11 maanden niet shoppen: the rules

Best strikt, hè? Maar, aldus de initiatiefnemers:
“So this means they can’t consume/buy anything new at all for one year… This is pretty strict, but we want our participants to totally stop consuming for one year. We know secondhand and organic clothing are of course not that bad for the environment as fast fashion is.  We think it’s (a little…) like going on a holiday: afterwards you come back with the best ideas because you really had the time to take some distance from your daily routine! Plus this really challenges our participants to come up with creative solutions to keep looking fabulous!” 

Mijn eerste “shoppingvrije” week zit erop en to be quite honest: dat viel best mee. Ik surfte meerdere malen op de automatische piloot naar H&M online, maar klikte daarna net zo gemakkelijk weer weg. Ook ben ik geen kleding- of schoenenwinkels in geweest: waarom jezelf kwellen?

Met vrienden… ik bedoel natuurlijk vriendinnen (hell no dat mannen dit een probleem vinden) heb ik er veelvuldig over gekletst. Werkelijk ie-de-reen vind er wel iets van, wat ik erg leuk vind! Mijn oom reageerde: ‘Dat is wel iets voor mij, ik shop al jaaaren niet!’.  Maar de meeste dames zien het probleem wél & respect‘en en like‘ten mijn status-update direct. Sommigen nodigden me direct uit voor shoppingsessies in de stad op hun kosten (tricky!) en anderen vinden het onbegonnen werk. Ook zijn er ongelovigen die denken dat ik heel veel capaciteiten heb, maar dit niet gaat lukken. ‘11 maanden, Lins!’, kreeg ik om mijn oren.
Des te meer reden om het vol te houden!

Natuurlijk werd er ook gepraat over consuminderen, de vergankelijkheid van de mode en hoe snel iets eigenlijk ‘uit‘ is. Bovendien denkt eigenlijk iedereen dat ze wel een jaar kan ‘leven‘ uit haar huidige kledingkast, gezien de uitpuilende vulling. Dus leuk om ook die discussie op gang te brengen. Volgens vriendlief zou, als ik er niét over geblogt had, überhaupt niemand gemerkt hebben dat ik 11 maanden niét geshopt heb. ‘Je hebt immers genoeg kleding om voldoende te variëren‘. En dat geloof ik ook wel. Last but not least heb ik één dame geïnspireerd om een maand haar shoppen-op-stoppen te zetten, wat voor haar al een grote opgave is. Cool!

Tot zover mijn update, ik sta inmiddels ook op de website van de organisatie als deelnemer, yeah! Nu even kiezen wat ik vandaag aantrek.

xoxoLins

2 reacties

  1. Ik wilde je net een setje (dames) boxers sturen want een jaar lang zonder nieuw ondergoed is misschien een beetje too much, maar zie dat dat ook tegen de regels is, haha. Sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *