2 jaar getrouwd: een kartonnen bruiloft

lindsayvallen bruiloft met jou is alles leuker uitnodiging foto kaart

Je trouwdag is effing awesome, dat moge duidelijk zijn. De hele dag is een soort superdeluxe verjaardagsfeestje samen voor jullie tweeën en ik kijk na 2 jaar nog steeds met een grote, verliefde grijns terug op onze fantastische vrijdag de 13e september 2013. Vorig jaar vierden we ons papieren huwelijk (1 jaar getrouwd) en nu is dat papier wat dikker: 2 jaar getrouwd is een kartonnen huwelijk :-).

Maar er is iets dat NOG geweldiger is dan je trouwdag (vieren). En dat is getrouwd zijn an sich.

Natuurlijk is een huwelijk – net als een relatie – iets waar je samen in investeert en aan werkt. Getrouwd zijn is PRECIES als een Disney-film: heel veel moois, maar ook uitdagingen en moeilijke momenten. Op het moment dat deze blog online verschijnt ben ik exact 2 jaar getrouwd met mijn eigenste Disney-prins en dit zijn dingen die ik de afgelopen jaren leerde, ervaarde en ontdekte :-).


Disney <3 november 2012 (ik begreep destijds dat sommige kennissen of vrienden dachten dat René mij hier in Disney ten huwelijk zou vragen. Dat werd een maand later, Oudjaarsavond 2012 ;-)

1. Je begint samen met een schone lei, klaar om je imperium op te bouwen ;-)
In ieder geval, dat is hoe wij onze gemeenschap van goederen starten. Een bruiloft is fantastisch. Bruiloften zijn ook een fantastische aanslag op je portemonnee ;-). Ik weet nog dat ik dacht: gôh, een bruiloft kost om en nabij de € 10.000 euro, toch? René en ik hadden wat gespaard en nog 9 maanden tot de bruiloft vanaf het aanzoek, dus dat moest goed komen.

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat we uiteindelijk dichter bij het dubbele bedrag eindigden. We zijn niet over de top gegaan, hebben veel DIY gedaan en mijn bruidsjurk won ik, dus het had (nog) veel duurder kunnen zijn. Ook veel goedkoper natuurlijk, maar wij zijn absoluut tevreden over onze trouwdag. Het was het allemaal waard, ik zou het morgen direct weer neerleggen, want het was fantastisch.

Maar daarna was het geld dus wel opperdepop. Niet dat we geen huur of vaste lasten meer konden opbrengen, maar met sparen begonnen we weer van voor af aan. Samen. Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, dus alles wat van mij is, is nu ook van René en andersom. In de maanden na de bruiloft kochten we een auto, een huis en kregen een kindje. Toch weten we onze spaarrekening nog goed te spekken.

We zouden financieel gezien morgen weer kunnen trouwen, als dat moet. Daar ben ik trots op. En ik geef René hier graag zijn welverdiende props voor. Voorheen had ik een gat op de plek waar mijn hand zat, stond ik rood bij het leven en vulde gaten met gaten. Ik heb op financieel gebied niet het goede voorbeeld gehad en pas sinds ik met René heb, spaar ik consequent een vast bedrag per maand. Sinds ik getrouwd ben, voel ik me nog verantwoordelijker voor mijn geldzaken. Immers, het is nu ONS geld.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik fucking trots ben dat ik mijn zaken nu goed op orde heb. Ik ben een harde werker en het geeft voldoening om het geld dat ik verdien niet direct weg te blazen. Ik voel me gerust, wetende dat we reserves hebben en Tara dingen kunnen geven die ik zelf soms heb gemist in mijn jeugd. Niet dat een kind gelukkig wordt van geld, maar het is prettig dat je wat beweegruimte hebt. Het leven kost nu eenmaal wel geld.

Getrouwd zijn in gemeenschap van goederen is voor mij een stimulans om niet alleen goed voor mijzelf, maar ook voor mijn partner en ons gezin te kunnen én willen zorgen. Op persoonlijk, maar zeker ook op financieel vlak.

2. Je hebt altijd iemand om seks mee te hebben ;-)
Die hitsige wittebroodsweken duren niet eeuwig, maar het is fijn iemand te hebben die jou en je lijf door en door kent. Natuurlijk, de one night stands en scharrels die ik als single had waren spannend, geil en sexy. Maar ze maakten me vaak ook onzeker, waren frustrerend en onduidelijk qua status. Bovendien: soms was het een schot in de roos, maar soms bleef de seksuele klik uit. Mijn ervaring is dat die spannende geilheid niet opweegt tegen samen ontdekken, totale eerlijkheid in bed (getrouwd zijn is niet te faken ;-) en iemand die je lijf door en door kent (en weet wat het nodig heeft, precies op welk moment en welke plek ;-).


Honeymoon! En ik vind het geen straf om de rest van mijn leven met die dude rechts opgescheept te zitten tussen de lakens ;-)

3. Je hebt een forcefield tegen het andere geslacht: je trouwring
Beste afweersysteem ever! Bovendien in te zetten op momenten dat het jou uitkomt. Ben je met vriendinnen op een festival en maak je small talk met een appetijtelijk manpersoon (hey: ik ben getrouwd, maar niet van steen ;-) dan is er niets aan de hand. Na een kwartier keuvelen breng ik het op een speelse manier ter sprake, waarop de man in kwestie nooit direct afdruipt (want dan is direct duidelijk wat de intentie van zijn praatje was ;-). Soms blijft ‘ie gezellig plakken, soms blaast hij toch de aftocht. Prima.

Maar het is VEEL leuker met je ringvinger te zwaaien naar de player, foute man, vervelende ex-scharrel of opdringerige en doorgesnoven stamper die je aanspreekt op een feestje. Een glimp van je trouwring, vergezeld van een luid en duidelijk: ‘Ik ben getrouwd, je verdoet je tijd!’, werkt als de beste anti-hufterspray die ik ooit heb gebruikt. Geen awkward geouwehoer meer aanhoren tijdens het bestellen van je drankjes aan de bar en dat soort nonsens. Je moet voortaan zelf je drankjes zelf betalen ;-), maar eigenlijk betaal je ze toch maar voor de helft (zie punt gemeenschap van goederen ;-).

4. Getrouwd zijn verandert eigenlijk geen ene moer. Een kind daarentegen…
Als getrouwd stel blijft je dagelijkse leven grotendeels hetzelfde, zeker als je (net als wij) al jaaaaren samenwoonde. Maar een kind: DAT verandert alles. Als je samen (grote) problemen hebt en denkt dat een kind alles oplost: STOP! Dit is de meest achterlijke gedachte die je OOIT kunt hebben.

lindsayvallen trouwboekje kinderen

Een kind, hoe klein en schattig ze ook zijn, verandert immens veel. De wereld draait niet langer meer om jou, niet om je partner, nee: je nageslacht beheerst jullie leven als een kleine dictator ;-). Het is geweldig om samen een kindje te maken en het bindt jullie NOG meer dan een ring. Als je getrouwd bent, kun je altijd scheiden, hoewel dat natuurlijk niet de intentie is wanneer je trouwt. Maar het gebeurt. Een kind samen, daar kun je niet van scheiden.

Dat kleine mensje, waar jullie samen de ouders van zijn, zal jullie altijd als papa en mama beschouwen. Ook al zijn jullie misschien (helaas) niet langer samen, voor een kind ben je altijd ouders, in meervoud, met z’n tweeën.

Persoonlijk vind ik dit geen enge gedachte, maar juist een prettig idee. Het is een uitbreiding van ons verbond, SAMEN. Op onze trouwkaart staat: ‘Met jou is alles leuker!’. Op Tara’s geboortekaart staat: ‘Met jou is alles nog leuker!’. En dat is zo. Je eigen gezin, bouwen aan je stamboom, voelt awesome. Drie diamantjes samen :-).

lindsayvallen geboortekaart trouwkaart

Het is toch een fantastisch idee dat de liefde tussen twee mensen, gezorgd heeft voor een nieuw leven, een eigen mensje, gemaakt uit deze twee mensen samen? Ik vind een kind soms retezwaar (en daar ben ik een eerlijke moeder over), maar het voelt wel als een prachtige (onmisbare) toevoeging aan ons getrouwde leven.

5. Je maakt eigen familietradities en gewoontes
Of je gezin nu bestaat uit jullie tweeën, jullie én kind(eren)/hond/kat/paard/dwergkonijn/olifant, je verzint helemaal zelf wat jullie familie belangrijk vindt tijdens feestdagen of vakanties. Klaar met dat gourmetten met Kerst? Dan mieter je dat gourmetstel lekker uit het raam en verzinnen jullie iets anders!

Kun je de Spaanse stranden niet meer zien na ellenlange zomers op de camping? Dan ga je toch lekker de hort op in het Hilton ;-). Je brengt altijd tradities en gewoontes mee uit het gezin waar je vandaan komt, maar nu je getrouwd bent kun je zelf besluiten wat jullie tradities en kenmerken worden. Zijn jullie dat gezin dat bepakt en bezakt met de camper naar Italie rijdt? Leuk, moet je doen! Of vliegen jullie liever all-inclusive naar de Turkse zon om te bunkeren aan het buffet? Ook leuk!

Happy Halloween! Carnaval, Halloween, themafeestjes, verkleden is altijd goed ;-)

Ik wil op mijn verjaardag altijd ontbijten met taart, dus dat is iets wat een ‘traditie’ is. René en ik zijn gek op zwemmen en attractieparken, verkleedfeestjes en muziek in alle soorten en verschijningen, dus dat zal ongetwijfeld veel op ons programma staan als gezin straks. Ik vind het zo tof om samen te bepalen wat wij – samen – willen doen en belangrijk vinden. Iedereen heeft van die dingen die typisch kenmerkend zijn en ik vind het geweldig dat we daar nu samen aan ‘bouwen’.

6. Je onzekerheden blijven, ook al vindt je man dat jij de meest geweldige en prachtigste vrouw van de wereld bent.
Luister, hoe duidelijk wil je het hebben? Jij, met al je goede (en minder goede ;-) kanten, je dikke billen, onuitstaanbare woedeaanvallen en gat in je hand ;-), bent ZO leuk dat iemand de rest van zijn leven met jou wil delen! Nou, als dat geen bevestiging voor je ego is!

Direct al je persoonlijke issues opgelost, want hey: als iemand jou ZO leuk vindt om voor altijd aan je zijde te staan (in voor- en tegenspoed), dan moet je wel een verdomd tof wijf zijn, niet? Bingo!

Maar helaas verdwijnen je diepgewortelde onzekerheden niet bij het omschuiven van een ring. Ook al overlaadt hij je dagelijks met complimenten, je eigen zekerheid kun je hier niet op bouwen. Dat zul je zelf moeten doen. En dat is een hele gezonde manier, want de enige die daadwerkelijk iets blijvends aan jouw onzekerheid kan veranderen, ben je zelf. Overigens zijn die complimentjes en aanbidding absoluut niet vervelend, dus hou daar maar niet mee op ;-).

7. Je hebt nog steeds me-time nodig.
Je bent niet symbiotisch of ineens onderdeel van een Siamese tweeling nadat je getrouwd bent. Getrouwd zijn betekent niet dat je alles samen MOET doen. Het mag wel, natuurlijk. Maar het hoeft niet. Ik geniet nog steeds ontzettend van alleen dingen ondernemen. Dat maakt mij een gelukkiger mens en daar heeft je partner ook wat aan.

Ook betekent getrouwd zijn niet dat je alles moet leuk vinden wat je metgezel leuk vindt. Ik HOU van winkelen, maar René HAAT het. Geen haar op mijn hoofd die erover denkt hem mee op sleeptouw te nemen voor een intense shopsessie. Na twee jaar beoefenen we nog steeds onze eigen hobby’s en gaan we af en toe los van elkaar op pad.

8. Getrouwde mensen leven langer
“Trouwen is goed voor de gezondheid. Gehuwden leven langer dan ongehuwden, gescheidenen en verweduwden. Gehuwde mannen van 50 jaar leven in 2000 gemiddeld ongeveer vier jaar langer dan ongehuwde mannen van die leeftijd. Gehuwde vrouwen van 50 jaar worden ongeveer twee jaar ouder dan vijftigjarige ongehuwde of gescheiden vrouwen”, aldus het CBS in dit artikel. Mooie bijkomstigheid ;-).

9. Soms roep je het S-woord, maar je meent het nooit
Eerlijk is eerlijk, ik ben hier als enige schuldig aan. Als ik me machteloos voel tijdens een ruzie, vecht ik niet altijd schoon en eerlijk. True story, met de billen bloot. Toen ik – fucking onzeker en boos over de hele achtbaan waar we in zaten – mezelf geen goede vrouw voelde voor René, heb ik dit geroepen. Ik vond het interview met Yolanthe bij Linda’s Zomerweek schrijnend, want zo voelde ik me ook. ‘Wat ben ik voor vrouw voor je, dat ik je met mijn baarmoeder geen gezond, voldragen kind kan geven? Misschien moet je maar van me scheiden’, of iets van die strekking.

Natuurlijk meen ik dat niet. Maar ik riep het wel. En net zoals ik eerlijk ben over moederschap, ben ik dat ook over het huwelijk. Het is 90% van de tijd fantastisch, geweldig en het allermooiste dat ik ooit wensen kon: René’s vrouw te zijn. Maar heel, heel soms verlies ik mijn kroon en ben ik meer Ursula dan Ariel. Ik zei het toch, net een Disney-film ;-). Het is in mijn geval een (slechte) manier om mijn wanhoop en woede te uiten. Ik ben getrouwd voor het leven en wil en kan me geen leven meer zonder René voorstellen. Gelukkig kent hij me na 9 jaar zo goed dat hij niet schrikt of direct de notaris belt als ik dit roep ;-). En ik maak het altijd goed (zie punt 2 ;-).

10. Getrouwd zijn is na twee jaar nog steeds FANTASTISCH
Jezus Lins, moet je na twee jaar nog steeds zo hyped doen en ons (alweer ;-) vervelen met je trouwfoto’s? ZEKER! Want als je met de juiste persoon getrouwd bent, is getrouwd zijn gewoonweg geweldig.

Zelfs de moeilijke momenten zijn draaglijker. Het is écht waar wat op onze trouwkaart staat. Met jou is alles leuker. Zelfs het allerstomste, moeilijkste en zwaarste kan ik dragen, omdat ik met hem ben. Hij is de reden dat ik nu toch weer tranen uit mijn ogen moet vegen tijdens het typen van deze blog, sentimentele trut die ik ben ;-).

Het is ontzettend bijzonder om je leven te delen met iemand die ervoor kiest om voor altijd met jou samen te zijn. In goede en slechte tijden, in voor- en tegenspoed. In ziekte en gezondheid. En als diegene je daarnaast ook nog de knapste vrouw van de wereld vindt, is dat een mooie bijkomstigheid ;-). Ik heb met het omdoen van mijn ring twee jaar geleden gekozen mijn leven te delen met een fantastische man. Iedere ochtend dat ik naast hem wakker wordt, wil ik weer een nieuwe dag langer met hem samen zijn.

Twee jaar getrouwd zijn is veel te kort! Op naar ons diamanten huwelijk! :-)

Liefs,
Lindsay

lindsayvallen bruiloft met jou is alles leuker uitnodiging

17 reacties

 1. Gefeliciteerd! Met je tweejarige jubileum en deze mooie blogpost, heel leuk om te lezen! Punt 9 is ook zeer herkenbaar, helaas. Wat een topmannen hebben we, dat ze desondanks gewoon blijven plakken! :)

 2. Wat een mooie blog! Echt prachtig! Ik 'lurk' je blog nu al een tijdje, die eerlijkheid. Love it! En die trouwjurk, die is zoo mooi… Ik ben heel erg voor meer posts waar je met die jurk kan pronken. hihi

 3. Gefeliciteerd met jullie kartonnen jubileum! Wat leuk om te lezen en wat heb ik als ‘newlywed’ (4 september 2015) nog veel om me op te verheugen :) Het is echt genieten samen en inderdaad, met hem is alles leuker. Hele mooie dag gewenst met z’n drieën!

 4. Zo zo zo zo ZO herkenbaar! Alle punten, raak tot in detail (zelfs het S-woord in vrijwel gelijke situatie).
  Ik hoop dat jullie een fijne dag hebben gehad en nog lang en gelukkig leven ;-)

 5. Wauw! Wat kan je dit mooi verwoorden! Ik ben pas 3 maanden getrouwd, maar al wel bijna 8 jaar samen.
  GETROUWD en de emotionele trut zijn is AWESOME en een lange relatie hebben ook :D!

 6. Ahh wat een mooie ontroerende tekst! Je omschrijft je liefde voor je man heel treffend.

  Ik heb nog een persoonlijk vraagje wat een beetje in verband staat met de tekst hierboven; werk je eigenlijk of ben je sinds je vliezen waren gebroken thuis gebleven? Sorry, nieuwsgierig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *