20 weken zwanger: halfway point #mommyblog

20 weken half way point

Net als de Nike Running app je halverwege een duurloop mededeelt dat je op de helft bent, zit ik vandaag ook precies op de helft van mijn zwangerschap. Aan de ene kant lijkt het alsof ik gisteren de positieve zwangerschapstest in mijn handen had, aan de andere kant realiseer ik me dat dit ook alweer maanden geleden is. Zeker als ik de allereerste buikfoto’s van week 9 met de buikfoto’s van week 19 vergelijk. Voor mezelf lijkt het zo rap niet te gaan, maar de beelden liegen er niet om. Over exact 20 weken is het woensdag 13 mei en hoop ik na een (soepele ;-) bevalling onze dochter in mijn armen te hebben. Maar first things first, laat haar nog maar 4,5 maand geduld hebben. 

Vrijdag echo

It’s a (healthy) girl
De dag voor Sinterklaas kon ik mijn zenuwen en nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en trakteerde René mij na een emotionele uitbarsting (hallo hormonen) op een geslachtsbepalende echo. Daar was overduidelijk te zien dat ik een meisje in mij draag en dit werd afgelopen vrijdag tijdens de 20-weken echo opnieuw bevestigd. Ook zo sneu als het ineens toch een piemel zou zijn en dat arme jong in al die roze Primark-onesies moet rondkruipen de eerste maanden.

Niets bijzonders, nou moe
De 20-weken echo is een zogenaamd SEO, wat in dit geval niét staat voor ‘search engine optimization’ (hallo bloggers en andere online content geeks) maar voor ‘structureel echoscopisch onderzoek’. Het SEO kan worden uitgevoerd tussen week 18+0 en week 22+0 van de zwangerschap, maar het streven is dat het SEO vóór week 21+0 is afgerond, aldus het RIVM. Ik was 19+2 weken en de reden dat wij afgelopen vrijdag deze echo kregen, is het feit dat het echocentrum gesloten is tijdens de kerstvakantie. Fijn om voor de feestdagen te weten dat alles goed en gezond is.

De echoscopist heeft ongeveer 45 minuten gekeken en alles was heel normaal, volgens de standaard en ze sloot af met: ‘niets bijzonders met jullie baby’. Nou moe, onze baby is hartstikke bijzonder! ;-) Maar niets bijzonders is juist positief in dit geval, net als ontzettend gemiddeld zijn. De baby was enigszins eigenwijs en haarzelf aan het verstoppen tijdens de echo, dus ik mocht van mijn rug naar mijn zij draaien, even wiebelen en vervolgens weer op mijn rug draaien. Als bewijs van haar gezonde status maakte ze een koprol, die je hierboven op de echofoto ziet. Net zo sportief als d’r moeder ;-).

Baby Spice ft. Sporty Spice
Naast het dagelijkse fietsen of wandelen en het wekelijkse hardlopen of zwemmen, ben ik me aan het oriënteren op zwangerschapsyoga. Ik wil dit het liefst in mijn nieuwe woonplaats Houten doen, dan ontmoet ik direct al wat moeders in spe in de buurt. Ik heb nog geen geschikte yogaschool gevonden, want ik knap een beetje af op een te hoog zweefteef-gehalte. Als iemand goede tips heeft voor leuke, maar nuchtere zwangerschapsyoga in Houten, hoor ik dat graag in de comments.

Wet t-shirt contest
Gisteren stond ik de vaat af te drogen, toen ik ineens wat nats ter hoogte van mijn borst voelde. Mijn trui was niet nat, dus ik keek onder mijn trui naar mijn t-shirt. Tot mijn grote hilariteit vormde zich daar een vochtige plek, precies waar mijn tepel zit. Nieuwsgierig als ik ben, onderwierp ik mijn borst voorzichtig aan wat duw- en knijpwerk. Ha, daar kwam de aap uit de mouw, of beter gezegd: het vocht uit de tepel. Ik schoot direct in een lachbui, wat er weer voor zorgde dat ik snel naar de wc moest sprinten. Niet alleen is mijn blaas nu de veroorzaker van (extra) vocht, ook mijn boobies doen vrolijk mee.

Op zich een mooi teken dat mijn borsten zich klaarmaken voor de borstvoeding, want dat ben ik van plan te gaan geven straks. Ze zijn er alleen een beetje vroeg bij ;-). Nadat ik uitgelachen (en uitgeplast) was, realiseerde ik me hoe tof dit eigenlijk is van moeder (haha) natuur. Toch wel bijzonder dat je lijf zich helemaal klaarmaakt om straks een mini-me te gaan voeden en verzorgen, terwijl ik gewoon de afwas sta te doen. Het is gelukkig nog maar een paar druppels en ik heb ook (nog) niet de behoefte dit te proeven.

De weegschaal? +10 kilo
Die borstvoeding gaat me straks hopelijk ook helpen om de kilo’s die ik aankom weer te lozen, want ijdel of niet: ik stoor me verschrikkelijk aan mijn groeispurt. Iedere keer uit ik mijn onvrede naar de verloskundige en iedere keer probeert ze me weer gerust te stellen, maar ik vind het nog steeds moeilijk. Ik heb afgelopen maandag nogmaals mijn eetpatroon met haar doorgesproken en dat is helemaal prima, maar blijkbaar kom ik gewoon iets meer aan dan gemiddeld. Ik zou nu heel link kunnen zeggen dat het me niets doet, maar iedereen die al langer meeleest op mijn blog weet dat ik problemen heb (gehad) met mijn gewicht en dan is dit best een uitdaging.

Ondanks dat mijn verloskundige me op het hart drukt dat 12 kilo aankomen echt nodig is voor je kindje en sommige vrouwen nu eenmaal meer dan 12 kilo aankomen – terwijl ze een goed voedingspatroon hebben – ik baal er wel van. Ik weet heus wel dat ik in staat ben om gezond af te vallen, dat heb ik eerder allang bewezen. Het is in mijn geval denk ik gewoon lastig – na jaren strugglen en een moeilijke verhouding te hebben (gehad) met eten – zomaar te accepteren dat dit ‘erbij hoort’. Ik heb keihard gevochten, zowel lichamelijk als geestelijk, om mijn gezonde geest in een gezond lijf te krijgen en dan word ik nu weer ineens ‘dik’, in mijn beleving.

2013 2014 zwanger slank buik lindsayvallen.nl

Ik weet dat ik het absoluut niet ‘dik worden’ mag noemen, dus neem hier geen aanstoot aan. Het zijn kilo’s die eraan komen voor én door de baby, maar ik zou mezelf zo verloochenen als ik hierover zou zwijgen en dat is bovendien niet passend op mijn blog. Mijn blog is juist een plek waar ik heel open en eerlijk ben over gewicht en wat dat voor invloed dat op mij persoonlijk heeft. Dus ik kijk liever naar de plaatjes links dan naar het plaatje rechts, maar herhaal als een mantra dat ik ook weer zoals de plaatjes links zal worden, juist omdat het me zoveel doet. En dan wil ik nu voorlopig weer even ophouden met mijn gezeik (ik pis namelijk al genoeg). Ik heb potverdomme een kerngezonde baby in mijn pens buik en ben daar hartstikke gelukkig mee, terwijl ik al typend een traantje wegpink (hallo hormonen). Einde rant.

Sweet dreams are made of this
Who am I to disagree? Ik droom vaak en veel, over de meest uiteenlopende dingen. Schijnt ook zo’n zwangere vrouwen kwaal te zijn. Soms zijn mijn dromen echt te absurd voor woorden en vaak herinner ik deze de ochtend erna ook niet. Ik heb echter ook bijzonder seksuele dromen en die herinner ik me des te beter ;-). Niet alleen over René, maar ook over Leonardo DiCaprio en mijn hunk Alexander Skarsgard <3. I’m nót dreaming of a white Christmas, maar mijn nights zijn zeker merry and bright ;-).

tumblr_m6ukf50eRJ1qivndso2_250 tumblr_m6ukf50eRJ1qivndso3_250

leonardo-dicaprio-wolf-of-wall-street-omg

En meer wil ik er niet over kwijt ;-).

Kick it!
Sinds enkele dagen voel ik subtiele plopjes, wat minuscule babytrapjes zouden moeten zjin. Ik zeg zouden moeten, want ik kan ze nog niet extreem goed voelen. Maar tijdens de 20-weken echo liet de echoscopiste beeld zien terwijl ik iets voelde en toen maakte ik ineens de connectie dat die gekke plopjes waarschijnlijk van de baby zijn. Vanaf nu worden die plopjes steeds aanweziger en dus beter voelbaar. Vanaf ongeveer 24 weken zou ik ze optimaal kunnen gaan voelen. Met 28 weken moet je in ieder geval dagelijks ‘leven’ voelen in je buik. Het is best wel gek om te voelen, zoals wanneer ik op mijn buik lig en ineens plopjes voel alsof ze wil zeggen: draai op je zij mam, dan heb ik meer ruimte en plet je me niet ;-).

Ook kan ze nu geluiden waarnemen vanuit de buik. Ze is natuurlijk al aanwezig geweest bij een concert van Stromae, het Foute Uur plus Captain Jack afgelopen vrijdag en thuis draai ik ook bijna altijd muziek, dus dat is vast reuze gezellig. René praat (heel aandoenlijk) tegen m’n buik en als ik (mee)zing met de muziek zal ongetwijfeld haar kleine handjes om haar minuscule oortjes vouwen ;-).

Say my name
Thuis noemen René en ik haar al bij haar naam, want die weten we allang. Nog voordat we überhaupt actief over onze kinderwens spraken, vertelde ik René dat ik de naam (puntjepuntjepuntje geheimpje :-) zo mooi vind. Ik las de naam toen in een magazine, want de geïnterviewde in kwestie droeg die naam en dat vond ik een stoere en knappe vrouw (nog voor ik het interview met haar las, ik kende haar al). De naam bleef jaren in mijn hoofd en toen we vorig jaar op honeymoon waren, spraken we opnieuw over kindernamen. Dit naar aanleiding van een schattig meisje dat in hetzelfde resort verbleef en ons erg amuseerde aan de rand van het zwembad. Onder de Griekse zon bespraken we hypothetisch wat voor namen we onze kinderen zouden willen geven. Voor een jongensnaam waren we er snel uit, voor een meisjesnaam hadden we twee à drie opties (ook die ene naam uit het interview).

Eenmaal zwanger hadden we dus al een jongensnaam paraat en filterden we uit de drie meisjesnamen een naam die we samen het mooist vonden. Voor een meisje hadden we ook al een tweede (doop)naam, voor de jongen zouden we die nog moeten bedenken. Dat kan dus nog even uitgesteld worden voor de lange termijn, want het wordt een meisje. Met 20 weken heeft ze al een voornaam en een tweede naam, die we inmiddels meerdere keren hardop uitgesproken en op papier geschreven hebben, zowel voluit als alleen initialen.
Het staat prachtig :-).

Tweede trimester, nog 7 weken te gaan
Over 7 weken is het tweede trimester ten einde en ben ik vanaf de 28e week alweer bij het derde trimester, de laatste 3 maanden van de zwangerschap. Ieks, wat klinkt dat dichtbij! Na 37 weken is de baby voldragen en kan ze geboren worden, maar stiekem hoop ik nog steeds op lucky number 13. Ik weet dat de kans nihil is dat ze ook écht op de uitgerekende datum komt, maar een mens mag dromen toch ;-). Ik voel me eigenlijk nog steeds heel prima en heb weinig last van vervelende kwaaltjes (die zwangerschapsacné begint zelfs te wennen). Ik knijp in mijn handjes dat het zo blijft. Af en toe een beetje moe vind ik prima te handelen tot dusver.

Tot zover mijn halfway point update! Oh ja, natuurlijk de overzichtsfoto nog!

mommyblog ;-) Week 9 week 12 week 15 week 19 pregnancy belly zwangerschap buik weken 1
(klik hier om de afbeelding in een nieuw venster te openen)

Die 10 weken verschil tussen week en week 19 zijn duidelijk hè? Ik zie mezelf natuurlijk iedere dag, waardoor het heel geleidelijk lijkt te gaan, maar zhe belly is duidelijk growing.

Ik ben heel benieuwd of er mede-zwangeren meelezen en hoe ver jullie zijn? Weten jullie al wat het wordt en zijn jullie al begonnen aan de babykamer (nope ;-)? En niet-zwangeren, valt het aantal mommyblog-updates mee? Hou ik mijn woord een beetje dat lindsayvallen.nl een personal lifestyle blog is en de zwangerschap hoort bij het personal gedeelte, maar niet de hele blog overneemt? Ik ben benieuwd!

Liefs,
Lindsay

42 reacties

 1. Als hopelijk-snel-knocked-up-mommy-in-spe met een zelfde soort lichaams-acceptatie-struggle ben ik erg benieuwd naar je eetpatroon nu?

  Ik vind je er top uitzien meid en lees je blog met liefde. Erg benieuwd naar de naam die jullie hebben gekozen!

 2. Oh die dromen!!!! Die had ik ook af en toe hahaha, werd je zo genant wakker. Ik ben helemaal jaloers, ik wil ook weer een zwangerbuik en het zwangergevoel hebben (niet écht zwanger zijn, dat is me iets teveel van het goede haha). Je ziet er mooi uit hoor, en na de bevalling ben je sowieso al meteen HOPPAAA een kilo of 7/8 kwijt! Enjoy!

 3. Die plopjes (en later schopjes en trappen) zijn naar mijn idee echt het allermooiste wat je ooit kunt meemaken! Heel cliché: geniet ervan! ;) Mijn dikke buik en het zwanger zijn mis ik absoluut niet, maar ik kijk wel eens met weemoed terug naar de filmpjes van mijn bewegende buik!

  En dat gewicht blijft een dingetje. Je weet dat het erbij hoort, maar toch… Ik kan me heel goed voorstellen dat het nog wat erger is als je er al zo gevoelig voor bent, maar ik baalde ook enorm van het stijgende cijfertje. (Hier ben ik uiteindelijk zo’n 24 kilo aangekomen.. Na de bevalling deed de Weegschaal het niet meer, maar inmiddels ben ik er zo’n 14 kwijt. We gaan dus nog maar even door met die borstvoeding! .. ;)) maar ach, ik ben zo lang zo enorm dik/rond/bol geweest, dat ik me nu onwijs slank voel. Ondanks het feit dat al mijn oude kleren nog een ietsie pietsie beetje te strak zitten allemaal! :)

 4. Ik kwam per toeval op je Blog. Zelf ben ik 18 mei uitgerekend dus ook bijna 20 weken.Volgende week weten wij het geslacht zo spannend :)

  Ik herken veel in wat je schrijft dus ik blijf jezeker volvolgen!

  Fijne kerstdagen. Groetjes Renske

  1. Oh wat leuk Renske, ook van harte gefeliciteerd met je zwangerschap. We schelen inderdaad maar een paar dagen, spannend bijna de geslachtsbepaling :-). Hopelijk heb je ook fijne kerstdagen gehad en leuk dat je een reactie achterlaat!

 5. Gekkie, je ziet er prachtig uit! Komt uiteindelijk wel weer goed met die kilo’s. (En anders kan ik je een vroeggeboorte aanraden, dat scheelde hier aanzienlijk op de Weegschaal ;-)) Nee hoor, broed die beeb nog maar 20 weken uit. Afijn, die dromen zijn heel herkenbaar. En ik heb tweemaal een seksverbod gehad van de gyn en das niet tof dan, arghhhh ;-)

 6. Ik weet niet of dit een troost is, maar behalve op je buik zie ik die kilo's niet terug. Overigens ben ik (nog) niet zo veel aangekomen, maar bij een echo vorige week werd gemeten dat baby Kwast onder het minimum gemiddelde (hoe zeg je dat?) zou zitten en dan heb je er graag wat extra kilo's over voor een wat groter kindje inderdaad. Ik ben toen maar keihard taart gaan vreten :P Niet dat het echt wat uitmaakt, maar toch.
  Die dromen.. Tja. Herken ik.

  De babykamer was trouwens het allereerste wat wij hebben geregeld. De meubeltjes dan. Eigenlijk zou ik dat doen, maar Marijn kon niet wachten en ging Marktplaats afstruinen en een week later hadden we ze al gekocht :P Laten we hem maar een betrokken vader noemen. Maar baby Kwast zal er niet zo lang in slapen want twee maanden na haar uitgerekende datum krijgen we als het goed is de sleutel van ons nieuwe huis. Dus ja.

  1. Oh, dat is balen Dionne, dus flink bulken nu met voeding? Hopelijk helpt dat en maakt baby Kwast een fikse groeispurt! Haha, heel goed zo\’n enthousiaste (gitaarspelende ;-) papa, fijn dat de babykamer klaar is en die kan straks gewoon mee over toch :-)

 7. Wat leuk zo’n update! Lijkt voor mij alweer zo lang geleden week 21..

  Ik zelf zit nu op 30 weken en vollop bezig met de babykamer! De rest is al geregeld en ben blij met de ervaring die ik heb van nr.1! Scheelt een hoop onnodige stress. Naam staat ook klaar en hoop dat de tijd heel snel voorbij gaat nu! Ben t zat! ;)

  Hoe gaat t met de verhuizing? Loop je op schema? Gebruik je ook zo’n zwangerschapsapp? Ow en een 4D echo is ook aan te raden! Beste te doen bij week 28 schijnbaar.. Heel leuk!

  Ps

  Die schopjes worden echte schoppen met gekneusde ribben als gevolg ;)

  1. Yo Kim, ja bij jou schiet het op nu hè? Je hebt denk ik al verlof ook of niet? Is kindje nummer 1 al erg ongeduldig naar de kleine? :-) Verhuizing loopt ook op schema en heb inderdaad ook een app waar je dagelijks een nieuwe update en tip krijgt, heel handig! Ik hoop dat de schopjes bij mij wat minder invloed hebben met dat lange lijf ;-) maar ik hou m\’n hart (en ribben ;-) vast!

 8. Je ziet er geweldig uit! En je haar zit zo mooi! Die dromen zijn heel herkenbaar, schaamrood op de kaken soms, haha. Leuk om je zwangerschap zo te mogen volgen. Oja enne, ik zie dat je nu helemaal bij de mommybloggers hoort, zij hebben jou gevonden en jij hun (zo te zien aan je comments op verschillende blogs, en hier op die van jou) haha!

  1. Haha ja, mijn interesse verlegt zich inderdaad weer van Insanity – naar trouwen – naar interieur – naar mommyblogs, hehe :-). Ja ik durf sommige dromen niet eens hardop te vertellen, bizar! Fijn dat ik niet de enige ben, hihi :-)

 9. Wat fijn dat alles is met de baby! En die kilo's, ach, dat is vast gewoon vocht (en de baby natuurlijk), dat ben je na de zwangerschap zo weer kwijt.

  Ik vind het trouwens heel leuk om zwangerschapsupdates te lezen :)

 10. Terwijl ik dit typ, ligt mijn 2,5 week oude dochter op mijn borst te slapen :). Ons eerste kindje en het geslacht was een verrassing. Ik heb een prima zwangerschap, volgens het boekje, gehad en tot op de laatste dag alles gedaan zoals ik normaal ook deed. Het gewicht issue komt me bekend voor. Ik kwam ook vrij veel aan, maar alleen bij m’n buik. De laatste weken ben ik gestopt met wegen, omdat ik al op de +16 zat en veel vocht begon vast te houden. Maar, een week na de zwangerschap paste ik mijn spijkerbroeken weer en zat ik nog op +4 kg. Nu, 2,5 week na de bevalling, zit ik nog op +2 en voel me stiekem zelfverzekerder dan ooit! Wat ik wil zeggen.. Probeer je niet te druk te maken om de kilo’s! Grappig dat jullie de naam al zo lang hebben, wij hadden dat ook. Al lang voor de zwangerschap wisten wij hoe onze dochter zou gaan heten :)

  1. Wat een ontzettend fijne reactie Renee, top dat je dit deelt, dat scheelt weer een stukje onzekerheid (en goede hoop voor na de bevalling!) Ik kan ook niet wachten tot we onze dochter écht kunnen zien, dat moet een prachtig gevoel zijn, zo op de borst :-)

 11. LINDS WAT BEN JE PRACHTIG. Zo, dat mocht even gezegd worden. Ik geniet van je verhalen en het is doordrenkt van geluk en liefde. En ook dat straal je uit op de foto’s. Geniet ze x

 12. Reageer nooit, maar vind je mommy-blogs zo leuk! Hoewel ik zelf nog lang niet aan kinderen toe ben, vind ik ze super leuk om te lezen. Je bent zo heerlijk nuchter en grappig! Geen geklaag, het geluk straalt er vanaf. Ennehmm, ik vind je nog steeds super slank, je ziet er mooi uit!!

 13. Heerlijk stukje om te lezen! Je hebt een prachtig buikje en ik zie ook niks van die kilo's op andere plekken! Ik ben zelf nog niet veel in kilo's aangekomen maar mijn buik is blijkbaar zooo hoge dat mensen verschrikt kijken als ze horen dat ik 'pas' 23 weken zwanger ben. Het is toch nooit goed ;)

  Gewoon lekker genieten van de plopjes en schopjes, kan je man ze ook al voelen? Ik had de tranen in mijn ogen toen wij het samen voelden hier :D

  Hahaha je lekkende tiet is hilarisch, hier nog geen last van gehad. Ben benieuwd of dat nog komt, net als een ploppende navel hahaha.

  Wij zijn er ook uit wat betreft de namen maar gebruiken ze niet omdat we natuurlijk niet weten wat het is. Ben je niet bang dat je het eruit flapt waar anderen bij zijn?

  1. Haha, ja soms denken we: oei, straks zeggen we de naam ineens hardop. Maar dat is ook geen ramp natuurlijk :-) Mijn man kan ze nog niet voelen, dat is denk ik nog te subtiel. Mooi dat jullie dat samen al hebben gevoeld, dat lijkt me inderdaad heel bijzonder! Leuk dat je wat weken voorloopt Laurien, en wat is nou weer een ploppende navel? Nog nooit van gehoord haha!

 14. Ooh wat gaat dat dan snel! Ik weet nog wel toen ik halverwege was, alsof het gisteren was. Die plopjes, ik mis ze nog steeds, want inderdaad na een paar weken werden die lieve plopjes ingeruild voor rake trappen. Prepare!
  Ik snap wel dat je het moeilijk hebt met de kilo's. Ik vond het eerst ook 'eng' dat ik sowieso voor het eerst meer dan 60 kilo zou gaan wegen, maar had er tegelijkertijd moeite mee dat de kilo's er maar niet aankwamen, was bang dat de baby niet voldoende zou groeien, vond het lastig om te zien dat mijn buik duidelijk achterbleef bij de rest van mijn zwangerschapsgroep bij de verloskundige .. Ik wilde ook trots kunnen pronken met een lekker babybuikje! Er zijn bijvoorbeeld studiegenoten geweest die bij 35 weken pas op me af stapten om te vragen of ik zwanger was, en dat ze schrokken van mijn uitgerekende datum omdat ze dachten vanwege mijn buik dat ik nog helemaal niet zo lang zwanger was. Inmiddels vliegen de kilo's er bij mij ook aan (hallo sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw) en daar ben ik eigenlijk wel trots op, want mijn buik is inmiddels ook lekker naar voren gekomen en geeft zo'n trots gevoel! Maar ik weet ook, als ik die baby er straks heb uitgewerkt dan is er van het harde werken al een kilo zweet vanaf, drie kilo baby en heel wat kilo vruchtwater en weet ik wat er nog meer uitkomt (haha). Dus, ja .. makkelijker gezegd dan gedaan, maar no worries, je kindje groeit lekker door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *