30something: Rust, reinheid en regelmaat

In de jaren ’40 en ’50 waren de drie R’s (rust, reinheid en regelmaat) dé opvoedkundige pijlers op pedagogisch gebied. De drie R’s zijn een Nederlandse vertaling van Florence Nightingale’s ‘Notes on Nursing’. Florence werd 90 jaar oud. In de jaren ’60 en ’70 die volgden kwam er meer laissez faire in de opvoeding: de vrije hand laten.

Nu ik een derde ben van Florence’ behaalde leeftijd kan ik me echter steeds meer vinden in de 3 R’s, in tegenstelling tot de laissez faire. Geef mij alsjeblieft rust, reinheid en regelmaat. Dan functioneer ik gewoon veel prettiger. Is dat burgerlijk of suf om te zeggen? So be it. Ik zie je over 60 jaar, als ik 90 ben.

RRR

Gemiddeld vind ik wekelijks 14 uitnodigingen voor evenementen in mijn Facebook-lijst. Reuze gezellig natuurlijk, je hoort mij niet klagen. In mijn twintigenjaren zou ik passen en meten, rekenen, plannen: alles om te zorgen dat ik overal bij kon zijn. Dat kwam in de praktijk soms neer op een viertal of meer afspraken per dag, meerdere dagen per week.

Uitnodigingen
Door nergens wérkelijk voor te kiezen, deed ik veel dingen half. Overdag leek het nog de R van rust. Opstaan, werken, naar huis. De laissez faire kwam daarna. Mijn laatste hap avondeten doorgeslikt, jas aan om naar de sportschool te haasten. Na mijn work-out douchen, op de trein naar Amsterdam voor een bioscoop-date met een vriendin. Film afgelopen? Terug in de trein naar Utrecht voor een verjaardagsfeestje in een café. In het holst van de nacht terug naar huis voor we-time met mijn lover.

It was fun while it lasted, maar je kunt niet altijd groots en meeslepend leven. Wat is er mis met een beetje voorspelbaarheid? Ik griezelde vroeger bij de gedachte, maar blijkbaar hoort het écht bij ouder worden. Een reactie van één van mijn bezoekers op een typische twintiger party-blog in 2006 (!):

Over 1/2 jaar ga je alleen op vrijdagavond naar de kroeg en echt uitgaan doe je dan nog maar 1 x per maand. Let op mijn woorden… Je wordt oud!!

Okay, het heeft iets langer geduurd, maar ik ben er.
Zeven jaar later ben ik oud! ;-)
Het fijne is, dat ik er ook behoefte aan heb. I partied hard and loved it. Maar om mezelf nog wekelijks in de uitgaansscène te storten? Hell no. Ik kies nu bewust de feestjes waar ik attend, wat het bijzonder maakt te gaan.

Ik bezoek liever een festival of blogger-event, dan de gedoodverfde kroegentocht in Utrecht die ik kan dromen. Ik voel me intens gelukkig wanneer we bij vrienden of bij onszelf thuis eten in gezelschap. Waar we aan de eettafel bespreken hoe volwassen en mature we zijn, als grote mensen bij elkaar met een wijntje ;-)

Ik hoef ook niet overal te zijn, de in- en externe pressure om overal te zijn is verdwenen. Ik investeer in kwaliteit en niet in kwantiteit. Dat geeft een bepaalde rust. Bovendien ben ik er nu helemaal bij, waardoor ik er écht van geniet. Die vriendin in Amsterdam, daar maak ik een dag voor vrij in mijn agenda. Dat verdient ze. En ik ook. Dus wandelen we door een museum of eten een taartje voordat we samen naar de film gaan.

Daarnaast hoef ik niet iedere avond ‘iets’ te doen te hebben. Een avond zonder invulling. Ik hoor mijn bevriende collega (we waren destijds 22) nog hysterisch zuchten op haar studentenkamer: ‘Ik heb morgen niets te doen! We moeten iets doen!’. Totally, we kunnen niét niets doen, daar was ik het helemaal mee eens. Dus dronken we eerst een Cosmopolitan in een hippe cocktailbar om vervolgens te dansen in een club, die op woensdagavond gewoon open was. God, wat waren we SATC ;-)

Een ‘lege’ avond in mijn agenda hoeft niet langer noodzakelijk opgevuld te worden. Ik kan een boek lezen. Of uitgebreid douchen. Of helemaal geen ene moer. Ook lekker ;-) Ik bouw rust ook bewust in na een drukke week. Het komt regelmatig voor dat ik gelijkspel speel met een het aantal avonden in mijn agenda dat ingepland tegenover leeg is. Regelmatig ja, ook een R.

Regelmaat werkt voor mij bevrijdend. Hoe comforting is het te weten waar je aan toe bent? Regelmaat is routine. Het prettige aan routine is dat dit vanzelfsprekend gaat. Routine kost geen moeite of energie, het gaat als vanzelf. Het is immers routine. Daardoor ervaar ik regelmaat veel minder zwaar dan losse flodders. Iedere werkdag om 23:00 uur onder de wol? Behoorlijk regelmatig en 8 uur rust per nacht bevalt buiten verwachting goed.

Drie keer per week sporten zou ik voorheen een opgave vinden. Iedere dag werken op gezette tijden idem. Maar de regelmaat maakt het me juist makkelijker. Onthulling? Zelfs in het weekend zet ik de wekker. I might sound crazy maar ik geniet als ik om 08:00 uur de wekker uitzet: ik heb de hele ochtend nog voor me! Heel veel tijd die ik kan benutten aan veel leukere dingen dan slapen!

Natuurlijk was ik als twintiger ook rein. Ik douchte, maakte mijn studentenkamer spic en span en goot mezelf vervolgens vol wijn en fastfood. Reinheid zit ook van binnen. Het is geen geheim dat ik mijn lijf niet altijd heb gevoed met de beste middelen. Mijn overeten bestond uit een dieet van Ben & Jerry’s, Doritos, veel chocolade en frituursnacks.

Reinheid is ook goed voor jezelf zorgen on the inside. Ik ben geen biologisch, linksdraaiende zweef-teef en kom heus nog wel bij McDonalds, maar je maakt me tegenwoordig blijer met een sinaasappel of handje noten dan een Snicker of zak Doritos. Plus ik giet wat minder drank naar binnen, àls ik op stap ga ;-) Kan ik mooi de volgende ochtend om 08:00 uur zonder kater opstaan.

Noem me oud voor het aanhangen van deze ouderwetse drie-eenheid. Ik snap dat er lacherig op gereageerd wordt, zeker in de huidige tijdsgeest. Toch denk ik stiekem dat veel meer mensen er baat bij hebben.

Rust, reinheid en regelmaat, de trend van 2014 ;-)

– xxx – 30something Lins

7 reacties

  1. God, ik ben nog maar 20 en voel me al zo. Heb mijn die-hard party tijd gehad tijdens mijn Erasmus jaar en dat was geweldig, maar ik geniet nu net zo van een katervrije, rustige ochtend met een heerlijk gezond ontbijtje.. Ik zou 'herkenbaar' willen zeggen, maar ik ben nog lang geen thirty-something…

  2. Ik ben daar ook al een aantal jaar klaar mee :P ik denk dat ik de saaiste student ooit was. Maar nu woon ik samen en mag ik legaal burgerlijk doen. Etentjes met vrienden en buren, avondjes met vriend en borrel(happen) op de bank, samen boodschappen doen voor de hele week en op zondag naar Ikea. Heerlijk! Ik ben wel zo'n rustig typetje

  3. Haha, Florence Nightingale, daar heb ik ooit eens mijn spreekbeurt over gedaan, da's al lang geleden ;P Hoewel ik nog steeds volle weken heb, begin ik ook steeds meer in dat rust, reinheid en regelmaat-ritme te komen. Na vijf jaar heb ik het wel een beetje gezien met het gefeest ;)

  4. 26, maar ik herken mezelf hier ook in.. die ochtenden met kater ben ik zo zat en ik voel me dan zooo slecht.. dat ik, als ik ga stappen, rustiger aandoe (niet met de dansjes maar met de glaasjes).. en de volgende ochtend ben je je zelf zooo dankbaar! De goede oude tijd zou ik niets eens meer terug willen ik sleep mezelf nu om drie uit de kroeg en dan ben ik blij dat ik nog zes uur kan slapen ipv 1,5u ;-) good new days!

  5. Oh.. Hier heb ik nu al last van en ik ben nog maar 17.. Misschien dat die wilde gekke tijd nog moet aanbreken voor mij, maar geef mij op dit moment maar gewoon een bank, film, lekker eten en mijn beste vriendinnen om de vrijdag of zaterdagavond door te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *