en is mijn vriend 10 jaar ouder dan dat ik ben. Ondanks dat ik kinderen geweldig vind, mijn beste vriendinnetje nu zwanger is.. zou ik in paniek raken als ik nu zou weten dat ik zwanger zou zijn.. Raar eigenlijk, maar ik wil er helemaal klaar voor zijn. Het is niet niets, maar mensen maken zich meer druk om een 'oude' papa.. maar dat is wel het laatste waar ik me druk om maak. Nog even twee jaar wachten en misschien dat het dan 'ns tijds gaat worden:-)

 6. Stom he, dat mensen dat zomaar vragen. Dat zijn echt privédingen! Ik durf het nooit te vragen vanwege die reden die jij noemt: straks zijn ze er al superlang mee bezig en lukt het niet. Zelf wil ik het heel graag, maar helaas hebben wij ruimtegebrek in ons huis. Dat al ruim 1,5 jaar te koop staat… ZUCHT!

 7. Geweldig geschreven!

  En zo herkenbaar, trotse moeder van een lieve vierjarige meid!
  Maar krijg denk ik wekelijks de vraag of wij geen tweede willen.
  Volgens mij gaat dit helemaal niemand iets aan en zodra dit wel het geval is horen zij het wel!!!

  En als je aangeeft dat ze dit niks aangaat.
  Zijn er mensen die zich nog beledigd voelen, nou misschien hebben zij mij net wel geketst.

  Even afsluiten met een romantisch puntje:
  Onze getuige, beste vriend van mijn man werd vader op onze huwelijksnacht (L)

 8. Hier rammelen de eierstokken wel al regelmatig. En is er ook wel een kléín beetje jaloezie als bekenden kindjes krijgen (maar dat zeg ik natuurlijk nooit hardop, ik ben net zo goed hartstikke blij voor ze).
  Ik ben wel zo'n geboren moedertje.

  Maar ik zou ook niet aan vage kennissen vragen of ze er al aan beginnen, inderdaad omdat ze het misschien wel al jaren proberen. Alleen bij echte vriendinnen zou ik het durven vragen

 9. Eens! Ik krijg als dertiger ook steeds vaker opmerkingen over kinderen, maar ook ik wil dat nog niet en misschien wel helemaal nooit. Dat kán kennelijk al helemaal niet omdat het afwijkt van de standaard. Vooral doen waar je zelf gelukkig van word is wel weer zo belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *