30something: Gelukkig zijn hoeft niet joh!

lindsayvallen.nl Geluk is geen keuzeAls het leven een wiskundige formule of simpele optelsom zou zijn, welke ingrediënten heb je dan nodig gelukkig te zijn? Een partner, een vaste baan, een dak boven je hoofd, een fijne vriendenkring, een goedgevulde portemonnee? Hoe zorg je dat je gelukkig bent? Is geluk überhaupt een keuze? Als ik overal aan voldoe en zorg dat ik alles geregeld heb, ben ik dan ultiem gelukkig? 

Omdat René en ik binnenkort naar Zuid-Thailand gaan, las ik wat over het boeddhisme. Nee, niet weg klikken! Dit wordt heus geen zweverig blog, vertrouw me. Maar als 30something dertiger moet ik toegeven dat ik soms denk: Is dit alles, oehoehoehoe? Op papier heb ik best een tof leven, waarom ben ik soms toch sip? En hoezo ben ik dan weer boos dat ik sip ben, want ik mag toch vooral niet klagen!

Lezend over het boeddhisme ontdekte ik de “Vier Nobele/Edele Waarheden”. Ik zou jullie nu iets heel sufs kunnen vertellen over de herkomst maar het komt erop neer dat de Vier Nobele/Edele Waarheden de basis zijn van alle boeddhistische leringen. Anyway, waar het op neer komt is dat Boeddha laat je zien waarom mensen (on)gelukkig zijn, maar ook dat er een manier is om dat te stoppen.

De Vier Nobele/Edele Waarheden zijn als volgt:
(bron: Boeddha Kids, lekkker simpel ;-)

1. Leven is lijden. Niemand kan altijd gelukkig, tevreden en gezond zijn. Het komt altijd wel een keer voor dat we verdrietig, boos of ziek zijn, of erg twijfelen.
2. We lijden omdat we altijd maar willen “hebben”.
3. Je kunt dit gevoel van “willen hebben” laten ophouden. Dat heet verlichting.
4. Er is een manier, een weg, die naar verlichting leidt, waar het “willen hebben” stopt. Deze weg noemde Boeddha het nobele Achtvoudige Pad.

Die verlichting, dat interesseert me nu even niet, maar punt 1 en 2 slaan bij mij de spijker op z’n kop. Het klinkt behoorlijk depressief: leven is lijden, maar het is wel de waarheid. “Niemand kan altijd gelukkig, tevreden en gezond zijn. Het komt altijd wel een keer voor dat we verdrietig, boos of ziek zijn, of erg twijfelen“.
Halleluja!

Zeg bolle (Boeddha), waarom heb je me dit niet eerder ingefluisterd! Potverdorie, ik maar proberen altijd gelukkig, tevreden en gezond te zijn, is dat helemaal geen verplichting van het leven! Dat vind ik stiekem erg chill. Als ik me kut voel na een gare dag mag ik best even lijden. Even toegeven aan dat klote gevoel, zonder me schuldig te voelen.

Ik hoef niet altijd gelukkig te zijn, dat is de les die ik uit deze Edele/Nobele Waarheid leer. Niet gelukkig is ook goed. Mijn leven is geen optelsom die vanzelfsprekend een voldoende moet scoren. Je rot voelen mag, zonder jezelf een aansteller te vinden. Juist het streven naar voortdurend geluk, het “altijd maar willen hebben“, zorgt voor het lijden.

Dat herken ik wel. Als ik me ongelukkig voel word ik boos. Op mezelf. Want ik heb toch een mooi en fijn leven? Wees toch fucking gelukkig Lins! Stel jezelf niet zo aan en kijk eens naar mensen die het minder hebben. Hoe durf je ongelukkig te zijn in jouw positie? En dan voel ik me dus alleen maar rotter.

Het leven is niet altijd leuk en ik ben niet altijd gelukkig. Maar dat mag, zegt Boeddha. Het leven is geen formule en ondanks dat alle ingrediënten er zijn, smaakt het niet altijd even lekker. En alsof die dikbuik er verstand van heeft, voel ik me direct relaxter nu ik me dat realiseer.

– xxx – Lins 

3 reacties

  1. Leuk geschreven! Herken het wel een beetje :) Maar zoals veel dingen zeggen zoals: na regen komt zonneschijn enz. Vaak kan je niet beseffen hoe goed het leven is wanneer je weinig tegenslag hebt. :)

  2. Je bericht doet me denken aan een boek/schrijver; "waarom eet je teveel?" van Deepak Chopra. Echt een aanrader, deze man gaat erg in op de invulling van je leven, behoeftes, gekoppeld aan eten. Erg fijn voor meer rust in je hoofd en om veel denkprocessen te begrijpen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *