1 jaar getrouwd! Een katoenen huwelijk :-)

lindsayvallen.nl Lindsay badjas

Hiep hiep hoera! Vandaag zijn wij precies 1 jaar getrouwd, op het moment dat deze blog gepubliceerd wordt. Rond 12 uur ’s middags – op vrijdag de 13e september 2013 – gaven wij elkaar het ja-woord op het stadhuis van Utrecht. Ietwat zenuwachtig schoven we de ringen om elkaars vinger. Natuurlijk volgt hierna DE KUS, die onder luid gejuich door onze getuigen, familie en vrienden werd ontvangen :-). Wauw, alweer een jaar getrouwd. Het voelt soms net als gisteren dat we samen onze mooie dag beleefden, maar soms voelt het ook alsof we al jàààren getrouwd zijn (op een positieve manier ;-). We kennen elkaar inmiddels 8 jaar (ik ontmoette René in september 2006) – waarvan bijna 6 jaar samenwonend – en nu zijn we dus ‘alweer’ een jaar getrouwd. Het 1-jarige huwelijksjubileum staat voor katoen. 

48. lindsayvallen.nl Trouwen

Een katoenen huwelijk
De term katoenen huwelijk wordt gebruikt voor een bruidspaar dat 1 jaar getrouwd is. Vroeger was het heel normaal om aan elk huwelijksjubileum een stof toe te kennen. Het 1-jarige huwelijksjubileum kreeg in deze lijst de naam van katoen toegekend. In Nederland was het zo rond >1950 gebruikelijk om elkaar op het katoenen bruiloftsfeest een cadeau te geven dat was gemaakt uit katoen, zoals kleding van katoen.

Germaanse traditie
Waarom zou je het huwelijk pas vieren als je eeuwenlang samen bent, alsof het dan pas écht belangrijk wordt? Je viert vanaf je eerste verjaardag ook dat je weer een jaartje ouder bent. Het vieren van een alle jaren huwelijksjubileum is typisch voor onze streek in Europa. De traditie is vermoedelijk ontstaan in Zuid-Duitsland, in de streek rond Beieren. Van hieruit heeft het zich met de stroom van de Rijn verder uitgebreid naar ons land. Binnen deze traditie is het heel normaal om bij elk huwelijksjubileum stil te staan bij de mooie momenten die het bruidspaar samen heeft beleefd.

Collage uitnodiging

Papieren huwelijk voor Amerikanen
In onze cultuur spreken we na een jaar van een katoenen huwelijk. In de Verenigde Staten is een 1-jarig huwelijk echter een papieren huwelijk. De verklaring achter dit verschil is het volgende: in Amerika ziet men het huwelijk als een soort van contract, of een papier. Wanneer twee mensen elkaar het ja-woord geven, spreken ze over het halen van een boterbriefje. Amerikanen zien de eerste huwelijksverjaardag als het behalen van dat papier. Het stel heeft nu bewezen het écht samen vol te kunnen houden, ze hebben het papier als het ware verdiend. Typisch Amerikaans om er weer een competitie van te maken ;-).

Katoenen cadeaus
Getrouwde stellen die een traditioneel cadeau willen geven voor de eerste huwelijksverjaardag kunnen kiezen uit verschillende cadeaus van katoen: bedlinnen, een tafelkleed, handdoeken (misschien met jullie initialen), badjassen om naar de sauna te gaan, een overhemd, gouden- of parel sieraden. De bloem die bij het katoenen huwelijk hoort zijn viooltjes of een anjer. Ook eten sommige stellen de eerste laag van hun bruidstaart, die ze een jaar geleden ingevroren hebben.

lindsayvallen.nl Lindsay badjas 13913

lindsayvallen.nl Lindsay badjas

En wij dan?
Ik heb geen katoenen cadeaus voor René en op het moment dat ik deze blog schrijf (nog) geen idee of hij me verrast met een badjas of dekbedovertrek. Ik denk het niet, want ik heb al 2 badjassen, waaronder één die ik als bruidje-in-spé van mijn lieve ceremoniemeester kreeg (zie foto’s). Dankzij mijn bedlinnen-verslaving hebben we al 6 (!) dekbedovertrekken in de linnenkast liggen, iets waar René niet al te content mee is, dus ik verwacht niet nóg een dekbedovertrek ;-). Ook hebben we op de bruiloft zelf de hele bruidstaart verorberd (samen met onze gasten natuurlijk ;-) en geen stukje bewaard of ingevroren. Dus dat kunnen we ook niet eten nu ;-).

Net zoals wij onze bruiloft volledig naar onze eigen wensen en smaak hebben gevierd, zo doen we dat vandaag ook. Zo gaat het immers al een jaar getrouwd goed! :-) Ik heb een verrassing in petto voor een middagprogramma en van René moet ik de avond beschikbaar zijn voor zijn surprise. De dag samen doorbrengen, vieren en wegdromen bij alle mooie herinneringen aan onze dag, dat vind ik al een prachtig cadeau. Corny Collins alert! ;-) Tacky maar waar, ik ben natuurlijk niet voor niets met hem getrouwd. Wij samen, dat is hoe het hoort en wat fijn is. Dus dat wordt een prachtig katoenen feestje!

Wil je vandaag op ons katoenen jubileum – net als wij :-) – stilstaan bij ons huwelijk en weten hoe het eerste jaar als newlywed mij is bevallen? Dan lees je met de tag ‘getrouwd’ met alle (inmiddels 24!) blogs terug. Je leest over het aanzoek, de voorbereidingen, het ontbreken van mijn bridezilla-gen, de bachelorette partyde trouwdag en mijn eerste ervaringen als getrouwde vrouw en ziet natuurlijk dé foto’s.

Ik wens je in ieder geval een fijne zaterdag! Voor zoveel mensen zal 13 september ‘gewoon’ een dag net als alle anderen zijn. Voor ons is 13 september nooit meer hetzelfde voor altijd verbonden aan ons samen :-).

Ben jij getrouwd (geweest) en zo ja: wat is jouw trouwdatum (of moet die nog komen)? Heb je het katoenen huwelijk traditioneel gevierd of er een eigen feestje van gemaakt? 

Liefs,
Lindsay

– bronnen: Bas van Beek van jubileum.nl, Wikipedia-pagina Huwelijksverjaardag, eenspeciaalmoment.nl.

43. lindsayvallen.nl Trouwen

8 reacties

 1. Gefeliciteerd!! Leuk om wat te lezen over het katoenen huwelijk! Op 19 oktober as vieren wij ons eerste jaar! We zijn op die dag dan ook precies 7 jaar samen. Dubbel feest dus eigenlijk. Geniet van vandaag!

 2. Gefelicitaart!
  Onee geen taart!
  Gefelicitoen!
  Onee ook geen katoen!
  Anyway heerlijk dat jullie het op jullie eigen manier gaan vieren. Net zoals jullie trouwdag. Ik ben zelf vrij allergisch voor regeltjes en dingen doen omdat het zo hoort. Het is juist leuk om er je eigen draai aan te geven en ervoor je zorgen dat je doet wat je leuk vind en bij je past.
  Geniet ervan!

 3. Mijn eerste huwelijksjaar komt eraan.. 24-11 a.s.
  Ik maak er wel een traditioneel cadeau van, iets Katoens dus.
  Tevens eten wij de laatste laag van onze taart… ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *